x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Regal muzical

Regal muzical

19 Mai 2005   •   00:00

Florin Chilian, unul din cei mai navalnici folkisti contemporani, a sustinut un mega-concert prilejuit de lansarea albumului "10 porunci. Primul pas"




  • de RALUCA GRINTESCU
  • CULTURE CLUB

  • ATITUDINE. Florin Chilian ne reaminteste cele zece porunci capitale
    Dupa patru ani, timp in care "Iubi" a circulat pe buzele tuturor, Florin Chilian revine pe piata muzicala romaneasca cu un nou album, de data aceasta mult mai acid si plin de atitudine.

    "Ce caut eu in viata mea?". Intrebare care ne rascoleste uneori in viata, intr-un moment apatic in care rugul aprig al iubirii s-a stins mocnind a jale. Aceasta stare coloreaza multe din piesele deja celebre ale artistului folk Florin Chilian. Muzica lui se face repede placuta printr-o aparenta simplitate, o ureche "instruita" insa poate sesiza destul de usor elemente complexe, ruperi de ritm si masuri variabile. Nimeni nu poate ramane insensibil la bijuterii muzicale ca "Lumi Albe", "Chiar daca" toti am trecut prin asa ceva sau vom mai trece. Chilian face parte din noua generatie de muzicieni care vine atat de navalnic in viata muzicala.

    Concertul pe care l-a sustinut marti, cu prilejul lansarii celui de-al doilea album, "10 porunci. Raport despre starea natiunii. 1989-2004. Primul pas", a strans la etajul clubului Twice o multime de fani hotarati sa cante cot la cot cu invitatul mult asteptat al serii. Spre surprinderea mea, multi din cei veniti cu o ora inainte de eveniment stiau pe dinafara textele. Venisera cu temele facute, cum s-ar spune. Aruncand o privire de ansamblu, nu mi-a fost greu sa-mi dau seama ca lumea lui Chilian pare una deja cunoscuta. Fara pipite care sa-si etaleze hainele dupa ultima moda, cu coafuri ca fantanile arteziene din Piata Concorde, fara mediile ruraliste dezgustatoare pe care le gasesti, de exemplu, prin Regie. Chiar daca multi nu auzisera inainte de Chilian, cei care nu ratau concertele lui cu nici un pret il iubeau pur si simplu si ii intelegeau "subtilitatile".

    NU SUNT ENTERTAINER! Mai bine de o ora, vocea specific chiliana a rasunat de la inaltimea scaunelului de pe care "omul cu o chitara" a mai si glumit, din cand in cand, cu publicul, in ciuda preferintei sale pentru monologuri. "Nu sunt entertainer, deci nu va pun sa ridicati manutele!", ne-a comunicat zambind cu tigara in coltul gurii. Pana la urma, a cantat ce i-a picat mai bine la suflet, facand o trecere subtila, dar jucausa, intre piesele de pe cele doua albume.

    "Ursitoare", "Lumi albe", "Iubi", "Chiar daca" au reinviat amintiri care se doreau de mult uitate. Cele zece porunci - martorul lucid al intamplarilor prezente in viata artistului - ni le-a transmis fara doar si poate. Daca ar fi sa merg intruna la aceleasi concerte "chilianice", va spun sincer ca nu m-as plictisi niciodata.

    ZECE PORUNCI
    Noul album vorbeste de la sine, nu are nevoie de explicatii. Cele zece porunci sunt adaptate fiecare la cate o intamplare. "Eu sunt martorul lucid al acestor intamplari, prezent in propria viata, ceea ce nu se intampla multor oameni", spune Chilian. Totusi, piesele sunt 11, plus un intro, care deschide albumul. Chiar daca melodiile nu vor suna atat de... folk, de genial sau original ca in concerte, important e ca face ceva nou, valabil, plin de semnificatii si demn de ascultat. Florin Chilian, pur si simplu, se face auzit. Versurile lui Chilian chiar te invata ceva... desigur, ii invata pe cei care au urechi sa-l asculte si, eventual, pe cei care nu-s indeajuns de superficiali ca sa se blocheze pe faptul ca melodia nu suna ca in concerte sau pe alte chestii absolut irelevante.
    ×
    Subiecte în articol: culture club chilian