x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Asasin în linia întîi

Asasin în linia întîi

de George Arion    |    22 Iun 2008   •   00:00
Asasin în linia întîi

Orice carte a lui David Baldacci este o provocare pentru cititori. Aceştia ştiu de la bun început că lectura îi va solicita la maximum.

Orice carte a lui David Baldacci este o provocare pentru cititori. Aceştia ştiu de la bun început că lectura îi va solicita la maximum. Le va pune sîngele să circule mai vioi. Le va încerca age­rimea minţii. Îi va determina, din nou, să se întrebe dacă “teoria conspiraţiei” are sau nu acoperire în faptele din realitate.

 
Fără să fie unul dintre cele mai bune ro­mane ale sale – eta­lonul rămîne “Puterea absolută” –, Baldacci propune în “Co­lec­ţio­narii” o intrigă interesantă şi cap­tivantă. Un funcţionar de la CIA, Roger Seagraves, vinde se­cre­te teroriştilor musulmani, co­mu­niştilor din America de Sud şi dic­tatorilor din Asia. Evident, contra unor sume de bani exorbitan­te. Eroul nu are scrupule. Actele sale nu sînt dictate de convingeri politice. Acţionează mînat numai de lăcomie. “Totuşi, calităţile care îl făcuseră atît de formidabil pe terenul de joc îl făcuseră şi periculos de agresiv în afara lui. Dacă putuse să ucidă în toţi aceşti ani, simţea că nu exista nimic ce nu ar fi putut să facă. Şi chiar cînd apăsa pe trăgaci, nu i se părea întru totul că era doar o slujbă.”

Întreaga lui viaţă a fost un ucigaş plătit, un “asasin în linia în­tîi”, care a executat comenzi ale Guvernului american. A ucis cu sînge rece şi fără să lase urme aproape 60 de oameni incomozi pentru Administraţia SUA. Răs­pla­ta pentru faptele sale i s-a pă­rut prea mică. De aceea, a luat jo­cul pe cont propriu. De fapt, el este un ucigaş din născare. Simte o voluptate intensă cînd glonţul plea­că din puşca lui şi culcă la pă­mînt o ţintă. Din această pri­cină, îi este indiferent dacă victima aparţine unei tabere sau al­teia. Înainte, ucidea la comandă. Acum, omoară în propriul său in­te­res, pentru a nu fi demascat. Fiindcă pericolul începe să-l pîn­dească şi simte încleştarea unui laţ care se strînge tot mai mult.


PATIMI. La începutul roma­nu­lui îl urmărim cum îl execută, ca un adevărat profesionist, pe pre­şedintele Camerei Reprezen­tan­ţilor. Apoi, pe Jonathan DeHaven, directorul Departamentului de Colecţii Speciale a Bi­bliotecii Congresului american. Iar o altă ţintă pe care o doboară este Behan, un negustor de arme. De la fiecare colecţionează obiec­te, care se adaugă la altele, fiind un semn al puterii pe care o de­ţi­ne. Alţii însă colecţionează cărţi. Unele dintre ele deosebit de valo­roa­se. Iar o raritate ca “Bay Psalm Book” stîrneşte multe pa­timi. Toţi vor să pună mîna pe acest tom. De altfel, paginile care descriu am­bianţe de biblioteci sau ediţii rare au un farmec nespus. Este evident că ele aparţin unui scrii­tor îndrăgostit de universul căr­ţi­lor, care le descrie cu deliciu for­matul, corpul de literă folosit la ti­părirea lor, înfăţişarea grafică.

Lui Robert Seagraves i se opun patru bărbaţi care formează Ca­mel Club. Fiecare dintre ei a avut tangenţă cu serviciile se­cre­te. Acum doresc să afle adevărul pe care liderii politici îl ascund de ochii contribuabililor americani.


COMPLICAŢII. Confruntarea dintre aceste forţe situate în ta­be­re adverse este dură. Se recurge la ameninţări, la tortură, la arme. In­triga se complică şi mai mult, fiindcă în scenă apar şi cîţiva es­croci care pun la cale o înşelătorie de proporţii. Ei îl vor “uşura” pe Jerry Bagger, proprietarul unui ca­zinou faimos, de 40 milioane de dolari. Riposta acestuia este de o violenţă inimaginabilă. Dar po­ves­tea escrocilor conduşi de fru­moasa şi abila Anna­bel­le, palpitantă în sine, pare in­clusă în “Co­lec­ţio­narii” numai pentru a-i spori nu­mărul de pagini. N-are o justificare limpede.

 
Baldacci ne îngăduie să vedem ce se petrece “în spa­tele uşilor închise” din Wa­shing­ton. E vorba de o luptă pentru a accede cît mai sus în ierarhia socială, de co­rup­ţie, de minciună şi tră­dare, despre care ce­tă­ţeanul obiş­nuit află numai în­tîm­plător. Ca şi în ce­le­lalte cărţi ale sale, au­to­rul are o viziune ama­ră despre culisele unde se desf­ă­şoa­ră jocuri ale puterii.

 
“Seagraves omorîse oa­meni, pentru că aşa îi ordonase Guvernul său. Prin urmare, regulile normale de angajament – respectul faţă de lege şi ordine – nu i se aplicau şi lui. El era precum un sportiv profesionist, gata să renunţe la multe ca să aibă rezultate în domeniul său”

 

Ciudăţenie “italiană”

David Baldacci s-a născut în 1960, în Richmond, Virginia. A fost avocat timp de nouă ani la Washington. Primul său roman, “Puterea absolută”, a devenit imediat un bestseller. Cartea a fost ecranizată, în rolurile principale fiind distribuiţi Clint Eastwood şi Gene Hackman. Alte cărţi care îi poartă semnătura: “Jocul orelor” “Ultima secundă”, “Ultimul supravieţuitor”. Baldacci scrie sub acest nume în toate ţările, mai puţin în Italia, de unde se trage. În Italia foloseşte pseudonime, deşi nu poate explica de ce procedează aşa!

×
Subiecte în articol: scena crimei