x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Un nou supliment de cultură: “Lumina literară şi artistică”

Un nou supliment de cultură: “Lumina literară şi artistică”

de Carmen Anghel    |    03 Apr 2014   •   13:38
Un nou supliment de cultură: “Lumina literară şi artistică”

Publicaţiile Lumina ale Patriarhiei Române vin cu o propunere frumoasă şi curajoasă: “Lumina literară şi artistică” este un nou supliment, care se va distribui o dată pe lună, împreună cu “Lumina de Duminică”. Primul număr al suplimentului “Lumina literară şi artistică” (patru pagini color) va ajunge la cititori duminică, 6 aprilie.

Iată câteva dintre subiectele primului număr: “Afinităţi spirituale de durată”, semnat de pr. dr. Nicolae Dascălu, consilier patriarhal şi director general al Publicaţiilor Lumina, în care este argumentată necesitatea apariţiei acestui supliment. “Astfel, este amintită care anticipa la 1876 apariţia celebrei reviste Convorbiri Literare, dar şi faptul că, prin acest nou proiect, ne dorim să aducem în prezent dialogul viu dintre cultură şi spiritualitate în spaţiul limbii române din ţară şi de pe toate meridianele lumii”, ne spun reprezentanţii publicaţiilor Lumina. Mai sunt articole interesante semnate de scriitori. Un consistent interviu cu scriitorul Paul Aretzu apare sub titlul “Fiecare scriitor face exerciţiul dumnezeiesc al creaţiei”. “Intervievatul - membru al Uniunii Scriitorilor din România (USR) şi autor a multe volume de poezie - la provocarea de a vorbi despre literatura de factură religioasă din zilele noastre răspunde că avem într-adevăr în această zonă şi aminteşte câteva nume de autori contemporani, dar şi din trecut. Mai multe din tainele scrisului acestui scriitor cu o viziune autentic creştină puteţi descoperi citind interviul în întregime.

Un frumos grupaj de poezie ne-a oferit spre publicare cunoscutul scriitor Cassian Maria Spiridon, redactorul-şef al “Convorbirilor Literare”, preşedintele USR, filiala Iaşi. Rubrica de critică literară este semnată în acest număr de Florin Caragiu, scriitor, matematician şi editor, care analizează volumul “Proximităţi şi mărturisiri” (Cartea Românească), al preotului scriitor Ioan Pintea. Un interesant eseu asupra societăţii post-industriale publică scriitorul şi criticul literar Felix Nicolau, care ne promite şi alte asemenea incursiuni în paradigme social-culturale ale prezentului cultural de pretutindeni. “

O rubrică specială- “Poezia Vechiului Testament”. În acest spaţiu va fi prezentat, număr de număr, un fragment scripturistic, iar în prima apariţie a “Luminii literare şi artistice” este publicat episodul din Geneză în care se vorbeşte despre lupta lui Iacov cu îngerul.

Le urăm succes colegilor noştri de la Lumina, pentru că în vremurile acestea este nevoie de solidaritate întru frumos şi educativ. Bucuria noastră este cu atât mai mare, cu cât, coordonatorul acestui supliment este jurnalistul şi poetul Daniela Şontică, fosta noastră colegă de redacţie.


×