x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Steven Spielberg va primi Globul de Aur pentru întreaga carieră în 2009

Steven Spielberg va primi Globul de Aur pentru întreaga carieră în 2009

de Jurnalul National    |    09 Ian 2008   •   00:00

Asociaţia presei străine de la Hollywood (HFPA) a hotărât ca premiul Cecil B. DeMille să-i fie acordat lui Spielberg în cadrul ceremoniei Globurilor de Aur de anul viitor

Regizorul american Steven Spielberg nu va mai primi anul acesta premiul Cecil B. DeMille din cauza anulării ceremoniei Globurilor de Aur, distincţia urmând să-i fie oferită în cadru festiv la ediţia din 2009, informează Reuters. Asociaţia presei străine de la Hollywood (HFPA) a hotărât ca premiul Cecil B. DeMille să-i fie acordat lui Spielberg în cadrul ceremoniei Globurilor de Aur de anul viitor, în condiţiile în care festivitatea programată pentru acest an a fost transformată într-un eveniment “la scară redusă”, a confirmat un purtător de cuvânt al HFPA. Organizatorii au luat această decizie pentru ca Spielberg să poată primi distincţia în faţa unui public format din oameni care îl apreciază.

Spielberg, deţinător al unui premiu Oscar, a fost anunţat pe 14 noiembrie, anul trecut, că va primi această distincţie pentru “contribuţia remarcabilă adusă cinematografiei”. În mod normal, înainte de a primi premiul Cecil B, DeMille, câştigătorul este întâmpinat cu o colecţie de videoclipuri, care îi trec în revistă filmografia, şi cu un elogiu al colegilor săi prezenţi la ceremonia Globurilor de Aur, găzduită, de obicei, la hotelul de lux Beverly Hilton din Beverly Hills, California. După săptămâni de incertitudine, postul de televiziune NBC, care ar fi trebuit să difuzeze ceremonia, şi Asociaţia presei străine de la Hollywood (HFPA), organizatoare a ceremoniei Globurile de Aur, au anunţat, luni, că se vor limita la o conferinţă de presă.

Conferinţa va avea loc la orele locale 18:00 şi 19:00 (2:00 şi 3:00 GMT, luni) în locaţia unde era prevăzută ceremonia, hotelul Beverly Hilton. Conferinţa de presă va fi coordonată şi difuzată de jurnaliştii de la NBC, o corporaţie care nu a fost atinsă de greva scenariştilor. Decizia vine după eşecul negocierilor cu Sindicatul scenariştilor de film şi televiziune (Writers Guild of America, WGA), care a anunţat că va instala pichete de grevă la intrarea în locaţia unde urma să aibă loc ceremonia.

Vineri, puternicul Sindicat al actorilor americani (Screen Actors Guild, SAG) a dat o altă grea lovitură prestigioasei ceremonii, anunţând că membrii săi nu vor trece peste aceste pichete de grevă. Printre starurile aşteptate la acest eveniment figurau George Clooney, Jodie Foster, Angelina Jolie, Johnny Depp şi Tom Hanks. Absenţa lor ar fi provocat o scădere a audienţei postului de televiziune american NBC.

Globurile de Aur, un eveniment hollywoodian strălucitor, cu multe vedete pe covorul roşu, sunt considerate “anticamera” premiilor Oscar, organizate anul acesta pe 24 februarie. Ceremonia este ultima victimă, dar şi cea mai prestigioasă, a grevei scenariştilor americani, care a debutat pe 5 noiembrie şi care a provocat grave pierderi industriei americane a audiovizualului.

Scenariştii de film şi televiziune de la Hollywood au intrat în grevă după ce negocierile cu Sindicatul producătorilor americani (Alliance of Motion Picture and Television Producers, AMPTP) cu privire la drepturile de autor asupra operelor lor au eşuat. Ei au reclamat mai ales un control mai mare asupra drepturilor de autor în ceea ce priveşte difuzarea operelor lor pe telefoane mobile sau mp3 playere. Aceştia doresc un procentaj mai mare din drepturile de autor asupra operelor difuzate pe DVD şi extinderea tarifelor sindicale şi a avantajelor sociale asupra reality show-urilor.

Anularea Globurilor de Aur lasă deschisă chestiunea premiilor Oscar, cel mai mare eveniment american al celei de-a şaptea arte, aşteptat de milioane de fani din lumea întreagă, pentru că nu se ştie încă dacă cea de-a 80-a sa ediţie va mai avea loc.

×
Subiecte în articol: arte