x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Sharon Stone revine în lumea artei. Noua pasiune a actriței din „Basic Instinct”

Sharon Stone revine în lumea artei. Noua pasiune a actriței din „Basic Instinct”

de Anastasia Paul    |    18 Oct 2023   •   21:30
Sharon Stone revine în lumea artei. Noua pasiune a actriței din „Basic Instinct”
Sursa foto: Hepta

Sharon Stone s-a retras din lumina reflectoarelor în urmă cu 22 de ani. În plină ascensiune, actrița nominalizată la premiul Oscar a suferit o tragedie care i-a schimbat complet viața. Acum, însă, și-a descoperit o nouă pasiune.

A suferit un anevrism cerebral în 2001 care a ținut-o 9 zile în comă. Au urmat ani de tratamente și nici astăzi nu este complet recuperată. Sharon Stone a fost diva anilor ’90, devenind cunoscută în toată lumea nu doar pentru frumusețea ei, ci și pentru inteligența uimitoare. S-a remarcat mai ales în peliculele „Casino” și „Basic Instinct”. Accidentul vascular cerebral a pus însă capăt carierei sale. 

Dar în primele zile ale pandemiei de  COVID-19 ea a început să picteze. 

„Intru pur și simplu în acest tip de transă”, a spus ea într-un interviu pentru CNN.

Ea și-a expus recent tablourile în prima sa expoziție de pe Coasta de Est a Statelor Unite. Intitulată „Welcome to My Garden” (Bine ai venit în grădina mea), aceasta este deschisă până pe 3 decembrie 2023 la C. Parker Gallery din Greenwich, Connecticut.

Titlul reprezintă una dintre cele 19 lucrări ale sale, o până imensă care prezintă o serpentină fantomatică încolăcită în jurul unui buchet de blori.

„Planeta este grădina noastră”, spune ea despre simbolismul din spatele lucrării. „Cred că mulți oameni nu respectă planeta, pretind că nu există schimbări climatice, că nu există criză climatică de mediu. Și ei cred că dacă o ignoră va dispărea.”

Una dintre multele lucrări are la bază probleme sociale dar și experiența personală. „Am creat aceste lucrări pentru a înțelege esența creativității pure care vine din sinceritate. Să eliberăm zgomotul, judecățile și poluarea atracțiilor noastre sociale”, spune actrița în pliantul de prezentare a expoziției. 

Taboul "A State of Affairs” (O stare de fapt), arată un cuib de vipere pe care autoare l-a comparat cu o societate patriarhală care crede că poate doar „să ia și să ia”, fie că este vorba despre resurse naturale sau putere politică.

„Ierusalimul” contemplativ a fost inspirat de o vizită a artistei, în urmă cu câțiva ani, la Zidul Plângerii, unde s-a rugat pentru pace. Includerea acesteia în expoziție, care a fost deschisă la câteva zile după atacurile de amploare ale Hamas împotriva Israelului, a fost importantă pentru ea deoarece „orice om care moare în război este copilul unei mame”.

Pictura a devenit o formă vitală de expresie pentru Sharon Stone.

Pictura „Este grădina mea, nemerniccule!” a fost făcută pentru o prietenă care s-a chinuit să aibă un copil dar a pierdut sarcina, la 40 de ani.

Când socrul femeii a comentat despre mărimea copilului din pântecele ei, actrița a fost revoltată și și-a sfătuit prietena să-l înfrunte. Acum, Sharon a pictat pe pânză propriul ei răspuns. „Am fost atât de supărată. Eram ca un personaj de desene animate”, și-a amintit Stone despre procesul de creație, mimând lacrimile care îi curgeau din ochi.

Emoția puternică din spatele lucrărilor sale este cea care l-a atras pe Tiffany Benincasa, proprietarul galeriei din Greenwich de circa 10 ani, după o carieră anterioară pe Wall Street.

„Poți simți energia. Este ea în totalitate”, a spus Benincasa despre picturile actriței. 

Sharon Stone a început să picteze în copilărie, când a luat lecții de la mătușa ei, Vonne, care era artistă și umpluse casa familiei cu picturi murale. A studiat arta pentru scurt timp la Universitatea Edinboro din statul ei natal, Pennsylvania, înainte de a renunța la școală pentru a începe să joace, la sfârșitul anilor 1970.

Dar cadoul unui prieten, care consta într-un kit de vopsele în perioada izolării în locuințe din timpul pandemiei de  COVID-19, a stimulat o explozie de creativitate care a determinat-o pe actriță  să-și umple dormitorul cu lucrările ei de artă, înainte de a transforma o clădire de pe proprietatea ei din Los Angeles într-un studio. Acum ea pictează câteva ore pe zi. La începutul acestui an a organizat prima ei expoziție în Los Angeles, la Allouche Gallery.

Actrița își petrece acum mult timp în studio încercând să arate pe pânză felul în care vede lumea.

„De când am avut un accident vascular cerebral, am început să văd mode de culoare pe perete”, povestește Sharon. AVC-ul a fost provocat de o hemoragie masivă a creierului, care a dus la sfârșitul carierei ei la Hollywood. Dar i-a schimbat și percepția vizuală. 

„A trebuit să iau medicamente pentru a o opri, dar nu cred că a dispărut vreodată, pentru că încă văd toată această culoare în plus peste tot.”

De asemenea, experimentează diferite tehnici și materiale pentru a obține efectele pe care și le dorește.

„Folosesc foarte mult vopsea metalizată pentru că îmi place cu adevărat acea calitate reflectorizantă. Am început să încorporez vopsea spray în picturile mele pentru că altfel nu puteam obține acest tip de hiper-reflexivitate.”

O „obsesie” pentru pictorii moderniști, precum Wassily Kandinsky și Joan Miró, influențează și picturile mai abstracte ale lui Stone, cum ar fi „Amelia”, numită după pilotul Amelia Earhart.

„M-am gândit mult la cum trebuie să fi fost pentru ea să stea atât de mult în avion singură, zi după zi, oră după oră.Și la ce se gândea ea și unde se ducea, și cum au fost toate aceste zile și nopți nesfârșite.”

Pictura „Giverny” de 8 picioare lățime are la bază o vizită la grădinile lui Claude Monet din satul Giverny, în nordul Franței, unde Stone a vrut să vadă toate locațiile în care a pictat impresionistul. „Am vrut să-mi pictez propriul Giverny și cum mi s-a părut.”

Oricare ar fi punctul de plecare, Sharon este absorbită cu totul de procesul de creație. „Este pur și simplu compulsiv”, spune ea.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: sharone stone pictura