x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Media - Gazeta Sporturilor isi schimba formatul

Media - Gazeta Sporturilor isi schimba formatul

de Adrian Vaduva    |    04 Mar 2006   •   00:00
Media - Gazeta Sporturilor isi schimba formatul

De luni, 6 martie, Gazeta Sporturilor va aparea intr-un nou format. Un ziar de 24 si 32 de pagini (in functie de evenimente), cu mai multa informatie. Catalin Tolontan, redactorul-sef al Gazetei, a explicat motivele acestei decizii.

Jurnalul National: Domnule Tolontan, care sunt argumentele in favoarea transformarii GSP in tabloid?
Catalin Tolontan: Alegerea e a cititorilor. Doar decizia apartine redactiei. Cititorii din toata lumea doresc ziare de format mic, in acord cu miniaturizarea celorlalte produse pe care le folosesc. Va propun sa nu folosim termenul tabloid, ci cel de compact, unanim recunoscut international. Gazeta va fi un ziar compact, nu un tabloid. Pe scurt, un ziar sportiv de calitate pe format mic, comod, modern.

Noul format nu presupune informatie mai putina? Cate pagini va avea?
Ziarul va avea 24 si 32 de pagini. Spatiul dedicat informatiei va creste, chiar daca anul 2006 se anunta probabil Big Bang in privinta publicitatii. O paranteza. Pentru publicitate, 2006 va fi probabil ANUL. Adica cel despre care s-a tot vorbit in media, cel in care bugetele vor creste cu 30%-35%.

Se va renunta la roz

Care va fi conceptul grafic? Se va pastra background-ul roz?
Marian Toader, art-directorul care realizeaza conceptul, e adeptul unui ziar clar, desenat in deplin respect fata de dorinta publicului de a parcurge un ziar inteligibil si frumos. Vom renunta la fondul roz.

Tabloidele sunt percepute ca ziare "de scandal". Schimbarea graficii va insemna si o schimbare a continutului? In ce fel?
Acum cinci ani, formatul mic insemna, poate, presa facila. Astazi, Times sau The Independent, bastioane ale presei sobre, sunt ziare de format compact. Nu numai ca mai mic inseamna uneori mai bine, dar in media contemporana mai mic inseamna foarte des o certificare a calitatii.

Cum au primit cititorii vestea ca GSP isi schimba structura?
Sincer, ne-am temut de acest moment. Dupa o luna de la anunt putem sintetiza prima reactie. Cititorii sunt mai destepti si mai lipsiti de prejudecati ca noi: am fi putut face schimbarea mai devreme, oamenii sunt pragmatici si deschisi la nou!

Se va schimba si capul de ziar?
Da, vom avea primul cap de ziar bimedia din Romania. Un cap de ziar unde site-ul va fi anuntat cu acelasi corp de litera ca si cel care marcheaza editia tiparita.

Se va modifica si pretul?
Pretul ramane acelasi.

Mai tari ca ProSport

In afara de actualul concurs, cu premii in masini, realizat impreuna cu JN, ce alte modalitati de promovare a noului produs mai exista (divizia Sexy, echipa fantastica etc.)?
Campania e complexa. Am trimis 40.000 de scrisori catre cititori si non-cititori. Publicul poate urmari o campanie tv/radio/print/cinema creata de agentia Headvertising, partenerul nostru inca de acum trei ani. Vom expedia sms-uri, mail-uri si video-mail-uri. La meciurile din Cupa UEFA am oferit mostre de ziare gratuite in noul format.

Care este acum scorul GSP - ProSport (tiraj, audienta)?
Ca audienta, conform SNA, Gazeta are 601.000 de cititori pe zi, fata de 485.000 de cititori ai ProSportului. Si ca tiraj, in ultimul trimestru BRAT, Gazeta e lider.

Se aude ca Ovidiu Ioanitoaia si Catalin Tolontan parasesc Gazeta si infiinteaza un alt ziar, atrasi de oferta financiara a lui Sorin Vantu. Cat adevar exista aici?
Nu a existat nici o discutie cu Sorin Ovidiu Vantu, pentru un ziar de sport. Sau pentru vreun ziar, ca sa fiu mai clar.
×
Subiecte în articol: arte ziar gazeta