x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale La femme de mon ami

La femme de mon ami

01 Feb 2005   •   00:00

LUIZA LUPU - C(RAMPE)
Ora sapte treizeci. Subiectul iese din casa. Se indreapta spre gradinita. Ernest, m-auzi? Aici Stejarul. Repet, Ernest, m-auzi? Subiectul se indreapta spre gradinita. Isi lasa copilul. Ca sa nu bata la ochi, subiectul il pupa inainte de plecare. Ora opt si doua minute. Subiectul se indreapta, pe o alee laturalnica, spre supermarketul Mioara. De ce merge subiectul pe o strada laturalnica? Daca n-avea nimic de ascuns, subiectul Ana ar fi trebuit sa circule pe o strada principala. Mister. Mister. De trei ori mister.

Ora opt treizeci si cinci. Subiectul paraseste autobuzul si se indreapta cu pasi nesiguri spre serviciu, de unde va iesi la ora saisprezece si un sfert. Asteapta cu nerabdare autobuzul care o va duce spre o destinatie necunoscuta. Unde merge Ana? Misterul planeaza deasupra orasului.

Ora saisprezece treizeci. Cu hainele ravasite si parul valvoi, Ana coboara din autobuz. Isi croieste drum prin multimea buimaca. Este clar: Ana are ceva de ascuns. Dar ce? Cu pasi din ce in ce mai nehotarati, Ana merge. Unde merge Ana? Care este destinatia ei finala? Poate nimeni nu va sti niciodata. Cu exceptia echipei de detectivi de la Prima TV (v-ati prins, emisiunea "Tradati in dragoste"), care a ales sa elucideze misterul. Ea are raspunsul: Ana mergea sa-si ia plodul de la gradinita.

Cu siguranta, asta e un tertip femeiesc. Cine se gandeste ca o femeie cu plodul de mana poate avea ganduri ascunse? Ganduri murdare? Ganduri marsave? Plodul - cel mai inocent alibi al unei femei spurcate, al unei femei de joasa speta. Paravanul. Masca. Pretextul.

Doamnelor si domnilor, hm! La un moment dat, "Ana ajunge in Popa Nan, mai precis in zona in care locuieste". A-ha! Deci de la serviciu, Ana merge sa-si ia copilul, dupa care se duce direct acasa! Dar, surpriza! Sotul vine acasa insotit de un prieten! Doamnelor si domnilor, tan-tane! La ora nouasprezece si ceva, dandu-si seama ca nu mai au paine, sotii Cires iau o hotarare decisiva: Ana se va duce dupa paine. Cu painea in buzunar, dar cu gandurile ascunse, Ana se intalneste cu un barbat. Intunericul noptii le e complice. Publicitate!

Ziua a treia. Domnul Cires banuieste ceva. De fapt, banuia mai de mult. Domnul Cires este cel care a solicitat serviciile de detectivi particulari ale lu"" domnu"" Ernest. Deci, ziua a treia. Domnul Cires vrea sa se faca lumina, iar domnul Ernest face. Echipa de detectivi de la Prima navaleste in dormitorul conjugal, in patul conjugal, in sufletul conjugal al doamnei Ana, care avea si o componenta extraconjugala, si de cine da? De amicul cu care doamna se pupa la paine. El - in maiou, ea - cu bluza desfacuta la slit. Familia Cires devine istorie.
×
Subiecte în articol: arte