x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Regizorii şi producătorii americani s-au înţeles

Regizorii şi producătorii americani s-au înţeles

de Jurnalul National    |    18 Ian 2008   •   00:00

Sindicatul regizorilor (DGA) şi cel al producătorilor americani (AMPTP) au semnat, joi, un protocol de acord asupra unui nou contract de colaborare, decizie anunţată în timp ce scenariştii de la Hollywood sunt încă în grevă



Sindicatul regizorilor (DGA) şi cel al producătorilor americani (AMPTP) au semnat, joi, un protocol de acord asupra unui nou contract de colaborare, decizie anunţată în timp ce scenariştii de la Hollywood sunt încă în grevă, informează AFP. Potrivit DGA, acest nou contract, care va intra în vigoare în vară, prevede o mărire de salarii şi plata drepturilor care rezultă din exploatarea conţinuturilor de pe internet. Sindicatul producătorilor americani speră să rezolve şi conflictul cu sindicatul scenariştilor americani, organizaţie aflată în grevă de pe 5 noiembrie. Conflictul a paralizat, de altfel, o mare parte din sectorul audiovizual american. Conflictul a afectat deja ceremonia Globurilor de Aur, pe 13 ianuarie, redusă la o simplă conferinţă de presă, şi ar putea afecta şi ceremonia Oscarurilor, programată pe 24 februarie. În lipsa unor scenarii, numeroase seriale de televiziune de succes, precum "Neveste disperate" sau "24 de ore", dar şi filme cu buget mare au fost întrerupte pe timp nelimitat. Protocolul, concluzionat la capătul a şase zile de negocieri, va fi prezentat, pentru a fi votat, consiliului de administraţie al DGA, pe 26 ianuarie.
"Acordul demonstrează, fără nici un dubiu, că producătorii din sectorul nostru de activitate vor şi pot să lucreze cu creatorii de conţinuturi pentru a instaura reguli juste şi flexibile aplicabile pe această piaţă care evoluează rapid", au scris preşedinţii marilor studiouri care fac parte din AMPTP. "Invităm WGA pentru a purta discuţii informale (...), pentru a stabili dacă există o bază rezonabilă, înainte de a reîncepe negocierile formale", a adăugat AMPTP.
Scenariştii de film şi televiziune de la Hollywood au intrat în grevă după ce negocierile cu Sindicatul producătorilor americani (Alliance of Motion Picture and Television Producers, AMPTP) cu privire la drepturile de autor asupra operelor lor au eşuat. Ei au reclamat mai ales un control mai mare asupra drepturilor de autor în ceea ce priveşte difuzarea operelor lor pe telefoane mobile sau mp3 playere. Aceştia doresc un procentaj mai mare din drepturile de autor asupra operelor difuzate pe DVD şi extinderea tarifelor sindicale şi a avantajelor sociale asupra reality show-urilor.

×
Subiecte în articol: arte