x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Camil Petrescu la Minerva

Camil Petrescu la Minerva

10 Iun 2007   •   00:00
Camil Petrescu la Minerva

Editura Minerva a făcut o surpriză cititorilor şi a scos pe piaţă "Un om intre oameni", romanul in şase volume al autorului interbelic.Evenimentul este prilejuit de implinirea a 50 de ani de la moartea autorului şi totodată de 45 de ani de la apariţia in prima ediţie a BBT.

Editura Minerva a făcut o surpriză cititorilor şi a scos pe piaţă "Un om intre oameni", romanul in şase volume al autorului interbelic. Evenimentul este prilejuit de implinirea a 50 de ani de la moartea autorului şi totodată de 45 de ani de la apariţia in prima ediţie a BBT. Rămas neterminat, romanul a fost scris intre anii 1953 şi 1957.

Dar cum s-a născut el? In primăvara anului 1950, conducerea Editurii Tineretului ii solicită o nuvelă de 80-100 de pagini, al cărei erou să fie Bălcescu. Autorul "Patului lui Procust" acceptă fără ezitare, şi in căteva săptămăni scrie peste 100 de pagini, pe care le intitulează provizoriu "Jurămăntul lui Bălcescu". Timp de un an, Camil Petrescu nu face altceva decăt să-şi facă o colosală documentare, să cerceteze arhive, să-şi ia notiţe. "Mi se pare că un roman istoric trebuie să găsească modul de a unifica necesităţile epicului cu necesităţile adevărului istoric. De felul soluţiei date acestui mod problematic depinde şi soarta romanului istoric", scrie Camil Petrescu in Contemporanul.

Scriitorul se stinge din viaţă marţi, 13 mai 1957, la Bucureşti.

Pagină coordonată de Sebastian S. Eduard

×
Subiecte în articol: carte