x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Cărţi de pus sub brad

Cărţi de pus sub brad

de Sebastian S. Eduard    |    17 Dec 2010   •   10:38
Cărţi de pus sub brad
Sursa foto: /Thinkstock

143116-thinkstock-81264675.jpg„Poveste de Crăciun” a apă­rut recent la Editura Litera. Este un volum cu ţinută minunat ilustrat (imaginea de sus este eloc­ventă). În materie de cărţi, nu este numai un cadou, este CADOUL. Unde mai pui că poate fi oferit... chiar şi persoanelor care au des­cifrat de mult tainele citi­tului. Mergi pe urmele lui Moş Crăciun şi citeşte un­sprezece poveşti minunate apărute în volumul „Daruri pentru Moş Crăciun”. Vei trăi alături de eroii din car­te momente pline de căl­dură şi emoţie. Vei găsi, presărate printre poveşti, reţete de dulciuri şi idei pentru a realiza cadouri-surpriză, care te vor ajuta să pregăteşti cu bucurie sărbătoarea Crăciunului. Un volum extrem de util, în special pentru categoria de vârstă 6-8 ani, frumos colorat, apărut în condiţii grafice de excepţie.

„Vine Cră­ciunul” este un nou vo­lum oferit de Litera. În acest album minunat veţi descoperi toate ingredientele pentru a petrece cu bine Sărbătorile: cinci po­veşti de spus la gura sobei, întrerupte de câteva delicioase reţete de biscuiţi şi de numeroase idei pentru a-ţi împodobi bradul. În fi­ne, „Poveşti de la Moş Cră­­ciun” vă propune un ames­tec de povestiri, re­ţe­te şi idei trăsnite de bricolaj – re­comandate de doi autori francezi. Joyeux Noel!

 

Jurnale...
„Noblesse oblige” vă arată tot ceea ce aţi dorit să ştiţi despre aristocraţi. Volumul apărut la Nemira este de altfel scrisă de un „Von” – Christine Grafin Von Bruhl. Nobilul trăieşte printre noi, dar este cu totul diferit. Fie că şi-a păstrat castelul, fie că şi-a închiriat un apartament, sentimentul apartenenţei la o clasă exclusivistă îi va rămâne veşnic. Ră­mâ­ne să descoperiţi voi adevărate mostre de rafinament al unei cla­se unde „permisul de vânătoare este mai important decât cel de condus”. Tot un gen de „educaţie” îţi propune să îţi facă şi autoarea volumului „Jurnalul fetelor – un an din viaţa mea” (Corint Jr). „De­dică-ţi timp ca să-ţi notezi gândurile şi părerile în paginile acestei cărţi. Astfel, vei lăsa o mărturie esenţială despre fata incredibilă care eşti în acest moment.” Astfel, autoarea, Ellen Bailey, îţi propune numeroase chestionare care, odată completate, te vor ajuta să te cunoşti mai bine pe tine, cea de azi. Păstrează apoi cartea ca amintire pentru totdeauna!

„Cimitirul din Praga” (Polirom) spu­ne povestea lui Simonini, un personaj misterios, cu dublă personalitate. Nu se ştie exact cu ce anume se ocu­pă – cel mai pro­babil, cu falsificarea de scrisori şi acte oficiale, din mo­ment ce gu­ver­nanţii, poliţia şi servi­ciile se­cre­te din multe ţări sunt in­te­resate de mun­ca lui şi vor să-l angajeze. În do­cumentele sale revine obsesiv celebrul cimitir evreiesc din Praga, cu lespezile sale suprapuse şi cu ceasul ale cărui limbi se învârt în sens contrar celui obişnuit.

„Luka şi focul vieţii” este cea mai re­centă carte a lui Rushdie şi totodată o continuare a basmului „Harun şi Marea de Poveşti” şi a fost scris, la rându-i, tot pentru unul dintre fiii săi. Atunci când renumitul poveştitor Rasid Khalifa, „Şahul de Blah”, cade într-un somn malefic, pradă unui blestem, fiul său cel mic, Luka, por­neşte cu îndârjire într-o expediţie în Lumea Magică, pentru a fura Focul Vieţii, singurul care îl poate readuce la viaţă pe iubitul său părinte. O ca­r­te cuceritoare, un basm modern.
Un nou roman de excepţie semnat de laureatul Nobel Orhan Pamuk. O poveste de dragoste imposibilă.

Ca peste tot în romanele scriitorului turc, marile te­me (iubire, tra­diţie, destin) se des­fă­şoară pe fundalul unei Tur­cii mereu în schimbare. „Orhan Pamuk a scris un ro­man de dra­gos­te care poa­te fi oricând aşe­zat alături de „Lolita”, „Doamna Bovary” şi „Anna Karenina”, scrie Financial Times, în timp ce Sunday Telegraph îl numeşte „Un roman al memoriei devoratoare, al dorintei şi al singurătăţii”.

 

Haihui prin Europa
Prin sutele de fotografii color inse­ra­te şi prin textele sale inspirate, volumul „Cele mai frumoase locuri din Europa” (Editura All) trece în revistă tot ce are mai interesant Europa în materie de peisaje, formaţiuni naturale, aşezări omeneşti sau obiceiuri. Un continent al castelelor, al ora­şe­lor împrejmuite de ziduri, al râurilor de un albastru ireal, al palatelor po­leite cu aur şi al unei surprinzătoare varietăţi a culturilor şi tradiţiilor.

