x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Blestemul manuscrisului

Blestemul manuscrisului

de George Arion    |    17 Aug 2008   •   00:00
Blestemul manuscrisului

POVARĂ  ●  O poveste cu peripeţii
În sfîrşit, încă un thriller istoric românesc poate fi socotit o reuşită de zile mari. Performanţa acestei realizări li se datorează lui Bogdan Hrib (care conduce Editura "Tritonic" şi e un împătimit al romanului poliţist) şi profesorului şi ziaristului Răzvan Dolea.



POVARĂ  ●  O poveste cu peripeţii
În sfîrşit, încă un thriller istoric românesc poate fi socotit o reuşită de zile mari. Performanţa acestei realizări li se datorează lui Bogdan Hrib (care conduce Editura "Tritonic" şi e un împătimit al romanului poliţist) şi profesorului şi ziaristului Răzvan Dolea.

În "Blestemul manuscrisului", cei doi pornesc de la o ipoteză interesantă, îndrăzneaţă şi tulburătoare: dăinuirea românilor pe meleagurile unde s-au format ca popor se datorează unei misiuni nobile, încredinţate printr-o Chartă de către Papa Honorius al III-lea. Aşa s-ar explica acest miracol care i-a uimit pe mulţi: "... cînd Negru Vodă a întemeiat Ţara Valahiei, a făcut-o cu dezlegare şi poruncă de la Papa din acea vreme... Să ridice un zid în calea păgînilor şi să fie sămînţa din care să răsară o pildă, pentru unirea tuturor creştinilor... Pecetluită cu plumb, o Chartă, ca o călăuză şi ca un tălmaci al trecerii noastre pe faţa pămîntului..."

CUNOSCUT. Despre acest "legat" au avut cunoştinţă şi l-au respectat toţi domnitorii români cu dragoste de neam, de la Negru Vodă, Mircea cel Bătrîn, Mihai Viteazul pînă la regii României. Chiar şi preşedinţii care, în mod samavolnic, le-au luat locul i-au cunoscut prevederile.

Încă de la primele pagini ale romanului se comite o crimă: un electrician de origine română este asasinat la Tîrgul de carte de la Frankfurt. Editorului Stelian Munteanu (cunoscut cititorilor dintr-o carte precedentă a lui Bogdan Hrib, "Filiera grecească") i se cere sprijinul de către Poliţia franceză şi cea germană, de către CIA şi KGB (nu cumva FSB? – n.a.) pentru a lămuri misterul. Tînărul proprietar al Editurii Trident este implicat într-o afacere de dimensiuni internaţionale, spre satisfacţia tuturor celor care cred în existenţa unei conspiraţii la nivel mondial. Pus deseori pe glumă, petrecăreţ cu măsură, amorez de scurtă durată, dar iute la minte şi dornic de aventuri palpitante, el conduce o anchetă dificilă, care îi pune deseori viaţa în primejdie.

ACTE. De fapt, totul este legat de dispariţia unui manuscris încredinţat de către Papă lui Negru Vodă, ale cărui copii sînt tot mai puţine, din pricina vitregiei vremurilor şi a vrăjmaşilor care le distrug una după alta. Totuşi, o astfel de copie se află în custodia preşedintelui actual al României. Acesta doreşte s-o prezinte la Cotroceni, la o reuniune a miniştrilor Apărării din ţările NATO, întîlnire premergătoare summit-ului NATO de la Bucureşti. Dar un grup de terorişti plănuieşte să întreprindă un act terorist şi să fure manuscrisul.

Aşa cum îi stă bine unui thriller care se respectă, proiectul sîngeros este dejucat, graţie intervenţiei trupelor de elită. Însă manuscrisul dispare din nou.

Pentru a-şi susţine demonstraţia, cei doi autori convoacă o sumedenie de personaje, reale sau imaginare: cavaleri templieri,
Papi, voievozi străluciţi, prinţese, regi şi preşedinţi, reprezentanţi ai serviciilor secrete. Pendularea între prezent şi trecut asigură lecturii tensiune. Prezenţa lui Stelian Munteanu în acest păienjeniş rămîne însă cam forţată. Chiar dacă a lucrat în Poliţie şi a învăţat să pună întrebări ca jurnalist, el e prea neînsemnat pentru a orchestra o activitate de o asemenea anvergură. Dar cartea se citeşte cu plăcere şi confirmă că romanul poliţist românesc se află pe o pantă ascendentă, graţie unor tineri care cred în virtuţile acestui gen mult gustat pe toate meridianele lumii. Poate mă înşel, însă cred că "Blestemul manuscrisului" va cunoaşte un frumos succes de librărie, fiind un melanj bine dozat de profunzime şi comercial.

"Deodată, portughezul ridică arma. Miţa trage primul din şold. Glock-ul bubuie de două ori. Lunetistul cade. Dumitrescu îndreaptă un Uzi spre Natalie. Un alt pistol, din stînga mea, pocneşte sec. E Marius. Şi Toni lansează o salvă. Cei doi bărbaţi sînt la pămînt. Femeia tremură vizibil. Frică? Frig? Emoţie? Bătrînul meu Beretta nu a tras nici un glonţ."

UN BLESTEM ASUMAT


50% istorie reală.

25% istorie probabilă.

25% istorie posibilă.

Amintirile tale, ale mele, ale lor – o poveste care se cere... şi scrisă, nu doar povestită. Amintirile oamenilor adunaţi într-un popor se cheamă istorie.

Ieri şi mîine – căutări prin timp, care trebuie să răspundă întrebărilor de azi! Poporul care a introdus în istoria civilizaţiei două dictoane: "Capul plecat sabia nu-l taie!” şi "Apa trece, pietrele rămîn!" merită mai mult respect.


BIOGRAFII


Bogdan Hrib (n. 1966) este inginer constructor şi artist fotograf. A lucrat ca jurnalist şi, din 1993, este editor la Tritonic. A publicat romanul poliţist "Filiera gre-cească" şi un volum conţinînd reţete de salate probate chiar de el.

×
Subiecte în articol: scena crimei