A dispărut dintre noi criticul Romul Munteanu
Profesorul Romul Munteanu, unul dintre cei mai importanţi editori din România, prin operele apărute la Editura Univers, a încetat din viaţă joi, 17 martie 2011, cu o zi înainte de a împlini 85 de ani. "Prin dispariţia prof. dr. Romul Munteanu, literatura română, lumea literară şi cea universitară suferă o dureroasă, ireparabilă pierdere", se arată într-un comunicat din partea Uniunii Scriitorilor din România şi a Asociaţiei Scriitorilor Bucureşti.
Prof. dr. Romul Munteanu s-a născut la 18 martie 1926, la Călanul Mic, jud. Hunedoara. A urmat Şcoala Normală din Deva (1938-1946), a susţinut bacalaureatul la Liceul Sf. Sava din Bucureşti. A studiat între 1946 şi 1950 la Facultatea de litere şi filosofie din Cluj. Apoi a lucrat ca asistent universitar la Cluj şi Bucureşti. A susţinut doctoratul în litere şi filologie la Universitatea din Leipzig şi a fost profesor la catedra de Literatură comparată a Universităţii din Bucureşti. A deţinut funcţia de director al Editurii Univers vreme de aproape 20 de ani: 1971-1990.
Lucrările sale trec drept repere incontestabile în bibliografia universitară. Romul Munteanu a fost preşedintele de onoare al Asociaţiei Publicaţiilor Literare şi Editorilor din România. În 2005 a primit Ordinul Steaua României în grad de Cavaler. Pentru volumele sale de critică şi istorie literară, referitoare la literaturile română şi franceză a primit Premiul Uniunii Scriitorilor în 1971, 1972, 1076 şi premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti în 1979, 1996. A primit, de asemenea, Premiul Menelaso Ludemis, Atena, 1980, Plames Acadeques, acordat de Ministere de L’Education Nationale (Franţa), fiind "Chevalier des Arts et des Letrres".
Trupul neînsufleţit al profesorului Munteanu a fost depus la capela mică a Cimitirului Belu Militar, unde sâmbătă a avut loc o slujbă de pomenire. Astăzi, la ora 14:00, vor avea loc un serviciu funerar la capela Crematoriului din Şoseaua Vitan Bârzeşti.

Ştiri din .ro
”Regine Încoronate”, romanul scris de Regina Maria, de mâine cu Jurnalul
Au fost lansate două piese bonus în cadrul proiectului „Retro Rock 2020”
Cristian Măcelaru și Daniel Ciobanu, într-un concert excepțional Beethoven

Așteptându-l pe Godot în regia lui Gábor Tompa la Teatrul Național São João din Porto

„Concert de Ziua Femeii”, „Tosca” și „Carmina Burana”, pe scena Operei Naționale București

Rolul femeilor în industria muzicală, dezbătut în cadrul Mastering the Music Business 2021
Mari actori povestesc cum au jucat scene celebre în seria Secvențe, pe TIFF Unlimited

Film O’Clock, festivalul care și-a propus să elimine distanțele fizice și emoționale dintre oameni, și-a ales câștigătorii. Două scurtmetraje egiptene și unul grecesc și-au adjudecat premiile

Radu Jude, Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin 2021

Juriul a decis: Roxen va interpreta Amnesia la Eurovision 2021

Berlinale 2021: „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, al lui Radu Jude, a câştigat Ursul de Aur
Licitație de circa 180.000 de euro pentru o pictură de Adrian Ghenie
Teatrul Dramaturgilor Români. Programul evenimentelor din luna martie

HORIA ANDREESCU dirijează Haydn și Beethoven la SALA RADIO!
