x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Celula de bază...

Celula de bază...

de Sebastian S. Eduard    |    17 Feb 2011   •   20:46
Celula de bază...

Viaţa unei familii seamănă cu un aisberg: majoritatea oamenilor cunosc doar o zecime din ceea ce se întâmplă – zecimea pe care o văd şi o aud. Unii bănuiesc că ar putea fi mai mult decât atât, dar nu ştiu exact ce şi nici nu ştiu cum să caute. Pornind de la experienţa sa terapeutică bogată, autoarea subliniază rolul important al familiei pentru dezvoltarea tuturor membrilor săi, atât copii, cât şi adulţi. În toate familiile, disfuncţionale sau nu, acţionează aceleaşi forţe: stima de sine a fiecărui membru al familiei, comunicarea dintre membrii familiei, regulile de interacţiune dintre ei şi legăturile familiei cu societatea.

Exerciţiile propuse în cartea „Arta de a făuri oameni” (Virginia Satir, Editura Trei) vin în sprijinul tuturor celor care vor să aducă schimbarea în propria familie şi permit accesul la modul de lucru al autoarei, extrem de util şi pentru psihologi, consilieri şi terapeuţi. Scrisă într-un limbaj accesibil, plină de exemple, cartea se adresează tuturor celor interesaţi de psihologia familiei. Virginia Satir este cunoscută pentru contribuţiile sale inovatoare la terapia familiei, care pun accent pe constelaţiile sistemice familiale. Pornind de la experienţa clinică, a propus un model al procesului de schimbare, utilizat în prezent şi în domeniul organizaţional. A iniţiat primul program de formare în terapia familiei, iar ideile sale au stat la baza apariţiei programării neurolingvistice (NLP). A scris numeroase articole şi cărţi.

 

Semnale editoriale
Creierul nostru muzical - Humanitas. O în­tâmplare pe cât de neobişnuită, pe-atât de fericită a făcut ca Daniel Levitin – mu­zician rock şi producător de discuri – să studieze neurologia şi să de­vină unul dintre specialiştii ei de frunte. Rezultatul, în plan ştiinţific, e fără precedent – investigarea proceselor care au loc în mintea noastră atunci când cântăm sau ascultăm muzică nu prin experimente aseptice de laborator, ci din perspectiva artei vii. Şi astfel, Levitin ajunge să răspundă la întrebări esenţiale: Cum a apărut muzica? Ce legătură există între muzică şi limbaj? Ce se întâmplă în minţile compozitorilor? Ce este talentul muzical?
 
Cu fiecare zi - Litera. Coco Barrington s-a născut într-o familie celebră la Hollywood: mama ei este o scriitoare de succes, iar sora ei, Jane, pro­du­cătoare de top. Considerată oaia neagră a familiei, Coco preferă să-şi trăiască viaţa simplu, într-un orăşel din nordul Cali­for­niei, unde are şi o mică afacere ie­şi­tă din comun: plimbă câini. Viaţa ei liniştită se schimbă însă peste noap­te, când acceptă să aibă grijă de câinele unei cliente şi îl cunoaşte pe Leslie Baxter, unul dintre cei mai apreciaţi actori ai momentului... Lu­mea celor doi este total diferită, dar atracţia dintre ei n-ar putea fi mai rapidă.

Turistul - Rao. Milo Weaver, alias Charles Alexander, se află într-un punct crucial al vieţii sale. Agent al unei secţiuni aparte a CIA, funcţionând sub numele de Turism, şi-a găsit în sfârşit liniştea renunţând la munca de teren şi întemeindu-şi o familie. Însă totul se schimbă în momentul în care şeful său, Tom Grainger, îl trimite să investigheze o agentă a Turismului aflată la Paris, Angela Yates, veche prietenă şi colaboratoare de-a sa, bănuită că vinde informaţii.

×
Subiecte în articol: arte carte