x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Proetnica, sub clar de lună

Proetnica, sub clar de lună

de Tudor Cires    |    17 Aug 2009   •   00:00
Proetnica, sub clar de lună
Sursa foto: Tudor Cireş/



La Sighişoara, sfârşitul verii e multietnic şi multicultural. De nouă ani, vechiul burg din inima Transilvaniei se transformă, de la 14 la 22 august, într-o scenă deschisă pentru reprezentanţii minorităţilor naţionale care trăiesc în România: 20 de comunităţi etnice cărora - element de noutate - li se adaugă, din 2009, comunităţile de migranţi şi refugiaţi formate în ţară.

Model secular de convieţuire interetnică şi oraş-cetate intrat în patrimoniul cultural european, Sighişoara se lasă sedusă de ultimii cuceritori, fie aceştia armeni, albanezi, cehi, polonezi, macedoneni ori sârbi. Pe scena din Piaţa Cetăţii, serile prelungite până după miezul nopţii se colorează în roşu când dansează romii, în verde şi aur când cântă tătarii, în alb şi negru când îşi măsoară paşii de caleidoscop germanii bănăţeni.

E festival! Proetnica, organizat de Centrul Educaţional Interetnic pentru Tineret şi de directorii acestei instituţii, Reiter Volker şi Adrian Ivaniţchi, pare să fie unic în felul său în România câtă vreme se bucură de participarea tuturor comunităţilor etnice. Şi nu e vorba numai despre cei care urcă pe scenă. Proetnica înseamnă deopotrivă expoziţii de artă plastică, de carte şi de afiş teatral, film, comunicări ştiinţifice, dezbateri; mai înseamnă târg meşteşugăresc, demonstraţie de artă culinară, paradă a portului popular. Diversitate care poate da, într-un spaţiu relativ restrâns, ima­ginea României plurietnice pe care puţini dintre noi o cunosc.

Artiştilor amatori înscrişi într-un dens program de spectacole li se adaugă, în recitaluri, nume de vedetă: Pasărea Colibri, Maia Morgenstern, Zece Prăjini, Dinu Olăraşu, Maria Gheor­ghiu, Night Losers, Desperado... Muzica se ascultă între două perechi de weisswurst, când sub clar de lună, când - uneori - cu umbrela în mână, înlănţuit în hore ad-hoc sau în săruturi romantice. Atmosfera e bună, se vorbeşte în toate limbile, predomină vârstele "teen", ţinuta sport şi berea Ciuc la pahar. E foarte frumos la Sighişoara, unde timpul se opreşte din când în când sub farmecul unei secunde de vară, iar figurinele ceasului din turn încremenesc de plăcere.

×
Subiecte în articol: arte