x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Zile internationale

Zile internationale

de Luiza Moldovan    |    23 Feb 2006   •   00:00
C(RAMPE)
Ha! Gata, m-am prins! Exista o conjuratie internationala care conspira impotriva celor care urasc luna februarie, ca luna "oficiala" a iubirii. Probabil c-ati primit si dumneavoastra pe mail linkuri cu poze antivalentinesti, ceva... un vis pentru toti uraciosii care nu iubeste si pe care nu-i iubeste nimeni. Citez din memorie, "de ziua iubirii, draga mea, un sincer fuck you iti urez, hai sictir cu inimioarele tale".

Nu m-as fi aplecat din nou asupra subiectului astuia cu iubirea, daca n-as fi fost asaltata zilnic, pe radio si pe teve, de terifiantul laitmotiv al iubirii. In fiecare zi a lui februarie, aceasta conjuratie internationala de care va vorbeam vine cu noi mesaje cu inimioare si ursuleti pe care scrie "ai lav iu" si, ah, da, cu pernute in forma de inima.

As dori sa-l cunosc pe cel care a avut ideea sa decreteze fiecare an ca fiind anul international al ceva, fiecare luna ca fiind luna internationala a ceva, fiecare zi ca fiind ziua internationala a ceva. Sa inventezi motive de sarbatoare internationala mi se pare cel mai cool si mai creativ job posibil!

Tot umbland pe net, am aflat, bunaoara, ca anul acesta e anul international al lucratorilor (nu se specifica in ce domeniu, deci cred ca e anul lucratorilor in general). Luna asta e luna iubirii. Ziua asta (N.B. de ieri) e Ziua Internationala a Limbii Materne. Tot de pe net am aflat ca exista o Zi Internationala a Dreptului de a Sti (28 septembrie), o Zi Internationala a Cantului Coral (8 februarie), o Zi Internationala a Animatiei (28 octombrie), precum si o Zi Internationala a Ciclului (25 octombrie).

Ziua Internationala a Stratului de Ozon se sarbatoreste, mai simpaticilor, pe 9 August, cand se mai sarbatoreste si Ziua Internationala a Gradinilor Zoologice, a Populatiei si a Parcurilor. Iar pe doi, retineti, pe doi februarie, se sarbatoreste (retineti!) Ziua Internationala a Zonelor Umede! Mai vreti ceva si, daca da, ce anume?

Nu cred ca decretarea acestor zile se face la intamplare, dar cred ca, asa cum intr-o zi se pot sarbatori mai multe chestii, putem foarte bine ca, sarbatorii principale, sa-i asociem sarbatori secundare. Daca exista o Zi Internationala a Rockului, consider necesar sa existe si o Zi Internationala a Muzicii Baroce, a Babelor care se Inghesuie in Tine in Autobuz, o Zi a Masinilor cu Tractiune pe Spate precum si o Zi a Macaralei. Si, daca tot sarbatorim Ziua Macaralei, sa sarbatorim si basculanta, foliile termocontractibile, masinile de etichetat, piulitele si suruburile, reactivii chimici, aditivii alimentari, patrunjelul s.a.m.d.

Maine-poimaine incep pregatirile febrile pentru Ziua Internationala a Deseurilor Chimice! Parca vad vanzoleala din magazine, parca le vad pe fetele dilematice care habar n-au cu ce sa se imbrace la petrecerea de Ziua Internationala a Lubrifiantilor Industriali... Doamne, greu e sa ai dileme!
×
Subiecte în articol: arte internationala ziua internationala