x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Clasic SF

Clasic SF

de Sebastian S. Eduard    |    06 Aug 2010   •   00:00
Clasic SF

Numele lui Arthur C. Clarke este legat fără îndoială de "Odiseea spaţială". Iată că Nemira ne propune în prima fază primele două cărţi ale odiseei: "2001: Odiseea spaţială 2001" (1968) şi "2010: a doua odisee" (1982).

Primul volum este de departe celebru, asta şi datorită ecranizării lui Stanley Kubrick în acelaşi an 1968. Omul de ştiinţă Dr Heywood Floyd (William Sylvester) călătoreşte pe lună în încercarea de a descoperi apartenenţa şi secretele blocului de monolit. La atingerea solului lunar, Floyd este oprit de un sunet ciudat, emis de un obiect. Acţiunea sare brusc înapoi, când nava Discovery, condusă de Dave Bowman (Keir Dullea) şi Frank Poole (Garry Lokwood), secundaţi de computerul de bord HAL-9000, a pornit în misiune lunară pentru a descoperi ce forţe extraterestre ne supravegheză. Floyd descoperă povestea celor doi astronauţi şi a computerului care devenise mult prea uman şi încercase să-i ucidă pe astronauţi. "Dacă ai călătorit milioane de kilometri şi milioane de ani... dacă ai ajuns în faţa unei uşi care a fost creată în mod clar de cineva sau ceva mai presus de înţelegerea ta... dacă ţi-ar fi imposibil să te întorci, dar în acelaşi timp ai fi îngrozit să continui... dacă ai şti că, deschizând uşa, vei pătrunde în necunoscut şi dacă n-ai avea pe nimeni cu care să te sfătuieşti... i-ai trece oare pragul? 2001 încearcă să ofere răspunsuri la unele dintre cele mai fascinante şi fundamentale întrebări din toate timpurile", scrie The Washington Post.


Semnale editoriale
5855-128582-32_35tv44.jpgHawksmoor - Ed Leda
Nicholas Dyer este împuternicit să construiască în Londra şapte biserici care să se constituie în tot atâtea jaloane ale Iluminismului. Numai că Dyer plănuieşte să ascundă câte un secret întunecat în fiecare dintre aceste biserici, concepând nişte edificii dătătoare de fiori, dar menite să re-ziste veşniciei. După 25 de ani, detectivul londonez Nicholas Hawksmoor cercetează o serie de crime sinistre, săvârşite în imediata vecinătate a câtorva biserici de secol al XVIII-lea, crime care nu pot fi înţelese de mintea omului modern.

5855-128583-32_35tv45.jpgAl optulea păcat - Ed. Rao
E o noapte ceţoasă şi un Fiat goneşte pe autostradă spre nord. Cardinalul Gonzaga transportă o bucată de pânză de o valoare inestimabilă, care trebuie predată unei frăţii secrete pentru cercetări ştiinţifice... În acelaşi timp, anticarul münchenez Lukas Malberg porneşte cu trenul de noapte spre Roma pentru a cumpăra o colecţie valoroasă de cărţi de la o marchiză scăpătată. Informaţia a primit-o de la o fostă colegă de şcoală, Marlene, care locuieşte la Roma. Când frumoasa Marlene nu vine la întâlnirea stabilită, Malberg se duce la ea acasă, unde face o descoperire sinistră: uşa apartamentului este deschisă şi Marlene zace moartă în baie. Spre deosebire de Poliţie, Malberg nu crede în varianta sinuciderii.

5855-128584-32_35tv46.jpgCriptă pentru Boris Davidovici - Ed. Polirom
Volumul îi aduce lui Danilo Kis recunoaşterea internaţională. Alcătuit din şapte povestiri legate între ele printr-o reţea complexă şi subtilă de relaţii, volumul se constituie ca o galerie de portrete de neuitat. Proiectate pe fundalul sumbru al închisorilor şi celulelor de interogatoriu din timpul Revoluţiei Ruse sau din perioada stalinistă, povestirile lui Danilo Kis aduc în prim-plan personaje tragice şi controversate.

×
Subiecte în articol: carte