x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Teatru / Luxemburg şi Sibiu, parteneri şi în 2009

Teatru / Luxemburg şi Sibiu, parteneri şi în 2009

de Maria Sârbu    |    03 Mar 2009   •   00:00
Teatru / Luxemburg şi Sibiu, parteneri şi în 2009

Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu a prezentat duminică seară în premieră spectacolul "Sfârşit de partidă" de Beckett, în regia luxemburghezului Charles Muller.



Acesta este primul titlu din cele trei ale microstagiunii organizate între 1 şi 3 martie (celelalte două fiind "Auto-Da-Fe" de Tennessee Williams şi "Visul unei nopţi de vară" de Shakespeare – în limba germană). "Sfârşit de partidă" este o coproducţie între instituţia sibiană şi Théâtre d’Esch-sur-Alzette din Luxemburg, astfel continuând colaborarea începută în 2007 cu "Metamorfoze" după Ovidiu, spectacol regizat de Silviu Purcărete la Luxemburg. Charles Muller, care şi conduce această companie, s-a arătat mulţumit, la conferinţa de presă de a doua zi, de faptul că a lucrat la Sibiu cu actori din echipa lui Purcărete implicată în "Metamorfoze". "Nu am întâlnit vreun impediment nici în comunicare cu interpreţii, nici la nivel tehnic şi nici din punct de vedere administrativ. Totul a mers bine", a spus  Muller. De notat că Silviu Purcărete va monta în acest an la Sibiu, în parcarea de lângă teatru, "Metamorfoze", care va avea premiera în deschiderea Festivalului Internaţional de Teatru.

UN BECKETT AL SECOLULUI AL XXI-LEA
Responsabil de textul montat a fost dramaturgul Guy Wagner, specialist în Beckett, care l-a însoţit pe conaţionalul său Charles Muller la Sibiu. El a avut cuvinte de laudă la adresa actorilor distribuiţi – Cristian Stanca, Pali Vecsei, Mariana Presecan şi Dan Glasu –, afirmând că "şi-au pus talentul şi experienţa în slujba piesei". Decorul, foarte "încărcat" de altfel, a fost realizat la Luxemburg de Anouck Schiltz şi adus la Sibiu. Textul "Sfârşit de partidă" este montat pentru prima dată la teatrul din Sibiu, deşi în repertoriul său există şi minunatul spectacol "Aşteptându-l pe Godot", regizat de Purcărete. Absurdul, desigur, este relevant, dar mai greu de perceput de vreme ce piesa este atât de statică, atât de ermetică. Nu le-a fost uşor actorilor să joace, aveau obligaţia să convingă. Personajul principal, Hamm, este regele din partida de şah care pierde de la bun început. Partida se încheie când regele e pus în situaţia "mat". Aici e doar impas, partida nu se încheie. Pare că au convins în final. (Maria Sârbu)

×
Subiecte în articol: arte sibiu