Programele de ştiri care conţin imagini dure pot cauza un somn greu, plin de coşmaruri. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii de la Merrimack College, Massachusetts (Statele Unite).
Studiu - Ştirile "de la ora 5" dau vise urăte
Programele de ştiri care conţin imagini dure pot cauza un somn greu, plin de coşmaruri. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii de la Merrimack College, Massachusetts (Statele Unite).
Cei care sunt fani ai programelor de ştiri gen "de la ora 5" au toate şansele să-şi sporească nivelul de stres şi să viseze urăt. Cel puţin aşa susţine un grup de cercetători de la Colegiul Merrimack din Massachusetts. Studiul a fost publicat de curănd in revista New Scientist.
Profesorul Ruth Propper şi-a rugat studenţii să-şi inregistreze visele atunci cănd şi le amintesc. Pur intămplător, cerinţa a fost făcută cu o lună inainte de atacurile teroriste din 11 septembrie 2001. Dacă inainte de tragedie, studenţii nu se plăngeau de coşmaruri, o dată cu nenumăratele transmisiuni de la World Trade Center, numărul viselor urăte a inceput să crească. Potrivit cifrelor, inainte de atac, din cele 150 de vise inregistrate in total, doar 9% puteau fi considerate coşmaruri. După prăbuşirea turnurilor gemene, 20% din acestea au fost catalogate drept vise urăte. Mai mult, acestea conţineau elemente precum fum, explozie, poliţie sau avion prăbuşit. "Doar 6% dintre persoanele care au urmărit mai puţin de trei ore pe zi programele de ştiri violente au fost influenţate de acestea. In schimb, 70% dintre cei care au privit mai mult de şase ore astfel de programe au raportat coşmaruri legate de ceea au urmărit", a declarat profesorul Propper.
PĂRERI PRO. Rezultatele obţinute de prof. Ruth Propper sunt impărtăşite de colegul său Robert Stickgold de la Beth Israel Deaconess Medical Center din Boston (Massachusetts). Stickgold consideră că visele agitate sunt cauzate şi de faptul că respectivele persoane nu incearcă să treacă peste evenimentele tragice pe care le-au urmărit. "Coşmarurile reprezintă o modalitate de a măsura nivelul de stres al unei persoane. Insă pot insemna şi faptul că respectivii oameni n-au reuşit să treacă peste imaginile pe care le-au văzut", a declarat Stickgold. Potrivit acestuia, deşi studenţii au fost chestionaţi asupra evenimentelor de la 11 septembrie, concluziile se pot generaliza. "Este foarte problematic impactul programelor tv asupra psihicului uman", a adăugat Stickgold. A avut totuşi o obiecţie, nu a fost stabilit cu exactitate nivelul de stres la care au fost supuşi studenţii inainte de inceperea cercetării.
PĂRERI CONTRA. Psihologul Alexander Bodkin de la Spitalul McLean din Belmont, Massachusetts, nu consideră că intre visele urăte şi programle de ştiri violente există o relaţie de directă proporţionalitate. "Există şi alţi factori externi care pot influenţa foarte mult visele de noapte, cum ar fi eşecurile pe plan profesional sau sentimental", a explicat Bodkin.
Chiar dacă in Romănia nu se fac incă asemenea studii ar fi curios de aflat căţi dintre cei care urmăresc cu religiozitate ştirile de la ora 5 retrăiesc in vis crimele, violurile şi celelalte grozăvii văzute la televizor. Iar dacă oamenii maturi nu pot dormi liniştiţi, ce efecte au aceste ştiri violente asupra copiilor. Poate că CNA ar trebui să comande căteva studii de acest fel in urma cărora să ia măsurile care se impun pentru protejarea telespectatorilor.