x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Pretentii - Drepturi de autor din popcorn

Pretentii - Drepturi de autor din popcorn

de Cristina Ologeanu    |    12 Oct 2006   •   00:00
Pretentii - Drepturi de autor din popcorn

Conform noilor reglementari privind drepturile de autor publicate in Monitorul Oficial, romanii vor plati aceasta taxa si la cumpararea floricelelor de porumb din sala de cinema.

Inca de cand se afla in stadiu de proiect, Legea drepturilor de autor a starnit o serie de controverse. Cablistii s-au plans ca taxa pentru drepturile de autor ii vor obliga sa creasca pretul abonamentelor. Televiziunile au spus ca nu este corect sa fie obligate sa plateasca drepturi de autor din totalitatea veniturilor, in conditiile in care nu toate programele pot face obiectul Legii drepturilor de autor (stirile si talk-show-rile, de exemplu). Cu toate acestea, in Monitorul Oficial de vineri, 6 octombrie, au fost publicate doua decizii ale Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA).

LA CINEMA. Organismele de gestiune colectiva vor incasa drepturi de autor din tot ce se poate. De exemplu, articolul 4 al "Propunerii de metodologie privind utilizarea prin proiectie publica a repertoriului de opere cinematografice si alte opere audiovizuale" stipuleaza ca "baza de calcul a remuneratiei o reprezinta incasarile din vanzarea de bilete, programe, materiale promotionale, consumatii etc.". Mai pe romaneste, cine merge la cinematograf plateste drepturi de autor atunci cand isi cumpara popcorn sau suc. Aceleasi metodologii ii obliga pe romani sa cotizeze la drepturile de autor atunci cand platesc biletele de acces in parcurile sau in targurile care difuzeaza muzica. Si firmele care folosesc muzica atunci cand te pun sa astepti la telefon pana ti se da legatura cu persoana solocitata trebuie sa plateasca drepturi de autor.

REFUZ. Incercarea noastra de a da o interpretare cat mai corecta a deciziilor sus-amintite, am apelat la doua dintre cele mai indreptatite institutii sa faca lumina in acest caz: ORDA si DACIN SARA. Eugen Vasiliu, director general adjunct ORDA, a precizat ca nu tine de competenta domniei sale sa ne "traduca" aceste metodologii. De partea cealalta, Mircea Muresan, Director General DACIN SARA, ne-a acuzat ca suntem tendentiosi in formularile noastre, refuzand sa raspunda intrebarilor pana la inchiderea editiei, pe motiv ca "politicos este sa nu puneti conditii si sa ne faceti program de lucru".

×
Subiecte în articol: arte autor