x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale “Tinereţe fără tinereţe“, premieră în România pe 18 aprilie

“Tinereţe fără tinereţe“, premieră în România pe 18 aprilie

de Jurnalul National    |    23 Ian 2008   •   00:00

Filmul “Tinereţe fără tinereţe“ (“Youth Without Youth“), în regia lui Francis Ford Coppola şi realizat după nuvela omonimă a lui Mircea Eliade, are premiera în România pe 18 aprilie



Filmul “Tinereţe fără tinereţe“ (“Youth Without Youth“), în regia lui Francis Ford Coppola şi realizat după nuvela omonimă a lui Mircea Eliade, are premiera în România pe 18 aprilie, anunţă Mediafax. Premiera americană a filmului a avut loc în 14 decembrie 2007. “Tinereţe fără tinereţe“ a avut o proiecţie de gală la CinemaPro din Capitală, pe 23 octombrie 2007, în prezenţa regizorului. Pelicula a avut premiera mondială pe 20 octombrie, în cadrul Festivalului de Film de la Roma. “Tinereţe fără tinereţe“ evocă povestea lui Dominic Matei, un profesor obsedat de lucrarea vieţii sale despre originea limbilor şi istoria religiilor din Piatra-Neamţ. Viaţa sa ia o turnură ciudată în timpul celui de-al doilea război mondial. Personajul, interpretat de Tim Roth, este lovit de trăsnet chiar în momentul în care voia să se sinucidă, la 70 de ani. Lovitura nu îl ucide, ci îl întinereşte cu 40 de ani şi îi sporeşte capacităţile mentale peste măsură. Dominic Matei, urmărit de medici nazişti care vor să-l studieze, fuge în Elveţia, unde îşi continuă studiile şi munca. Ajunge să-şi reîntâlnească iubirea din tinereţe, interpretată de Alexandra Maria Lara, care trece printr-o experienţă asemănătoare legată de fulger. Deopotrivă producător, scenarist şi regizor, Francis Ford Coppola a lucrat la acest proiect în România 18 luni, în 2005 şi 2006, alături de o echipă formată în majoritate din români. Coppola a filmat în România pentru a surprinde atmosfera pe care o descrie şi nuvela lui Eliade.
În distribuţia filmului apar nume precum Marcel Iureş, Adrian Pintea, Mircea Albulescu. Rolurile principale sunt deţinute de Tim Roth, Bruno Ganz şi Alexandra Maria Lara. Director de imagine al “Tinereţe fără tinereţe“ este Mihai Mălaimare jr, nominalizat în 2008 la Independent Spirit Awards pentru acest film. Muzica, semnată de Osvaldo Golijov ­ unul dintre cei mai de succes compozitori contemporani, originar din Argentina ­, a fost înregistrată la Sala Auditorium din Bucureşti, în noiembrie şi decembrie 2006, de Bucharest Metropolitan Orchestra, dirijată de Radu Popa.

×
Subiecte în articol: arte tinereţe