x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Ziua Internaţională a Iei

Ziua Internaţională a Iei

de Magdalena Popa Buluc    |    24 Iun 2019   •   13:56
Ziua Internaţională a Iei

Expoziție de Ii și Costume Autentice Tradiționale la Galeria de la Accademia di Romania in Roma

Luni, 24 iunie, începând cu ora 18:30 va avea loc expoziția de ii și costume autentice tradiționale, în Galeria de la Accademia di Romania in Roma. Cu sprijinul Institutului Cultural Român și al Accademia di Romania in Roma și cu patronajul Ambasadei României în Italia„La IE, o l'arte di indossare storie” este felul în care Liga Studenților Români din Străinătate - Filiala Italia își propune să sărbătorească simbolul încă viu al tradiției românești.

În 2013, comunitatea "La Blouse Roumaine" a propus ca 24 iunie - Sânzienele - să fie ziua în care lumea întreagă să celebreze Ziua Universală a Iei. Cu acest prilej, la Roma va fi prezentată IA de la nașterea sa până la apariția în celebre opere de artă (La Blouse Roumaine, Matisse) și colecțiile designerilor Yves Saint Laurent și Jean Paul Gaultier.

Evenimentul studenților români din Roma a devenit o tradiție de la prima sa ediție la care au participat mai mult de 150 de persoane. Ia românească nu este doar un articol de îmbrăcăminte, ci o sursă de inspirație care menține viu de câțiva ani dialogul italo-românesc.

În acest an, pentru prima dată, se va crea o expoziție la care oricine va putea participa cu un gest foarte simplu. Studenții LSRS au inițiat o campanie adresată vastei și inimoasei comunități de români din Roma pentru a colabora, împrumutând spre expunere temporară propriile piese de costum tradițional sau cămașă tradițională în cadrul evenimentului „La IE, o l'arte di indossare storie”: o expoziție pentru comunitate, creată de comunitate.

În acest context, expoziția reprezintă o oportunitate de comunicare și susținere a tradițiilor și meșteșugurilor românești și încurajează totodată comunitatea tinerilor din Roma să celebreze istoria portului tradițional. În acest fel, bluza românească este, încă o dată, recunoscută ca un simbol internațional al culturii române și o sursă de inspirație.

În expoziţie corala feminină Arpeggio va oferi moment artistic cu piese de Marin Sorescu, Dan Voiculescu, Constantin Arvinte, Ion Vidu, iar publicul va putea urmări o proiecție dedicată Iei si parcursului ei în timp; de la cusăturile ce ascund istoria vieții de la sat, ajunse apoi în atenţia cercurilor de intelectuali, chiar la Curtea Regală, inspirând mai târziu celebri pictori și designeri străini.

 

Portul tradițional românesc la IRCCU Veneția

 Luni, 24 iunie 2019, începând cu ora 15,00, în Sala de Conferințe a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, se va desfășura o inițiativă dedicată familiarizării copiilor români de vârstă școlară, ai căror părinți sunt rezidenți în Regiunea Veneto, cu tradițiile vestimentare ale țării de origine. Inițiativa privește în special copiii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani. Scopul principal al acestui eveniment este de a pune în evidență caracteristicile și simbolistica portului tradițional romanesc și, în egală măsură, să prezinte participanților noțiunile elementare privind diferența dintre elementele decorative și cele de croială ale pieselor vestimentare.

Proiectul a fost propus de arh. dr. Cristina–Maria Povian, cadru didactic al Universității Politehnice din Timișoara, care în prezent efectuează un stagiu de specializare pe lângă Institutul Roman de Cultură și Cercetare Umanistică din Veneţia în calitate de beneficiară a bursei «Nicolae Iorga». Partenerii în demararea proiectului «Portul tradițional românesc» sunt: Asociația AlternativED din Lugoj, Facultatea de Arhitectură și Urbanism a Universității Politehnice din Timișoara și doamna Floarea–Silvia Tòth (care a asigurat materialul grafic necesar prin facilitarea accesului la fotografiile personale cu imagini de piese de îmbrăcăminte tradițională românească).

În deschiderea atelierului educațional, cei mici se vor familiariza cu un basm străvechi românesc despre Noaptea de Sânziene și apoi vor descifra ritualurile specifice nopții de 24 iunie, alături de prof. Camelia Popescu, președintele Asociației AlternativED.

În a doua parte a proiectului, arh. dr. Cristina–Maria Povian va prezenta copiilor elementele stilistice ale portului tradițional românesc, indicând specificul cromaticii regionale și astfel diferențierea dintre piesele de îmbrăcăminte confecționate în diferite zone ale României.

Ultima parte a evenimentului va fi dedicată «activității de laborator», în cadrul căreia tinerii participanți vor avea posibilitatea să modeleze prototipurile – care vor fi puse la dispoziție de organizatori – conform propriei viziuni.

La realizarea proiectului participă: Ioana–Adriana Opriș – coordonatoare a participanților la acest eveniment, colaboratoare a IRCCU Veneția și profesoară de limba și cultura română în cadrul Quinto Istituto Comprensivo «Donatello» din Padova; profesoara Mihaela Crețan, însoțitoarea elevilor de la Istituto Comprensivo «G. Parini» din Camposampiero; preotul Iulian Munteanu și preoteasa Doina Dimcea, însoțitorii copiilor din Parohia Ortodoxă Română «Sf. Prooroc Moise» din Asolo și preotul Nicolae Pîrvu, însoțitorul copiilor din parohia «Intrarea în biserică a Maicii Domnului» din Noale.