 

Pentru adolescenţi
Romanele de acţiune pentru adolescenţi se vând extrem de bine. Aşa că şi aici avem câteva propuneri de făcut... „Tunele” a ajuns deja la cel de-al patrulea volum - nu vă zicem ce se întâmplă, îi lăsăm pe fanii seriei să descopere singuri. Un roman captivant, alert şi, aşa cum am fost deja obişnuiţi, pe alocuri înfricoşător... „Oracolul” este primul volum din trilogia „Profeţiile oracolului”, trilogie nominalizată la Premiile Whitbread pentru Copii. Aventuri palpitante într-un ţinut arid...

Richelle Mead, autoarea best-seller-ului „Academia vampi­rilor”, revine cu „Tristeţi de sucub”. Romanul spune aventurile Georginei Kincaid, care e sucub - adică un demon sexy şi glamour, care seduce muritorii şi le absoarbe energia. Deşi aparent să fii sucub pare ceva spectaculos, Georgina nu poate avea o viaţă amoroasă normală, căci asta ar însemna să facă rău celor dragi. Dragostea trece însă pe locul secund atunci când în lumea nemuritorilor din Seattle se iveşte o ameninţare: vampiri şi drăcuşori deopotrivă sunt atacaţi, iar Georgina descoperă existenţa unor creaturi care vor să se răzbune..

 

Pur şi simplu genială!
O carte pe care nu trebuie să o rataţi este „Vieţuitoarele nopţii” de la Corint Jr. Este un volum cu scene 3D, dar care are în plus sunete. Astfel, dacă o deschidem la prima pagină, auzim sunete specifice unei păduri peste care se lasă înserarea, unei mlaştini peste care se lasă înserarea sau unei zone montane. Între imaginile 3D există coli care descriu pe larg fauna, iar copiii pot învăţa despre obiceiurile şi comportamentul câtorva zeci de animale de pe tot cuprinsul globului: lupul-cenuşiu, broasca râioasă americană, gândacul dungat, tigrii-bengalezi etc.

 

Sănătatea copilului
All vă propune un ghid care nu trebuie să lipsească nici unei mămici. Cu toţii dorim să avem copii sănătoşi şi fericiţi, inteligenţi şi inventivi. Dar, cu toate acestea, oare luăm cu adevărat în considerare faptul că fiecare pas al unui copil – fie că este vorba despre primii paşi sau prima relaţie adolescentină - depinde de cât de bine funcţionează organismul său? Aceasta, în schimb, depinde într-o mare măsură de cât de bine este hrănit. Volumul cuprinde, printre altele, sfaturi despre ce alimente să alegi şi pe care să le eviţi în alimentaţia copilului; ce alimente şi suplimente vor accelera performanţele educaţionale şi potenţialul pentru fericirea copilului, prin îmbunătăţirea stării de spirit şi a comportamentului, stimulându-i memoria, puterea de concentrare şi mărirea IQ-ului; soluţii nutriţioniste pentru a maximiza sănătatea fizică şi psihică a copilului, precum şi ameliorarea diverselor probleme de sănătate (de exemplu, astmul bronşic, insomnia, obezitatea, autismul şi infecţiile).

 

Despre modă
Un volum care poate fi făcut cadou, în glumă, unui bărbat. Sau nu neapărat. Această carte se constituie într-un ghid ilustrat al cu­ren­te­lor sau...ismelor ca­re au modelat mo­da occidentală din secolul al XVII-lea până în prezent. Curentele cuprind perioade diverse, de la rococo şi ro­mantism, trecând prin orienta­lism, dandy-ism, prerafaelism, modernism, hollywoodism, minimalism şi glam, la grunge şi utilitarism. Este modul ideal de a ne familiariza cu fascinanta lume a modei, mai ales cu curentele se­colului al XX-lea şi ale începutului de secol al XXI-lea. Per total, aceasta este o carte de referinţă, obligatorie pentru cei interesaţi de modă şi de curentele acesteia.

 

Atlase
„Atlasul lumii pentru copii”. Unde se află cea mai mare floare din lume? Unde se găseşte un mormânt păzit de 6.000 de războinici? De ce este periculoasă această broască? Ce stil de muzică şi de dans îşi are originea în Argentina? Această prezentare accesibilă a ţărilor lumii oferă destul de multe informaţii esenţiale, dar şi diferite activităţi, pentru a ajuta copiii între 6 şi 12 ani să afle lucruri noi despre alte culturi. „O cantitate surprinzătoare de informaţii, uşor de reţinut de copilul dumneavoastră”, scrie Newsweek... Un al doi­lea volum pe care îl propunem este „Atlasul universului pentru copii”.

Cartea ne propune o călă­torie palpitantă prin spaţiu. Ni se explică unde este situat Pământul în spaţiu şi din ce este alcătuit, se face o incursiune în istoria astronomiei din preistorie până astăzi, ni se prezintă obiectele cereşti din Sistemul Solar – cele opt planete, 143 de sateliţi naturali şi o mulţime de asteroizi şi comete – şi de dincolo de acesta  ¬- stele, galaxii, roiuri stelare, constelaţii etc. Cele 16 hărţi stelare de la sfârşitul cărţii te vor ajuta să te bucuri de cele mai frumoase privelişti ale cerului nopţii.

×
Subiecte în articol: arte carte