x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Cele mai citite cărţi din anul 2010

Cele mai citite cărţi din anul 2010

de Sebastian S. Eduard    |    09 Ian 2011   •   17:49
Cele mai citite cărţi din anul 2010
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional
145817-mr-20100609133131006.jpgÎn fiecare an reţeaua Diverta dă publi­ci­tăţii statistici cu privire la piaţa de carte: ce s-a vândut cel mai bine în anul care a trecut, cum a evoluat pia­ţa, care sunt preferinţele şi tendinţele. Cum nu există nici un for tutelar care să se preocupe de această piaţă şi să o monitorizeze îndeaproape (cum este de pildă CNC pentru producţia de filme), statisticile puse la dispoziţie de Diverta sunt singurele disponibile şi nu rămâne decât să le considerăm relevante pentru România.

Astfel, piaţa de carte a înregistrat în 2010 un trend descendent, concre­tizat într-o scădere cu aproximativ 15% comparativ cu 2009. Piaţa de carte de la noi este estimată la 60 de mi­lioane de euro, fără a pune la so­co­tea­lă ediţiile kioşc, care aproape ar du­bla suma. Pentru anul acesta ten­din­ţa este de stagnare sau de uşoa­ră re­venire. Având în vedere consu­mul re­lativ modest de carte, se poate to­t­uşi spune că pe termen lung piaţa de car­te are un real potenţial de creş­tere. În România, consumul de carte este de 1 volum/locuitor faţă de 8-10 volume în Polonia sau Ungaria. Preţul mediu al unui volum este de 19,16 lei, în creştere cu 2% faţă de anul trecut.

Comportamentul de consum în 2010 a fost dominat de orientarea spre promoţii şi reduceri, consumatorul având o mai mare disponibilitate în căutarea produselor discountate. Anul trecut, în Diverta, au avut priză la clienţi promoţiile gen "3 la preţ de 2" şi preţ unic. De asemenea, campania "Dai carte, ai parte" a fost un succes, clienţii fiind atraşi de discountul oferit pentru cartea donată (această campanie urmează să fie implementată şi în 2011).

Cea mai vândută carte a anului 2010 este un titlu care ne învaţă să trăim sănătos şi să facem diferenţa în­tre alimentele sănătoase şi cele no­cive. "Şi noi ce mai mâncăm" a profe­sorului Gheorghe Mencinicopschi este best-seller-ul anului, urmat de "Simbolul pierdut", ultimul roman al lui Dan Brown, şi "Mănâncă, roa­gă-te, iubeşte" a lui Elizabeth Gilbert. Pe următoarele locuri se clasează: "Secretul" (patru, Rhonda Byrne), "În­că de pe-atunci vulpea era vână­to­rul" (cinci, Herta Muller), "Învin­gă­torul este totdeauna singur" (şase, Paulo Coelho), "Nişte răspunsuri" (şapte, Mihaela Rădulescu). Pe locul opt întâlnim un alt volum al lui Gheorghe Mencinicopschi, "Şi noi ce mai mân­căm... ca să slăbim", urmat de Mircea Cărtărescu ("Frumoasele străi­ne") şi Monica Vlad ("Trei vieţi. P­e­deapsă").

Din punctul de vedere al nu­mă­rului de volume vândute pe primul loc se află Editura Rao, urmată de Gru­pul Corint şi Editura Polirom. Pe celelalte poziţii  se află, în ordine, Lite­ra, Trei, Humanitas, Curtea Veche, Nemira, All şi Girasol.

Cei mai căutaţi autori români ai anu­lui au fost Gheorghe Mencinicop­s­chi, Florin Andreescu, Dan Teodo­res­cu, Marcela Peneş, Aurora Lii­cea­nu, Octavian Paler, Mircea Căr­tă­res­cu, Mihaela Rădulescu, Marin Preda şi Dan Puric, iar dintre cei străini îi putem aminti pe Paulo Coelho, Dan Brown, Rhonda Byrne, Step­hanie Meyer, L.J. Smith, Elizabeth Gilbert, Herta Muller, Stieg La­r­sson, Jamie Oliver şi Agatha Christie.

Din punctul de vedere al domenii­lor, în 2010 românii au preferat să citească beletristică (27,1%), carte pentru copii (18,1%), hobby (10,6%) şi autoeducare (10,3%). În ceea ce priveşte cartea străină comportamentul consumatorului a fost mai rezervat în 2010, valoarea medie a coşului de cumpărături suferind  o scădere. Piaţa de carte străină a fost în scădere cu aproximativ 25% faţă de anul 2009. Pentru anul 2011 se estimează o menţinere la nivelul lui 2010, cu  uşoare tendinţe de creştere la sfârşitul anului. Cea mai bună vânzare de carte străină este în Bucureşti, acest lucru explicându-se prin nivelul sala­rial mai ridicat, dar şi prin numărul expaţilor, care este mai mare ca în alte regiuni. Capitala este urmată  de  Transilvania (Cluj şi Braşov), ur­mea­ză Banatul cu Timişoara şi Moldova cu Iaşi. Toate aceste oraşe sunt centre universitare, ceea ce demonstrea­ză faptul că un număr mare de stu­denţi vizează titlurile de import. Pre­ţul mediu al unei cărţi din import este situat în jurul valorii de 70 lei, iar pe domenii, acesta este: beletristica – 42 lei, artă şi arhitectură – 120 lei, car­te copii – 36 lei, hobby – 80 lei. Car­tea străină are în general două mo­­tive importante pentru care este achi­­ziţionată de cumpărătorul ro­man: cadou sau material de studiu. Au existat şi clienti care au achi­zi­ţionat cărţi foarte scumpe ("luxury books") pentru colecţiile particulare. Majoritatea titlurilor importate fac parte din domeniile artă, arhitectură şi design. Ca şi trenduri ale anului 2010, în pictură au fost căutaţi artiştii mo­derni, comparativ cu anii precedenţi când pe primul loc era renaştera sau barocul, iar în arhitectură şi de­sign tendinţele sunt  de minimalism.

O carte unică care spune adevăruri incomode
Vedeta anului 2010 este, aşadar "Şi noi ce mai mâncăm", volumul profesorului Gheorghe Mencinicopschi. O carte despre aliment, despre industria alimentară, care ne învaţă nu numai ce să mâncăm, ci şi care sunt alimentele nocive de care trebuie să ne ferim! Este o carte unică! şi spunem asta pentru că autorul, prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi este doctor în biologie-bio­chimie, specialist în nutriţie umană, biologie moleculară, inginerie ge­netică şi, nu în ultimul rând, în aliment, alimentaţie şi industrie alimentară. În Mai bine zis, domnul profesor ştie! Este cel care nu poate fi păcălit, cel care trage un semnal de alarmă asupra faptului că mân­căm fără să ne hrănim şi că din cau­za a ceea ce mâncăm şi ce nu mân­căm suntem prea bolnavi, de la vârste prea tinere! De asemenea, în "Şi noi ce mai mâncăm", autorul dă­râmă un mit: nu trebuie să fim bo­gaţi ca să mâncăm sănătos! Lipsa banilor nu justifică faptul că mân­căm toate alimentele gunoi! Ba mai mult, atrage atenţia asupra sofis­ti­că­riei gastronomice – o artă, nu o ştiin­ţă, cu aspect şi gust încâ­n­tă­toa­re, însă indigestă şi îmbolnăvitoare! În plus, spune adevăruri incomode despre minciuna din alimente, fraudarea şi falsificarea alimentelor, des­pre alimentele ecologice şi "tradiţionale".

×
Subiecte în articol: carte