x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale O zi din viata lui Nicolae Ceausescu

O zi din viata lui Nicolae Ceausescu

16 Feb 2005   •   00:00

CULTURA/MASS-MEDIA
PREMIERA - Florin Calinescu revine pe scena La Teatrul Mic, mare premiera, mare: "O zi din viata lui Nicolae Ceausescu". Asta-seara, de la ora 19:00, vor evolua intr-un vodevil savuros Coca Bloos (Ceauseasca) si Floriiiin Calineeescuuuu. Adica Ceausescu.
CLAUDIA DABOVEANU

PENDULARE. Miscare de du-te vino intre Biroul 1 si Biroul 2
Piesa scrisa de Denis Dinulescu a avut norocul sa incapa pe mana regizorului Alexandru Tocilescu. Din start, o garantie a succesului. Coca Bloos si Florin Calinescu nu mai au nevoie de nici o prezentare. Coca Bloos a facut o cariera impresionanta in teatru si film, iar Florin Calinescu este o figura arhicunoscuta a televiziunii. Imi fac o datorie de onoare, pentru cine crede ca e o vedeta fabricata special pentru "sticla", sa anunt ca Florin Calinescu e tot atat de bun actor, cat si regizor. Cu acte-n regula.

CEAUS(CALIN)ESCU. Si asta se vede doar daca asisti la repetitii. Daca te duci la teatru. Pentru ca teatrul e altceva decat televiziunea. Nu pot sa nu mi-l aduc aminte pe Calinescu in rolul care l-a consacrat in fata telespectatorilor: comunistul Mihai Balan, din serialul "Lumini si umbre", de la inceputul anilor ’80. Cu un umor genuin si un simt al ridicolului cum putini actori au, Calinescu stie sa creioneze un Ceausescu pe care n-ai cum sa-l urasti. Naiv, haios, indragostit de Elena Petrescu, dezinformat si "montat" de securistul cu ochi albastri (Mihai Dinvale). Dupa ce a fost un corect actor de rang doi al Teatrului Mic, Florin Calinescu s-a indreptat, dupa ’90, catre televiziune si regie. Le face la fel de bine pe toate trei. La repetitii, Toca (Alexandru Tocilescu) a fost foarte receptiv la sugestiile sale, care s-au dovedit salutare, viabile. Merita sa-l (re)descoperiti pe Calinescu la teatru. Mai ales ca zvonurile conform carora n-ar mai avea timp de actorie din cauza de candidatura la Primarie le-a infirmat: "Nu stiu de unde le scoateti voi pe toate… Toate partidele au candidati la Primaria Generala, eu din partea cui sa candidez? Ca independent? Simtiti voi ca ar trebui sa candidez pe undeva din patru-n patru ani?…".

MARSURI PATRIOTICE, DE NICU ALIFANTIS
Nicu Alifantis a compus 13 piese muzicale pentru acest spectacol. E prima sa colaborare cu Teatrul Mic, dupa ’90. "O sansa pentru fiecare" a fost, in 1980, prima piesa careia i-a compus muzica. Au urmat doua spectacole cu un succes-monstru, tot pe scena Teatrului Mic: "Mitica Popescu" si "Asta seara stau acasa". Pe muzica "de larga inspiratie", cei 50 de figuranti si-au luat rolurile in serios, indrumati de Roxana Colceag. "Nu m-a amuzat sa-mi amintesc de vremurile cand eram eu insami obligata sa iau parte, impotriva vointei mele, la tot felul de manifestari inchinate Tovarasului, pe stadioane. Dar acum, pentru ca-i vorba despre arta, indrum cu drag miscarea scenica, suntem o echipa. Am mai lucrat cu Toca la Opera Romana, in spectacolul "Faust", spune Roxana Colceag. In afara de cei enumerati mai sus, au contribuit la spectacol multi oameni pentru care arta e un mod de viata. Puiu Antemir (scenografie) si Gabriel Bassarabescu (ilustratie muzicala) nu sunt decat doi dintre cei a caror semnatura apare pe afisul spectacolului "O zi din viata lui Nicolae Ceauuseeeescuuuu".

×
Subiecte în articol: arte calinescu