x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Raftul Denisei - Jurnalul pierdut al lui Don Juan

Raftul Denisei - Jurnalul pierdut al lui Don Juan

de Sebastian S. Eduard    |    10 Noi 2007   •   00:00
Raftul Denisei - Jurnalul pierdut al lui Don Juan

Săptămăna viitoare, pe piaţa romănească apare "Jurnalul pierdut al lui Don Juan", un volum lansat deja in 27 de ţări, care se bucură de un imens succes la public.

Săptămăna viitoare, pe piaţa romănească apare "Jurnalul pierdut al lui Don Juan", un volum lansat deja in 27 de ţări, care se bucură de un imens succes la public.

Douglas Carlton Abrams, unul dintre cei mai faimoşi şi mai bine vănduţi scriitori la ora actuală in Europa şi in America, s-a născut in 1967, in Statele Unite. Romanul său de debut, "Jurnalul pierdut al lui Don Juan" (The Lost Diary of Don Juan, 2007), a avut o geneză indelungată, autorul documentăndu-se vreme de cinci ani. Publicat in primăvara acestui an, romanul a avut lansări concomitente in douăzeci şi şapte de ţări din America, Europa şi Asia, bucurăndu-se de un uriaş succes la public şi fiind unanim apreciat de critica literară, cu atăt mai mult cu căt anul 2007 a fost declarat in Spania "anul Don Juan".

Subiect. Sunt vremuri tulburi in Sevilla Secolului de Aur. Pănă şi strălucirea bogăţiilor care impovărează corăbiile sosite din Lumea Nouă păleşte la umbra ameninţătoare a Inchiziţiei. Viaţa trăită in luxură şi moartea căutată inadins cu ascuţişul spadei sunt firele ingemănate din care se ţese destinul omenesc. In ceaţa inşelătoare a acestui ev decadent se naşte Juan Tenorio, copil din flori părăsit in hambarul unei mănăstiri. Maicile il cresc in taină, la adăpost de ochii lumii neiertătoare, şi de la ele invaţă să venereze femeia, piatra de temelie a creaţiei lui Dumnezeu. Nu-şi doreşte altceva decăt să ajungă preot, insă o dragoste interzisă il sileşte să fugă in lume, să-şi găsească drumul. Destinul ii bate la uşă sub chipul maleficului marchiz de la Mota, de la care Juan deprinde rafinata artă a seducţiei. Dar, cănd o femeie cu păr unduitor şi ochi migdalaţi le tulbură sufletele amăndurora, viaţa devine un joc fără reguli. Patima dezlănţuită il indeamnă pe marchiz la trădare, iar Don Juan, indrăgostit pentru prima oară in viaţă, e invinuit de păcatul capital al desfrănării şi azvărlit in tainiţele Inchiziţiei. Dumnezeirea işi află lăcaşul in trupul femeii, iar plăcerea e la fel de sfăntă precum suferinţa, le răspunde el torţionarilor. Il va salva crezul statornic in iubire de ameninţarea morţii? "Un roman superb, despre tainele sufletului omenesc sfăşiat intre iubire şi dorinţă", scrie despre acest volum Publishers Weekly.

Nr. 70. "Jurnalul" este a 70-a carte care apare in Raftul Denisei, colecţie a Editurii Humanitas, coordonată de Denisa Comănescu, in care au mai apărut pănă acum autori importanţi precum Anais Nin, Marguerite Duras, Nikos Kazantzakis, Salman Rushdie.

×
Subiecte în articol: arte juan don juan