x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Cartea de recitire

Cartea de recitire

21 Sep 2007   •   00:00

Două best-seller-uri vin să completeze colecţia de literatură a Editurii Niculescu: "Tărămul făgăduinţei" şi "Vultur Şi Inger"

Două best-seller-uri vin să completeze colecţia de literatură a Editurii Niculescu

Tărămul făgăduinţei.

"Volumul este unul dintre cele mai uimitoare romane metropolitane ale timpurilor noastre! (...) Extraordinar!", scrie The New York Times Book Review despre acest volum.

SUBIECT. Orfan de mamă şi cu un tată alcoolic şi violent, adolescentul Elvis visează cu ochii deschişi la ziua in care va evada din Maroko, un ghetou mizerabil şi periculos al Lagosului, şi dintr-o ţară, Nigeria, terorizată de regimuri militare brutale şi la discreţia unor legi tribale nemiloase. Lui Elvis ii place să danseze, să citească, să asculte muzică şi să meargă la cinematograf şi uneori se mai intreabă cum ar fi fost viaţa lui dacă s-ar fi născut alb, intr-un alt tărăm, al făgăduinţei. Salvarea şi măntuirea in mijlocul cruzimii şi al violenţelor de tot felul vin din compasiune, din umor, din iubire şi prietenie, din muzică şi literatură. Chris Abani creează in carte o poveste remarcabilă despre un fiu şi tatăl său, despre maturizare şi despre o Nigerie postcolonială care işi caută identitatea.

Vultur Şi Inger

Volumul este un mare succes literar, tradus in peste 25 de limbi şi răsplătit cu numeroase premii literare, care a fost nominalizat la renumitul IMPAC Award, in 2005. După ce şi-a depăşit traumele de adolescent supraponderal şi singuratic, Max s-a transformat intr-un avocat de succes. Totul pare a fi intrat pe un făgaş normal in viaţa lui Max. Dar apoi, in viaţa lui, işi face din nou apariţia Jessie şi, impreună cu ea, singurul sentiment autentic din viaţa lui Max: iubirea fără margini pentru fata copilăroasă şi zănatică a unui traficant de droguri. Apoi Jessie moare. Se impuşcă in cap, in timp ce vorbeşte cu Max la telefon.

După moartea prietenei lui, Max alunecă intr-o transă indusă de droguri, distrugăndu-şi atăt viaţa personală, căt şi cariera. Pe măsură ce sondează trecutul lui Jessie, in jurul lui se ţese o conspiraţie sinistră, din distribuţia căreia fac parte avocaţi internaţionali, traficanţi de droguri, politicieni ONU, eroi de război din Balcani şi criminali in serie.

×
Subiecte în articol: carte