x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Un bust realizat de sculptorul Antonio Canova, vândut la licitaţie pentru 2,5 milioane de euro

Un bust realizat de sculptorul Antonio Canova, vândut la licitaţie pentru 2,5 milioane de euro

28 Apr 2019   •   21:00
Un bust realizat de sculptorul Antonio Canova, vândut la licitaţie pentru 2,5 milioane de euro

Un bust realizat de sculptorul italian Antonio Canova, maestru incontestabil al neoclasicismului, s-a vândut sâmbătă la Monaco pentru suma de 2,5 milioane de euro, în cadrul unei licitaţii care a generat aproape 3,5 milioane de euro, a anunţat organizatorul evenimentului, Hôtel des Ventes de Monte Carlo, potrivit AFP.

Acest bust realizat în marmură, cu o înălţime de circa 40 de centimetri, o reprezintă pe Lucrezia d'Este, nepoata regelui Ludovic al XII-lea al Franţei şi a lui Anne de Bretania, personalităţi care au trăit în secolul al XVI-lea. Evaluat la o sumă cuprinsă între 2 şi 2,5 milioane de euro, bustul a fost pus în vânzare pentru un preţ iniţial de 1,5 milioane de euro.

"A fost achiziţionat de un colecţionar amator britanic cu legături în Monaco", a precizat Franck Baille, preşedintele casei de licitaţii Hôtel des Ventes din Monte Carlo, care a subliniat că acest bust se înscrie în ''spiritul creaţiei inspirat de frumuseţea ideală'' a opere lui Canova.

Realizat în 1821, bustul nu a apărut în nicio expoziţie publică după 1928 la New York şi era deţinut, până la momentul licitaţiei, de un colecţionar particular elveţian, a cărui familie intrase în posesia operei după ce persoana care a comandat-o, un baron englez, i-a cedat-o în secolul al XIX-lea.

Antonio Canova (1757-1822), care a învăţat arta sculpturii la Veneţia, a fost unul dintre cei mai apreciaţi şi cunoscuţi artişti ai vremurilor sale. Redescoperirea sculpturii antice şi capacitatea sa de a oferi marmurei aspectul pielii omeneşti i-au atras supranumele de ''noul Phidias'', o comparaţie cu sculptorul care a realizat Partenonul.

Canova a sculptat pentru Napoleon şi familia acestuia - lui îi aparţine celebra reprezentare a lui Pauline Borghese în poziţia lui Venus, aflată în prezent la Galeria Borghese din Roma -, precum şi pentru ţarul Rusiei sau diverşi mecena englezi sau americani.

Galeria de Artă Modernă din Milano, care are planificată în octombrie o retrospectivă dedicată lui Canova, a dezvăluit deja că este interesată de un împrumut al sculpturii cu ocazia acestui eveniment, a subliniat casa de licitaţii.

Preţul obţinut sâmbătă nu constituie însă un record pentru creaţiile acestui artist. Anul trecut, în iulie, casa de licitaţii Sotheby's a obţinut aproape 10 milioane de euro la Londra pentru un alt bust realizat de Canova, în timp ce Christie's stabilise un record precedent la Paris cu un bust reprezentându-l pe Joachim Murat, vândut pentru 4,3 milioane de euro.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: licitatie antonio canova bust