x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Viata ca un creion

Viata ca un creion

17 Dec 2004   •   00:00

Mai e putin pana la sfarsitul anului, si zilele viitoare se anunta incarcate. Avem de facut bilanturi personale (ce am gresit anul acesta, unde am invins si care e planul de "dezvoltare" pentru anul viitor) si trebuie sa purtam discutii lungi cu Mos Craciun ca sa-l convingem sa aduca daruri frumoase celor dragi noua.

CRISTINA BAZAVAN - Jurnal de cinefil

Intr-o perioada asa de aglomerata va fi greu sa va faceti timp sa mergeti la cinematograf pentru cea mai recenta dintre creatiile lui Emir Kusturica "Viata e minunata". Filmul e o poveste despre cum sa inveti sa accepti ceea ce se intampla in jurul tau, ironizand lucrurile care te deranjeaza.

Nu stiu daca anul acesta ati avut clipe in care ati rostit cuvintele "viata e minunata", dar sper ca Jurnalul de cinefil sa va invete sa va uitati altfel la intamplarile de peste an si sa va ofere o idee noua de cadou de Sarbatori.

Ganditi-va pentru o clipa la viata voastra ca la un creion. Are la unul dintre capete o guma de sters, iar la celalalt mina de scris. Cand scrieti ceva ce nu va convine, stergeti cu guma, si amintirea insemnului dispare din memoria voastra. Cate dintre intamplarile triste/grele de peste an vi le mai amintiti in detaliu? V-au suparat mult la momentul respectiv, dar, gratie memoriei, care selecteza lucrurile si pastreaza putine informatii, ce a fost mai rau a fost sters... cu guma. Pentru privitorii atenti se pot vedea urmele ramase dupa ce guma a intrat in functiune, caci hartia nu ramane imaculata. Doar ca sunt prea putini cei care au timp sa se uite la urmele acestea.

Creioanele au un mare avantaj. Cand se tocesc si mina nu-si mai face bine treaba, intervine o ascutitoare care ii reda stralucirea si aspectul de nou. V-ati uitat vreodata la un creion care a fost ascutit de mai multe ori?! I s-a redus lungimea, dar imediat ce a iesit din ascutitoare are capul limpede, proaspat, nou si frumos. Dupa cat de mica e distanta intre varf si guma iti dai seama cat mai are de "trait", dar, cu o ascutitoare buna, creionul arata la varf ca nou.

N-ar fi frumos ca si viata noastra sa fie ca un creion? Sa ne putem pastra sufletul limpede si mintea proaspata cu ajutorul unei ascutitori? Sigur ca, pe masura ce am inainta in ani, ascutitoarea ar fi folosita din ce in ce mai des, iar distanta dintre suflet si guma s-ar micsora simtitor. Desigur, ar trebui sa gasim intelegere la "creioanele" noi cand folosim des guma, pentru ca o data cu trecerea anilor avem nevoie sa mai stergem din depozit amintirile triste.

Creioanele mai au un avantaj. Cand sufera un soc major si se rup, o ascutitoare buna poate sa le readuca pe linia de... scris, facandu-le mina ca noua. Sigur ca la soc distanta dintre varf si cap se micsoreaza si viata creionului va fi mai scurta, dar ascutitoarea stie sa-l faca frumos si util pana la ultima sa clipa de viata... pana cand nu mai ramane din el decat o guma.

Creioanele mai au inca un avantaj. Scrii cu ele si nu te murdaresti pe maini. Stiloul, desi semn al elegantei purtatoare de eticheta care anunta pretul cu scopul pretuirii, iti murdareste mainile la primul gest necontrolat, la prima neatentie. Pixul, mai ieftin, gasit chiar la tarabe, lasa pete care se curata doar cu acetona urat mirositoare.

E ciudat ca oamenii considera creioanele simple si neinteresante. Cine mai scrie astazi cu creionul?

Daca zilele viitoare veti face bilantul anului care se incheie, ganditi-va pentru o clipa la viata voastra ca la un creion. De cate ori ati folosit anul acesta guma? Dar ascutitoarea? S-a micsorat mult distanta intre varf si guma? Apoi incercati sa vedeti filmul lui Kusturica "Viata e minunata" ca sa va reamintiti ca lucrurile cu adevarat frumoase sunt simple. Si nu e nici o rusine sa fii creion intr-o lume plina de pixuri ieftine si stilouri de marca.
×
Subiecte în articol: arte viata guma creion