x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale România în prim plan la Festivalul EUROPALIA

România în prim plan la Festivalul EUROPALIA

de Magdalena Popa Buluc    |    13 Iun 2019   •   14:43
România în prim plan la Festivalul EUROPALIA

50 de ani de existenţă a Festivalului Europalia

Ediţia a 27-a a Festivalului EUROPALIA, care va începe la 1 octombrie 2019 şi în cadrul căreia România are în premieră statut de invitat de onoare, a fost anunţată, la „Palatul Egmont” din Bruxelles, sediul Ministerului belgian de Afaceri Externe.

Evenimentul a avut loc în prezenţa ministrului belgian al Afacerilor Externe, E.S. Didier Reynders, a ministrului român al Culturii şi Identităţii Naţionale, Valer-Daniel Breaz, a preşedintelui EUROPALIA International, Contele Jacobs de Hagen, şi a preşedintelui Institutului Cultural Român, Liliana Ţuroiu.

"Este o plăcere să găzduim în Palatul Egmont această conferinţă care marchează lansarea oficială a Festivalului de Artă Europalia.  Organizarea programului pentru Festival este o provocare pentru fiecare ţară (...), dar sunt sigur că vom avea o deschidere de succes în octombrie. Vreau să mulţumesc din nou tuturor echipelor implicate pentru o cooperare foarte bună”, a afirmat  Didier Reynders.

Koen Clement, manager general al EUROPALIA International,  a prezentat un istoric în imagini al celor 50 de ani de existență a Festivalului Europalia. 

Festivalul Internațional de Arte EUROPALIA este unul dintre cele mai importante festivaluri de artă din lume și este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia, organizată o dată la doi ani, sub patronajul Familiei regale a Belgiei, la Bruxelles și în zonele învecinate, inclusiv în alte ţări - Regatul Unit al Marii Britanii, Franţa, Olanda, Luxemburg și Germania. Europalia are un public potențial de 50 de milioane de persoane.

Festivalul a debutat în 1969 și are un caracter multidisciplinar: arte vizuale, artele spectacolului, muzică, film, literatură, educație culturală. Publicul celor mai ample ediții de până acum ale festivalului a ajuns la aproximativ 1-1,5 milioane de vizitatori, majoritatea veniți din afara Belgiei. Printre ţările invitate de onoare la ediţiile precedente s-au numărat: Italia (1969 şi 2003), Franţa (1975), Spania (1985), Portugalia (1991), Republica Cehă (1998), Polonia (2001), Federaţia Rusă (2005), R. P. Chineză (2009), Brazilia (2011), India (2013), Turcia (2015), Indonezia (2017).

“Brâncuşi - sublimarea formei” este expoziţia principală a segmentului Arte vizuale din cadrul EUROPALIA România.

Curatorul expoziţiei, care va putea fi văzută în perioada 2.10.2019 - 12.01. 2020, la Bozar, Doina Lemny, a explicat concepţia aleasă pentru acest eveniment: 

“Brâncuşi a devenit un artist universal prin talentul său şi curajul cu care a uluit şi a modernizat sculptura începututului de secol XX, în momentul în care Auguste Rodin domina această artă”.

Expoziţia urmăreşte la început parcursul lui Brâncuşi, născut în zona rurală a României, apoi studiile la Şcoala de Arte şi Meserii din Craiova şi  la Şcoala de Arte Frumoase de la Bucureşti. În 1904, el a ajuns la Paris, apoi a avut un periplu prin Europa. O scurtă oprire în atelierul lui Rodin îl determină să-şi caute propriul drum, convins că „nimic nu creşte la umbra marilor arbori”. Opere ale lui Rodin şi Russo vor fi prezentate alături de lucrări-cheie de tinereţe ale lui Brâncuşi, care arată în acelaşi timp influenţa acestor maeştri şi maniera în care Brâncuşi s-a eliberat de ea.

„Acordăm o importanţă extraordinară atelierului lui Brâncuşi pentru că a fost locul de creaţie şi de viaţă, unde şi-a primit prietenii între care pe Marcel Duchamp, Tristan Tzara, Fernand Léger, Modigliani. Nu trebuie uitat faptul că atelierul a devenit o scenă pentru dansatoarele care veneau pentru a-şi desăvârşi formarea la Paris. Aşa cum a fost Lizica Codreanu fotografiată dansând, purtând un costum popular”, a mai explicat Doina Lemny.

O sală spectaculoasă va fi amenajată în cadrul expoziţiei cu Păsările lui Brâncuşi, începând cu  „Măiastra”, remarcabila sa lucrare, cu care artistul a pus bazele scupturii moderne. Să amintim că Brâncuşi a realizat o serie de 30 de sculpturi din bronz pe această temă.

Ansamblul Arhitectural de la Târgu-Jiu va fi pus în evidenţă de asemenea în această expoziţie.

A doua mare expoziţie, „Dacia”  (19.10.2019 - 26.04.2020), va fi organizată la Muzeul din Tongres.

La secţiunea artele spectacolului, coregraful Wim Vandekezbus s-a inspirat pentru proiectul „Urmeˮ, creat special pentru festivalul EUROPALIA. În cadrul spectacolului, se pleacă în căutarea urmelor antice ale istoriei ale umanităţii, astfel conturându-se o poveste ce nu poate fi spusă în cuvinte, ci doar cu ajutorul muzicii şi a dansului. Cinci muzicieni şi doisprezece dansatori vor urca pe scenă în sunetele muzicii lui Marc Ribot şi ale cântăreţului Trixie Whitley. Premiera va fi pe 8 decembrie 2019 la Concertgebouw Bruges. Vor fi reprezentaţii şi la KVS (Bruxelles), Philharmonie (Paris), deSingel (Antwerp - Olanda).

În domeniul muzicii clasice, opera lui George Enescu (1881-1955) este celebrată prin diferite momente în festival. Celebra soprană Angela Gheorghiu este, de asemenea, invitata de onoare a Festivalului.

 

×