x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Personalităţi tv pe Wikipedia

Personalităţi tv pe Wikipedia

de Adriana V. Paduraru    |    16 Feb 2008   •   00:00
Personalităţi tv pe Wikipedia

ONLINE ● Enciclopedie pentru toţi
Cine vrea să se documenteze despre diverse personalităţi sau chiar evenimente pot apela la enciclopedia online Wikipedia. Site-ul are versiuni în mai toate limbile Europei, chiar şi în catalană, esperanto, rusă, arabă şi turcă.


ONLINE ● Enciclopedie pentru toţi
Cine vrea să se documenteze despre diverse personalităţi sau chiar evenimente pot apela la enciclopedia online Wikipedia. Site-ul are versiuni în mai toate limbile Europei, chiar şi în catalană, esperanto, rusă, arabă şi turcă.


Am consultat "paginile‘‘ enciclopediei, pentru a vedea ce personalităţi de la noi au biografia înscrisă pe respectivul site. Aşa am descoperit că mai mulţi prezentatori şi realizatori TV au câte o biografie mai succintă sau, dimpotrivă, foarte detaliată.

În versiunea pentru limba română, la categoria "Prezentatori de televiziune‘‘, îi întâlnim, printre alţii, pe Victor Ciutacu, Mihai Gâdea, Gabriela Vrânceanu-Firea, Cătălin Măruţă, Andreea Esca, Jeana Gheorghiu, Lucian Mândruţă, Andreea Marin Bănică, Mihaela Rădulescu, Neti Sandu, Oreste Scarlat Teodorescu sau Teo Trandafir. La Mircea Badea, prezentatorul emisiunii "În gura presei‘‘ de la Antena 3, pe lângă CV-ul ale cărui capitole includ şi cariera sa de actor (a jucat în "Oglinda‘‘ – 1993, "Triunghiul morţii‘‘ – 1999, serialul tv "Pitici şi tătici‘‘ – 2003, "Milionari de week-end‘‘ – 2004) şi de cea de om de afaceri ("a achiziţionat utilajele fabricii de chibrituri din Gherla‘‘), se precizează şi o performanţă a acestuia, cu care de altfel se laudă din când în când: "Într-o ediţie a emisiunii «Dimineaţa devreme» difuzată pe Antena 1, Mircea Badea şi-a demonstrat calităţile acrobatice în direct, făcând şpagatul pe două scaune‘‘. Andreea Esca are rezervat pe site un singur rând: "(n. 29 august 1972) Este o jurnalistă română, ocupând poziţia de realizator-prezentator în cadrul ştirilor Pro TV‘‘. Despre Mihaela Rădulescu se spune că este "o realizatoare şi moderatoare de emisiuni la radio şi televiziune, autoare a volumului «Despre lucrurile simple». Este cunoscută mai ales pentru show-ul «Duminica în familie» de pe Antena 1‘‘.

Despre Zâna Surprizelor aflăm, printre altele, că este primul jurnalist care a cucerit Vârful Kilimanjaro, că a realizat interviuri cu mai multe personalităţi (printre care Harison Ford sau Paulo Coelho), că a primit mai multe premii şi că este imaginea mai multor brand-uri de succes.


ENGLEZÅ
. La rubrica "Personalităţi tv din România‘‘, în versiunea în limba engleză ne întâlnim cu Marius Tucă, Lucia Hossu-Longin, Cristian Tudor Popescu, Monica Bârlădeanu, Cabral Ibacka, Leonard Miron, Dan Negru, Stelian Tănase. Despre Marius Tucă, cei care ştiu limba engleză află că este un jurnalist român şi un moderator TV care s-a remarcat în anii ’90 ca analist politic, dar mai ales ca realizator şi prezentator al emisiunii "Marius Tucă Show‘‘ – fostă "Milionarii de la miezul nopţii‘‘, la Antena 1.  

Dacă Andreea Esca sau Mihaela Rădulescu nu apar în versiunea în limba engleză, pe Dan Negru, Lucia Hossu Longin sau Leonard Miron nu-i regăsim, în schimb, şi în versiunea în limba română.

Despre Wikipedia

Wikipedia este o enciclopedie liberă, dezvoltată în mod colaborativ de către voluntari. Oricine poate edita orice pagină din Wikipedia, astfel încât greşelile sau inadvertenţele rămân, dacă un cunoscător decide să nu intervină şi să le corecteze. De asemenea, Wikipedia este o enciclopedie liberă: licenţa sub care apar toate materialele din Wikipedia garantează faptul că orice contribuţie la Wikipedia este făcută în interes public, fără nici o posibilitate ca vreo persoană fizică sau juridică să-şi însuşească aceste materiale.

×
Subiecte în articol: arte wikipedia