x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Sighisoara - Un festival cu adevarat reusit

Sighisoara - Un festival cu adevarat reusit

de Cristina Ologeanu    |    31 Iul 2006   •   00:00
Sighisoara - Un festival cu adevarat reusit

Sighisoara Medievala s-a incheiat. Daca ar fi sa tragem linie si sa formulam o concluzie, cea de-a XIV-a editie a festivalului a fost una reusita din mai multe puncte de vedere.

Ieri-seara, cea de-a XIV-a editie a Festivalului Sighisoara Medievala s-a incheiat cu un superb foc de artificii. Acesta este al doilea an consecutiv cand primaria locala s-a ocupat in totalitate de acest eveniment. O mana de oameni a reusit sa faca un festival mai bun si mai curat. Desi multi au spus ca organizarea in acelasi timp a unui alt festival in judet, respectiv la Targu- Mures, nu poate face decat rau impamantenitului Festival Medieval, primarul Sighisoarei Ioan Dorin Danesan a apreciat ca tot raul spre bine. Astfel ca Sighisoara s-a ales cu publicul de calitate si mai civilizat.

BUNE... Asa se explica si faptul ca in acest an a scazut considerabil numarul incidentelor, scandalurilor. Asta si pentru ca publicul a fost mai select, dar si pentru ca, fata de anii anteriori, au fost mai multi jandarmi care au putut sa intervina si sa aplaneze orice conflict. Tot o bila alba primeste si firma care a asigurat sonorizarea concertelor de folk. Si la capitolul curatenie editia din acest an a stat mai bine, asta pentru ca, desi noaptea se adunau gunoaie pe jos, a doua zi dimineata nu mai vedeai nici urma de mizerie.

SHOW. Oamenii pe catalige au atras copiii

... DAR SI RELE. Desi in regulamentul concursului se preciza ca este interzisa vanzarea jucariilor, a baloanelor si a bratarilor luminoase, comerciantii de astfel de kitschuri si-au facut aparitia. Tot in regulament exista o prevedere care interzicea comerciantilor ca pe perioada festivalului sa difuzeze alte genuri muzicale decat cea cu specific medival. Cu toate acestea, vanzatorii de mici si bere, precum si discotecile difuzau manele la un volum deranjant de mare. Din pacate, si in acest an si-au faut aparitia agasantii cersetori. Si tot o bila neagra primesc de data aceasta turistii, care au considerat ca gangurile Cetatii au fost special construite pentru a-si face ei nevoile in ele, desi au fost amenajate foarte multe toalete ecologice.

IN GARD! Un duel in Piata Mare a Cetatii

FOLK. Serile de folk au fost de departe cele mai reusite. Sambata seara, Mircea Vintila, Ducu Bertzi alaturi de Florian Pittis si Marius Batu au fost (la propriu) coplesiti de emotii la vederea unui public tanar care a cantat alaturi de ei piesa cu piesa, fara sa incurce versurile. Seara de duminica a fost si ea una speciala. Nicu Alifantis si trupa ZAN au aniversat un deceniu de colaborare, colaborare care a debutat chiar aici, pe scena Sighisoarei Medievale. Mai in gluma, mai in serios, baladistul Alifantis a anuntat ca deja se gandeste la retragerea sa din muzica. Doar de pe scena, pentru ca nu doreste sa paraseasca definitiv acest domeniu, el preferand sa se implice mai mult in organizarea evenimentelor de gen.

CIFRE: BUGETE, AMENZI, CAZARI
Bugetul editiei cu numarul 14 a fost de trei miliarde de lei vechi. Pentru cele trei zile de festival s-au pus in vanzare 30.000 de bilete a cate 2 RON fiecare. Preturile la cazare au fost cuprinse intre 10 si 50 de lei noi pe noapte pentru o persoana la particulari, in timp ce hotelurile au avut tarife intre 20 si 50 de euro. Fiecare tren care a oprit in Sighisoara a fost suplimentat cu patru-cinci vagoane. Amenzile prevazute de regulament pentru persoanele fizice nedisciplinate au fost cuprinse intre 200 si 500 RON, iar pentru persoanele juridice care nu au respectat regulamentul sanctiunile au fost de la 400 la 1.000 RON.

×
Subiecte în articol: arte