x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Veriga slaba

Veriga slaba

de Adriana V. Paduraru    |    19 Iul 2005   •   00:00
Veriga slaba

A strabatut 75 de tari, a avut 52,4 milioane de telespectatori numai in SUA. Tot acest succes se datoreaza in mare parte prezentatoarei... Anne Robinson.

"Veriga slaba" a aparut pentru prima data, la 14 august 2000, in Marea Britanie, pe canalul BBC Two. Conceputa de medicul si scenaristul de sitcom Fintan Coyle, impreuna cu comicul Cathy Dunning, emisiunea a fost apoi dezvoltata pentru televiziune de Departamentul de Entertainment al BBC. Formatul a fost vandut sub licenta in peste 75 tari din intreaga lume, intre care China, Rusia, Japonia, Australia, Franta si Germania. Anne Robinson a devenit prima prezentatoare de emisiuni tv din Marea Britanie care a traversat Atlanticul pentru a prezenta o emisiune in SUA, dupa semnarea unui contract revolutionar pentru acest format cu NBC. Totodata, postul a obtinut licenta acestei serii si pentru o versiune redifuzata pe canalele de cablu, cu un alt prezentator - George Grey. In ianuarie 2002, concursul a castigat Premiul "Cel mai de succes program international" la a saptea editie anuala a Premiilor Broadcast.

AUDIENTE. Emisiunea in care noua concurenti se intrec pentru suma de 10.000 lire sterline are in Marea Britanie o medie de 3,5 milioane de telespectatori cu un punct maxim de 6,6 milioane. "Veriga slaba" a atras 52,4 milioane telespectatori cand a fost difuzata la NBC, in Statele Unite, in 2001, cu Anne Robinson ca prezentatoare. Aceasta cifra a reprezentat un procent de 98% telespectatori adulti fata de media NBC pe sezon, pe slotul respectiv de difuzare. Emisiunile de prime-time, difuzate la ore de maxima audienta, inca ruleaza foarte bine. In prezent, cotele de audienta ale seriei pentru segmentul de varsta foarte important, 18-34 de ani, au castigat definitiv acest slot. Cat despre emisiunile redifuzate pe canalele de cablu, cotele actuale de audienta au crescut de la 2,6% la 4,2%, in conditiile in care 75% din tara este in prezent acoperita prin vanzarile canalelor de cablu. Cand a fost lansata in Filipine pe "Viva", "Veriga slaba" a dublat cota de audienta a postului, care a ajuns la 35%, iar versiunea ruseasca a ajuns numarul 3 in topul cotelor de audienta ale emisiunilor de prime-time in 2001. In Australia, "Veriga slaba" s-a plasat pe primul loc in topul cotelor de audienta ale televiziunii nationale, cu peste doua milioane telespectatori, la mai putin de patru luni dupa ce incepuse sa fie difuzata.

MODEL. Mare parte a acestui succes se datoreaza prezentatoarei Anne Robinson. Toti moderatorii au incercat cat au putut sa o imite. Andrei Gheorghe a incercat si el sa intre in "barem". Si a reusit. "Lantul slabiciunilor" a fost o emisiune urmarita, iar Gheorghe era injurat pe la toate colturile pentru malitiozitatea sa iesita din comun. Telespectatorii isi mai amintesc si acum replica lui: "Esti veriga cea mai slaba. La revedere, drum bun. Du-te acasa si pune muraturi". Versiunea de la antipozi s-a "bucurat" de foarte multe critici din cauza de... prezentatoare. Multi australieni au considerat-o pe Cornelia Frances chiar mai nepoliticoasa si mai rea decat Anne Robinson. Desi tonul s-a mai "indulcit", telespectatorii "n-au dat buzna". Cum cotele de audienta erau din ce in ce mai mici, australienii au scos concursul in 2002. Cei din Hong Kong au fost putin mai norocosi. La inceput, prezentatorul Dodo Cheng n-a fost pe gustul asiaticilor. Insa dupa schimbarea "glasului" lui Cheng, audienta a fost din ce in ce mai mare.

ANNE ROBINSON, IN "SCARY MOVIE 2"
Deja celebra in Marea Britanie pentru tonul ei sarcastic din perioada cand prezenta programul BBC Watchdog, Anne Robinson si-a descoperit in aceasta emisiune o noua supapa in atitudinea zeflemitoare fata de concurenti. Sumarul sau sardonic prezentat in fata echipei, pe care de obicei o dojeneste aspru pentru lipsa de inteligenta de care a dat dovada, neatingandu-si tinta, a devenit o marca specifica a acestui program tv. Cu elemente inspirate din Big Brother si Who Wants To Be A Millionaire, emisiunea difera de toate programele-concurs vizionate inainte de aparitia sa, pentru ca incurajeaza formarea unui conflict deschis intre jucatori, intr-un format in care prezentatoarea este in mod explicit ostila jucatorilor, in loc sa fie o figura pozitiva (desi aceasta caracteristica a programului tinde sa fie jucata la modul umoristic, in special in versiunea de prime-time, in care in studio se afla un public live, pentru care atat Robinson, cat si jucatorii pot da un adevarat spectacol). Replica lui Robinson "Tu esti veriga slaba. La revedere!" a fost inclusa in "Scary Movie 2". Telespectatorii romani o pot vedea pe Anne in fiecare sambata, de la ora 18:55, pe postul BBC Prime.

×