x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Vanilla sky - Deschideti ochii!

Vanilla sky - Deschideti ochii!

30 Oct 2004   •   00:00

"Deschide ochii! Deschide ochii!", se aude o voce calda de femeie. E alarma moderna a ceasului desteptator (cu CD recorder) ce apartine unui barbat care locuieste intr-un apartament urias. In bucatarie e un prajitor de paine Ferrari, iar stirile diminetii intra in casa cu ajutorul unui ecran cu plasma aparut din dusumea.

CRISTINA BAZAVAN - Jurnal de cinefil

Asa incepe filmul Vanilla Sky (maine seara, ora 20:00, la HBO) care-l are pe Tom Cruise in ipostaza barbatului detinator al acestor "bunuri" la care viseaza orice tanar. In film, Tom are lumea la picioare. A mostenit un trust de presa, e tanar, are o iubita care nu-i ocupa mult timp (Cameron Diaz), dar ii ofera ceea ce-si doreste. Intr-o zi, totul se schimba: se indragosteste de o alta femeie (Penelope Cruz), are un accident de masina cu iubita titulara de contract; ea moare, el e desfigurat. Si restul pare ca e o varianta moderna a povestii Frumoasa si Bestia.

Vanilla Sky e un film care se joaca cu spectatorii creand si recreand iluzia realitatii. Cei care au vazut The Game, Al Saselea simt sau ExistentZ au un sistem de referinta. Pentru ceilalti, o recomandare: uitati-va cu atentie la fiecare amanunt din film pentru ca nimic nu e ceea e pare. Cu alte cuvinte, deschideti bine ochii!

Sub imperiul regulii Jurnalului de cinefil trebuie sa va prezint un personaj de langa noi, care seamana cu eroul din filmul lui Cameron Crowe. Ar trebui, prin urmare, sa va povestesc despre un tanar care are lumea (si mingea) la picioare si care, dintr-o greseala, pierde totul intr-o clipa. Despre un tanar pe care l-am urcat pe un piedestal uitand sa-i spunem "deschide ochii!", asa ca atunci cand a calcat alaturi nu s-a uitat nici in stanga, nici in dreapta si a cazut de la mare inaltime. E cea mai facila comparatie pentru ca tanarul fotbalist e in atentia tuturor ziarelor, revistelor, televiziunilor si radiourilor, dar cum nu ma pricep la fotbal si nici nu vreau sa mai adaug un centimetru de pagina la kilometrii deja scrisi, ne uitam la Vanila Sky, ALTFEL.

Filmul Vanilla Sky e o demonstratie in forta a unor senzatii transmise prin imagini si muzica. "Prin Vanilla Sky am vrut sa-i trimit pe oameni intr-o calatorie emotionala moderna.

Cred ca oamenii se duc la film pentru a fi transportati in alta lume, iar acest film te indruma catre un loc bizar si plin de pasiune din inima ta", zicea Crowe la lansare. Asa ca e bine sa ne uitam la cei din apropiere care creeaza si recreeaza iluzia realitatii jucandu-se cu simturile si emotiile noastre. Unii se numesc publicitari, altii se numesc politicieni. Unii se numesc regizori, altii muzicieni. Unii se numesc actori, altii se numesc fotografi. Despre acestia din urma scriu astazi.

Vanilla Sky a fost promovat cu o fotografie in care Penelope si Tom se saruta, ea cuprinzandu-i ceafa cu palma intr-un gest tandru. Fotografia e foarte frumoasa, dar… nu se regaseste in film, caci, pe ecran, gestul actritei e mai scurt si atitudinea e diferita. E posibil ca atunci cand s-au pregatit materialele de promovare, fotograful sa fi stiut ce sa le ceara celor doi, pentru ca poza respectiva sa aiba un plus de complicitate erotica.

Fotografii sunt niste animale ciudate. Te uiti impreuna cu ei la un subiect si crezi ca remarci aceleasi lucruri, dar cand iti arata munca lor esti frustrat ca n-ai vazut aceleasi frumuseti, ca n-ai simtit aceleasi emotii, ca ai ratat niste intamplari, desi ai fost acolo.

Ca sa gustati bine Vanilla Sky trebuie sa fiti atenti la imagini (nu intamplator titlul e inspirat dupa un tablou de Monet). Si daca vreti sa continuati explorarea emotiilor prin imagini provocatoare, care ies din tipare, mergeti la Foto Cabinet (langa Biserica Alba) la expozitia lui Cosmin Bumbut, Oameni/porci. E un titlu foarte bun pentru o expozitie care, din intamplare, e in desfasurare in timpul campaniei electorale. In week-end-ul acesta, deschideti bine ochii sau lasati-i pe fotografi sa va ajute sa vedeti lucrurile frumoase din jurul vostru.
×
Subiecte în articol: arte vanilla vanilla sky