x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Weekend cultural

Weekend cultural

de Magdalena Popa Buluc    |    14 Iun 2024   •   22:15
Weekend cultural

Cauţi idei de petrecerea timpului liber ? Îţi sugerăm o selecţie de recomandări culturale de neratat in weekend!

Un nou concert din seria „Brahms – Integrala lucrărilor simfonice și concertante”, va fi vineri susținut de Orchestra Națională Radio, dirijor: Naoto Otomo și soliștii Alexandru Tomescu – vioară și Razvan Suma – violoncel, care vor interpreta Dublul concert pentru vioară, violoncel și orchestră de Brahms.

 

La Oradea soprana Angela Gheorghiu va deschide, printr-un concert extraordinar, cea de-a treia ediţie a festivalului internaţional „Sounds of Oradea” (14 – 16 iun.), alături de tenorul Teodor Ilincăi și Orchestra Filarmonicii de Stat Oradea, sub bagheta dirijorului David Gimenez Carreras – ora 20:30, pe scena în aer liber din Piaţa Unirii

 

În acest weekend are loc prima ediţie a Rock’n’RO Festival, singurul festival internaţional open-air de rock melodic din sud-estul Europei care se va desfășura în comuna Treznea (la 10 kilometri de Municipiul Zalău)

A doua ediție a Music Awards începe vineri la Timișoara. Festivalul își propune să celebreze talentul și efortul artiștilor locali, precum și să aducă în fața publicului artiști muzicali de renume internațional

Casa de Cultură „Ion Luca Caragiale” a Municipiului Ploieşti, în parteneriat cu Asociaţii şi Filiale ale persoanelor cu dizabilităţi din România, organizează Festivalul dedicat persoanelor cu dizabilităţi „Noi Împreună”, ediţia a II-a – pe Esplanada Palatului Culturii din Ploieşti. Evenimentul se va desfășura sâmbătă și duminică.

În cadrul Bucharest Organ Fest Cantus Ecclesiae, ediția a patra are loc sâmbătă , un Ciné-Concert cu Baptiste-Florian Marle-Ouvrard (Franța), organist titular al bisericii Saint-Eustache din Paris – , la Catedrala Sf. Iosif din București.

Opera

Bucharest Opera Festival continuă sâmbătă cu opera LA BOHÈME prezentată la Opera Națională din București de Teatrul Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard” din Galaţi. Dirijor : Traian Ichim , regizor : Nicholas Filip Negrișanu.

 

Opera Națională din Cluj Napoca ne invită vineri la un tur ghidat. Publicul are posibilitatea de a pătrunde în lumea primei instituții lirice din România și află totul despre ce se întâmplă în spatele cortinei. Pe parcursul turului vei afla mai multe despre istoria sau arhitectura clădirii dar și a instituției lirice clujene în general. În cadrul vizitei vei vedea foaierul principal, vei intra în lojile de la rangul I, vei vizita foaierul de la rangul II, foaierul balconului, sala de spectacole dar și cabinele artiștilor.

 

Cinema

Festivalului Internațional de Film Transilvania are loc la Cluj Napoca în această perioadă. O proiecţie specială a filmului „Metropolis” (r. Fritz Lang, Germania, 1927), va deschide lista de cine-concerte TIFF.23. Mega-producţia expresionistă va fi proiectată într-o variantă restaurată şi va fi însoţită de muzica originală a italienilor de la Edison Studio. Evenimentul are loc sâmbătă, la Castelul Banffy din Bonţida

Filmul de animație „Întors pe dos 2”, de la Disney și Pixar revine cu povestea adolescentei Riley. Tocmai când totul este brusc dat peste cap din cauza unei surprize neașteptate: apariția unor noi Emoții! Bucuria, Tristețea, Furia, Frica și Dezgustul, emoțiile care s-au înțeles una pe alta și au condus mult timp o operațiune de succes din toate punctele de vedere, nu sunt sigure cum să reacționeze atunci când apare Anxietatea. Și se pare că Ea nu a venit singură.

 

Teatru

Teatrul „Tony Bulandra” din Târgovişte organizează cea de-a 12-a ediţie a Festivalului Internaţional al Artelor Spectacolului „Babel. Tema de anul acesta fiind „Conexiuni”. La eveniment vor participa trupe de teatru din 30 de ţări, printre care: Odin Teatret, imPerfect Dancers Company – Italia, Usaginingen – Japonia, Alytus City Theatre – Lituania, Saebyuk Theater Company – Coreea de Sud, Csokonai National Theater Debrecen – Ungaria, Company Il Posto & Marco Castelli Small Ensemble – Italia, Andrea Miltnerová/ Sofía Mayorga/ Jan Komárek – Cehia, Company Kate & Pasi – Finlanda, Global Business Labo Inc. – Japonia

Teatrul Naţional din Timişoara organizează un eveniment european în premieră absolută – repetiţia generală cu public a spectacolului „TREZIRE”, viitoarea premieră (în luna decembrie) a regizorului italian Pippo Delbono

Yerma este una dintre piesele de referință ale dramaturgului spaniol Federico García Lorca. A fost scrisă în anul 1934 și este considerat unul dintre cele mai frumoase și spectaculoase texte scrise de autorul spaniol. Spectacolul se joacă la Brașov , duminică la teatrul Sica Alexandrescu.

 

Expoziții

La Faber - Hala III, publicul este invitat să descopere expoziția „We are 17”, care va putea fi vizitată zilnic, între orele 14:00 și 19:00. Aceasta explorează și celebrează experiențele adolescenței în Europa contemporană prin intermediul lucrărilor realizate de tinerii participanți la Clubul de fotografie și la Școala de primăvară „We are 17”.

La Bastion 1 din Timișoara va avea loc o expoziție de design „Designer(Ele). (Re)proiectând lumea”. Această expoziție va oferi o platformă fascinantă pentru vizitatori să descopere lucrările inovatoare ale designerelor, care redefinesc și reconfigurează lumea.

Expoziția “SENS Multiplu” de la Centrul Artelor Vizuale (CAV) București reunește artiști contemporani. Evenimentul este organizat de Filiala Pictură București prin Marius Barb și Florin Mocanu iar curator este Ionuț Theodor Barbu

“Monstrul, Pătratul și Hohotul” este cea mai recentă expoziție deschisă la Muzeul de Artă Recentă. Vineri, curatorul Dan Popescu va ține primul tur ghidat al celei mai importante colecții de artă contemporană românească pe care MARe o găzduiește. 80 de artiști, peste 180 de lucrări și mult mai multe simboluri și semnificații pe care le vei cunoaște doar participând la tur.

 

La Muzeul Național al Țăranului Român s-a deschis o expoziție artiștilor Paul Gherasim și Christian Paraschiv.

Expoziția "M-UCENICII / A Friendship" vă invită să redescoperiți rădăcinile autentice ale tradiției românești și să vă conectați la o vibrație spirituală profundă.

 

MNAC anunță deschiderea unui nou sezon expozițional la Palatul Parlamentului.

RĂSUCIREA. TRIUMFUL PROVINCIEI, AMURGUL IMPERIILOR

Curatori: Călin Dan & Celia Ghyka, deasemenea sunt expuse achizițiile realizate de muzeu între 2020 și 2022 precum și expoziția Fiind Nina a artistei Adina Mocanu.

 

 

 

 

×