x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Mariana Nicolesco: Darclée în conştiinţa noilor generaţii

Mariana Nicolesco: Darclée în conştiinţa noilor generaţii

09 Iun 2010   •   00:00

Se împlinesc, la 10 iunie, 150 de ani de la naşterea legendarei soprane Hariclea Darclée, artistă care a dominat scena lirică mondială timp de trei decenii.



"Cu o voce somptuoasă, rară, de soprană drammatico d'agilità, stăpânind secretele imuabile ale stilului, cu o linie de canto desăvârşită, dispunând de un temperament scenic ieşit din comun, ea a cucerit imediat la Paris admiraţia lui Gounod şi la Milano pe aceea a lui Verdi, o dată cu ovaţiile nesfârşite ale publicului. În istoria muzicii ea rămâne în primul rând prin impactul extraordinar pe care l-a avut asupra compozitorilor contemporani, aşa-zişii verişti din generaţia postverdiană. Nu mai puţin de 13 opere au fost scrise pentru vocea ei şi interpretate de ea. Unele au intrat în patrimoniul mondial al culturii, Tosca de Puccini, La Wally de Catalani, Iris de Mascagni", declară Mariana Nicolesco.

Concursul Internaţional de Canto şi Festivalul de la Brăila, ce-i poartă numele, împlinesc la rândul lor, în această vară, 15 ani de existenţă. Nu mai puţin de 1.700 de tinere talente din 47 de ţări şi 5 continente s-au întrecut pe sine în contextul manifestărilor de la Brăila, înainte de-a se afirma pe scenele naţionale şi internaţionale. "Prezenţa la manifestările din acest an, ce vor avea loc între 27 iulie şi 8 august, a unui număr record de 180 de concurenţi veniţi din 27 de ţări, şi din toate continentele, - spune Mariana Nicolesco - ne arată că misiunea pe care ne-am propus-o, încă din 1995, de a readuce în conştiinţa publică numele marii artiste cunoaşte un succes deplin. Cu atât mai mult cu cât evenimentele create de noi şi Cursurile Master Classes au orientat spre înalta performanţă nenumărate vocaţii, afirmate azi în teatre de prestigiu de pretutindeni."

×
Subiecte în articol: arte