x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Cățeaua-de-noapte de Rachel Yoder – un roman despre artă, putere și feminitate

Cățeaua-de-noapte de Rachel Yoder – un roman despre artă, putere și feminitate

de Vali Deaconescu    |    19 Sep 2023   •   10:00
Cățeaua-de-noapte de Rachel Yoder – un roman despre artă, putere și feminitate

Cățeaua-de-noapte de Rachel Yoder este cea mai recentă apariție editorială în colecția Fiction Connection a Editurii Trei. Un roman revoltător de original despre artă, putere și feminitate, îmbrăcat în hainele unui basm satiric.

„O carte îndrăzneață, amuzantă și bizară, absolut fără egal...“ – Elle

 

Într-o zi mama era mamă, dar într-o noapte a devenit dintr-odată altceva...

O femeie ambițioasă își întrerupe cariera de artistă pentru a rămâne acasă cu fiul nou-născut, dar această experiență nu seamănă deloc cu ceea ce-și imaginase. Doi ani mai târziu, descoperă brusc un smoc de păr ciudat pe ceafă. În oglindă, caninii săi par dintr-odată mai ascuțiți decât și-i amintește. Soțul ei, care călătorește cinci zile pe săptămână în interes de serviciu, încearcă mereu să-i alunge temerile, din camerele de hotel aflate la sute de kilometri distanță. Pe măsură ce simptomele i se intensifică, iar tentația de a ceda noilor impulsuri animalice e din ce în ce mai mare, ea se străduiește să-și păstreze secretul alter egoului canin. Mergând la bibliotecă în căutarea unui leac, descoperă o carte misterioasă, care devine biblia ei. 

 

Yoder explorează teme familiare printr-o concepție inovatoare, literalizând suprarealismul maternității cu un umor negru și un simț acut al ironiei.“ – The New York Times Book Review

 

În Cățeaua-de-noapteYoder face o analiză rece și incisivă a nevrozelor dezvoltate de femeia modernă. Stând în bucătărie și uitându-se la dezordinea făcută de copilul său, eroina noastră simte că aproape poate „să atingă cu mâna singurătatea, ca și cum ar fi fost al doilea copil”. Căutând răspunsuri pe internet, ea reflectează la starea oamenilor din jur, la fel de singuri și bolnavi: „Femei suferinde fără niciun diagnostic identificabil, cu dureri și vânătăi și crampe și anxietăți fără cauză, femei care pătimeau într-un număr nesfârșit de feluri, care erau măcinate încetul cu încetul de corpurile lor și care, fără a avea pe cineva căruia să-i mărturisească, apelau una la cealaltă, fiecare dintre ele zgâindu-se în propriul pătrat alb de lumină din fața lor.” 

 

„Un basm sălbatic despre nemulțumirea mamei, în care este bine să pătrunzi știind cât mai puțin posibil, lăsând-o pe Yoder să te farmece cu magia ei vicleană.“ – Chicago Review of Books

 

Cățeaua-de-noapte este un roman despre identitate, îmbătrânire și despre sensul vieții. O carte despre „feminitatea sălbatică”, după cum spune chiar autoarea. Deși este povestea unei femei care se transformă noaptea într-o fiară, la propriu, scriitura lui Rachel Yoder exprimă umanitate absolută în momente de genul: „Asta trebuie să însemne a fi animal, să-l privești pe un altul și să spui: Eu sunt atât de mult acest celălalt lucru, încât facem parte unul din celălalt. Iată aici pielea mea. Iat-o aici pe a ta.”

 

„O perspectivă întunecată, amuzantă, perspicace asupra relației competitive și a interconectivității dintre artă, maternitate și animalitate care stau la baza procreării și creșterii copiilor.“ – Kirkus Reviews

 

Rachel Yoder este absolventă a Iowa Nonfiction Writing Program și deține un master în ficțiune de la Universitatea Arizona. Ea este redactor fondator al proiectului draft: journal of process. A crescut într-o comunitate menonită de la poalele munților Apalași, din estul statului american Ohio și în prezent locuiește în Iowa City.

 

Cățeaua-de-Noapte a fost desemnată cea mai bună carte a anului de către Esquire și Vulture și s-a numărat printre finalistele la Premiul PEN/Hemingway și Premiul VCU Cabell First Novelist, fiind tradusă în 13 limbi. Romanul va fi ecranizat, în regia lui Marielle Heller, cu Amy Adams în rolul principal.

×
Subiecte în articol: Cățeaua-de-noapte Rachel Yoder