x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Atentat împotriva lui Hitler

Atentat împotriva lui Hitler

de Sebastian S. Eduard    |    15 Mai 2009   •   00:00
Atentat împotriva lui Hitler
Sursa foto: /AFP PHOTO/Mediafax

Despre Operaţiunea Walkyria s-au scris tone de cărţi şi s-au făcut filme. "Am vrut să îl omorâm pe Hitler" este însă o carte care se justifică. Autor este însuşi Baronul Philipp von Boeselager (foto), ultimul supravieţuitor al complotului de la 20 iulie 1944..



Operatiunea Walkyria a fost concepută de ofiţerii Wermacht-ului care doreau să-l ucidă pe Hitler. Potrivit planului, Claus Schenk von Stauffenberg ar fi trebuit să plaseze o bombă în locul în care Hitler organiza o conferinţă la cartierul său general din Prusia Orientală, în timp ce aliaţii ar fi profitat de confuzia generală pentru a răsturna puterea de la Berlin. Hitler a supravieţuit exploziei, protejat de un picior de masă. Eşecul atentatului din iulie 1944 a prelungit cu aproape zece luni sfârşitul celui de-al Treilea Reich şi a mărit considerabil bilanţul victimelor. Astăzi, ofiţerilor participanţi la complot le sunt recunoscute oficial meritele, însuşi autorul acestei mărturii cutremurătoare fiind decorat cu Legiunea de Onoare de către statul francez, în 2003.

SEMNALE EDITORIALE

Neliniştiţii
RAO.
Daniel Clay, pe vremuri un respectat medic psihiatru, a dispărut de mai mulţi ani, după ce s-a aflat că ar fi tratat necorespunzător copii care erau în îngrijirea sa. Fiica sa, Rebecca, crede că tatal său a murit, dar îi vine greu să accepte acuzaţiile aduse acestuia. Viaţa ei este pe cale de a fi dată peste cap, căci cineva pune întrebări despre Daniel Clay, cineva care refuză să creadă că a murit: ucigaşul Merrick, care este obsedat să afle adevărul despre dispariţia fiicei sale.

Oamenii cărţii
LEDA.
În 1996, Hanna Heath, o expertă australiană în conservarea şi restaurarea manuscriselor vechi, singuratică, uşor cinică, dar o excelentă profesionistă, primeşte misiunea la care visa dintotdeauna: analiza şi conservarea "Hagadei din Sarajevo", celebrul manuscris evreiesc miniat creat în secolul al XV-lea în Spania şi salvat din bombardamentele recentului război din Bosnia. Cu ajutorul micilor descoperiri pe care le face printre paginile cărţii, ea încearcă să desluşească misterele cărţii, istoria ei tumultuoasă şi poveştile dramatice ale celor care şi-au legat destinul de cel al preţiosului document.

Jocurile foamei
NEMIRA.
Într-un viitor postapocaliptic, peste ruinele unui continent cunoscut odată ca America de Nord se întinde naţiunea Panem. Ca simbol al puterii Capitoliului asupra celor douăsprezece districte conduse cu o mână de fier, în fiecare an este organizat un concurs sadic şi sângeros - Jocurile Foamei. Douăzeci şi patru de adolescenţi sunt răpiţi de lângă familiile lor şi aruncaţi în luptă pe viaţă şi pe moarte, televizată în direct şi urmărită cu frenezie. Doar unul dintre ei se va întoarce acasă faimos, bogat şi... viu. Un best-seller publicat în 32 de ţări.

×
Subiecte în articol: carte