x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Bella Italia

Bella Italia

10 Sep 2010   •   00:00
Bella Italia
5910-131035-untitled1.jpgAl­bu­me­le Edi­tu­rii All din se­ria "100 de mi­nuni" continuă să ne îmbie la că­lătorii în ţinuturi exotice. După "100 cele mai frumoa­se par­curi na­­ţio­nale din lu­me", "100 cele mai frumoase muzee ale lumii" sau "100 de minuni ale Chi­nei", cititorul este invitat să admire "100 de minuni ale Italiei"

Oricât de subiectiv este adjectivul frumos, trebuie să recunoaştem că Italia găzduieşte oraşe şi peisaje de o frumuseţe nepieritoare. Pe de o parte, există atât de multe locuri minunate din care putem alege; pe de altă parte, teritoriul este atât de variat, din punct de vedere geografic şi cultural, încât, dacă vrem să realizăm un portret corect al Italiei, toate aceste elemente trebuie să fie evidenţiate.

De la culmile Gran Paradisio, cel mai înalt munte din Italia, care face parte din lanţul Mun­ţilor Alpi, cu ora­şe­le sale pitoreşti şi pă­şu­nile de la mari altitu­dini până la plajele scân­teietoare şi ţărmu­ri­le răcoroase ale Me­di­te­­ranei din regiunile situate în ex­tre­mitatea sudică a ţării, Italia este o destina­ţie care vă va stârni sim­ţurile şi vă va uimi prin varietatea sa. Destinaţia pe care o alegeţi s-o vizitaţi şi locurile favorite vor reflecta ceea ce căutaţi de fapt.

Oraşe cosmopoli­te, în care viaţa pul­sează într-un ritm ameţitor, precum Mi­lano, Roma şi Nea­pole, îmbină mo­dernitatea şi istoria antică într-un stil fără egal, în timp ce micile oraşe, sate şi cătune pre­sărate în toate regiunile Italiei, din nord în sud şi de la est la vest, constituie dovada că tradiţiile, ospitalitatea şi normalitatea nu au fost nicicând uitate.

Iubitorii de artă şi istorie vor găsi surse inepuiza­bile de inspiraţie pe tot cuprinsul Italiei şi nu este de­loc întâmplător faptul că UNESCO a ales 43 de lo­curi din Italia pentru a le include în Patrimoniul Mondial.

5910-131036-untitled2.jpg
Semnale editoriale
Ultimul patriarh ● Curtea Veche.
Ultimul patriarh este locul de întâlnire a două istorii; un roman intens, dulce-amărui, al căutării identităţii şi o consemnare emoţionantă a sfârşitului unei orânduiri seculare în numele căreia abuzul îşi găseşte cea mai confortabilă justificare. El Hachmi anali­zează cu luciditate de sociolog şi surprinzător sarcasm rolul femeilor în patriarhat, construind două persona­je de o forţă nemaipomenită, a căror confruntare va rămâne mult timp în amintirea cititorilor.





5910-131037-untitled3.jpg

Trădare la Veneţia ● Rao.
Din cenuşa fos­tei URSS, o nouă naţiune a prins pu­teri - fostele repu­blici sovietice s-au unit în Federaţia Central-Asiatică. La cârma ei se află ministrul Irina Zovastina, un despot viclean, cu o ambiţie de neînfrânt de a-l depăşi pe Alexandru cel Mare, ultimul mare cuceritor din istorie. Federaţia a strâns un arsenal înfri­coşător de arme biologice. Având puterea de a decima alte na­ţiuni du­pă bunul plac, doar un singur lucru o reţine pe Zovastina de a declanşa marşul mortal spre cucerirea lumii - un ser cu puteri vindecătoare, ţinut secret de-a lungul secolelor şi îngropat împreună cu rămăşiţele mumificate ale lui Alexandru cel Mare într-un mormânt pierdut de mai bine de 2.000 de ani.






5910-131038-untitled4.jpg
Un englez la Paris ● Humanitas. Ce speră un englez evadat din ceaţă să găsească în Franţa? Joie de vivre, savoir faire şi plaisir d'amour. Educaţia sentimentală a lui Flaubert se transfor­mă într-o educaţie continentală, căreia omul nostru i se supune cu­minte, aşteptând înflorirea. Cum însă orice transplant poate produce efecte secundare, iată-l pe erou ju­când într-o spumoasă comedie a ina­decvării. Scorţos când lumea e destinsă, ponderat când totul în jur in­vită la frivolitate, el are totuşi noro­cul să oprească de fiecare dată oiştea la doi centimetri de gard.

×
Subiecte în articol: carte