Această inițiativă, promovată de IRCCU Veneția, se înscrie în contextul manifestărilor menite să celebreze «Ziua universală a iei», lansate de Institutul Cultural Român începând din anul 2013.

 

Ziua Universală a Iei sărbătorită la Lisabona

Ambasada României în Republica Portugheză, Institutul Cultural Român de la Lisabona și Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman“ din Buzău organizează duminică, 23 iunie 2019, începând cu ora 15.00, la sediul Ambasadei, un eveniment special dedicat Zilei Universale a Iei, piesă emblematică a portului tradițional românesc.

Programul cuprinde un concert de muzică populară românească susținut de colaboratori ai Centrului Cultural „Alexandru Marghiloman“ din Buzău (Adriana Stuparu, Claudia Colniceanu, Flavia Cochirleanu și Maria Ichim), prezentarea expoziției de costume populare românești denumită Zestrea Dianei, realizată de etnograful și colecționarul Diana Toma, și un stand gastronomic.

Diana Toma este fotograf și unul dintre cei mai pasionați colecționari actuali ai costumului tradițional românesc. Selecția cuprinde costume emblematice din Muntenia, Banat, Transilvania și Moldova, din perioada de ascensiune a acestui tezaur – sec. XIX și începutul sec. XX. Aceste costume întrunesc experiența artistică și tehnică a numeroase generații care au contribuit la dezvoltarea lor și le-au desăvârșit în matricea stilistică a sufletului românesc. Costumul popular a devenit de-a lungul timpului pentru cei ce-l purtau o marcă a apartenenței sociale și a identității naționale.

Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman“ din Buzău își desfășoară activitatea în Vila „Albatros“, principala clădire a domeniului Marghiloman. Prin dimensiuni și mod de organizare, domeniul a devenit unicat în țară și a găzduit multe personalități politice și istorice: Regele Carol I, Regina Maria, Regele Ferdinand, Nicolae Iorga, Lascăr Catargiu, Dimitrie Sturza, P.P. Carp, Tache Ionescu. Din 2008, Conacul Marghiloman a intrat în administrația Primăriei Municipiului Buzău și, prin accesarea de fonduri europene, a fost reabilitat. În octombrie 2015, după inaugurare, a devenit un centru de cultură și educație care organizează programe și proiecte în scopul promovării valorilor culturale și artistice naționale. Aici au loc lunar vernisaje, audiții, lansări de carte, conferințe, evenimente științifice și muzicale, precum și ateliere de creație.

 

Lansarea volumului „Ii de sărbătoare din Colecția Muzeului Minovici”

Muzeul Municipiului București îi invită pe toți cei interesați să participe luni, 24 iunie, ora 18.00, la evenimentul prilejuit de lansarea volumului Ii de sărbătoare din Colecția Muzeului Dr. Nicolae Minovici, autor: Dr. Maria-Camelia Ene, șef Birou Istorie Bucureșteană, MMB.

Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici este cel care găzduiește această întâlnire cu autoarea cărții și invitații săi – Prof. Univ. Dr. Adina Nanu și Adrian Buga, expert, istoric și critic de artă – un eveniment special, care se petrece chiar în ziua în care sărbătorim cu toții Ziua Universală a Iei.

Această lucrare este dedicată portului tradiţional românesc de sărbătoare din patrimoniul etnografic al Muzeului Dr. Nicolae Minovici și a văzut recent lumina tiparului. Apărută la Editura Muzeului Municipiului București cartea, scrisă de Dr. Maria-Camelia Ene, documentează în capitolele sale apariția stilului național, originea portului popular românesc, asimilarea portului țărănesc de către costumul de curte, imaginea plastică a portului popular românesc și prezintă pe larg costumul popular din cadrul Muzeului.

Colecția de ii donate de Nicolae Minovici este, astfel, pentru prima dată catalogată și publicată într-un volum de referință, după un an de cercetare, identificare și catalogare, proiect realizat de autoare, expert acreditat în costum urban și vestimentație cu valoare istorică, etnografică și memorială. Dincolo de plăcerea lecturii, volumul reprezintă un catalog de referință pentru organizarea unei colecții sau un îndreptar de bune practici privind alegerea unei piese autentice din colecția etnografică dorită.

„Recuperarea patrimoniului Minovici reprezintă o reală provocare aflată în desfășurare de aproape cinci ani. După reabilitarea Vilei Nicolae Minovici de către Primăria Municipiului București între anii 2014-2015, apoi reintroducerea ei în circuitul turistic în 2016 urmată de redeschiderea expoziției permanente cu piese din colecția donată de Nicolae Minovici între anii 2017-2018, se cuvine să continuăm cu publicarea patrimoniului în repertoare tematice. În spatele acestor proiecte au fost și alte preocupări privind conservarea patrimoniului, fotografierea și cercetarea fiecărei piese, clasarea celor mai valoroase dintre ele de către experți acreditați și, în final, publicarea repertoarelor de colecție”, scrie Adrian Majuru, director al Muzeului Municipiului București, în prefața lucrării.

×