x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte A murit criticul literar Alex Ștefănescu

A murit criticul literar Alex Ștefănescu

de Redacția Jurnalul    |    25 Feb 2024   •   19:53
A murit criticul literar Alex Ștefănescu
Sursa foto: Paul Buciuta

Criticul și istoricul literar Alex Ștefănescu a murit, duminică, la vârsta de 77 de ani. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis un mesaj în memoria sa. Alex Ștefănescu a fost vicepreşedinte al PNŢCD în anii 2003-2004.

Alex Ștefănescu era om de cultură, istoric și critic literar. El a murit după o lungă și grea suferință.

„Martor profund implicat al unei prolifice epoci a literaturii române din ultimele cinci decenii, autorul unei monumentale „Istorii a literaturii romane contemporane (1941-2000)”, unul dintre cei mai profunzi cunoscători și interpreți ai operei poetice eminesciene, un om onest, generos și credincios, domnul Alex Ștefănescu rămâne și post-mortem un model cultural și moral formator”, spune Prefericitul Daniel.

În ultimii ani, ca semn de apreciere şi recunoştinţă, Patriarhul i-a oferit omului de cultură Alex Ştefănescu mai multe ordine sau distincţii ale Patriarhiei Române: Diploma omagială „Sfântul Ioan Gură de Aur”, în anul 2015, Diploma şi medalia Sfinţirii Catedralei Naţionale şi Diploma omagială a anului 2018, iar în anul 2019 i-a acordat Diploma omagială a anului 2019 şi Ordinul „Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul”. Ca o încununarea a întregii sale opere dedicate promovării credinţei şi culturii creştine, în anul 2020, Patriarhul i-a conferit lui Alex Ștefănescu Ordinul „Crucea Patriarhală”, cea mai înaltă distincţie a Patriarhiei Române.

„În aceste momente de întristare, adresăm sincere condoleanțe soției și familiei îndoliate, prietenilor și tuturor celor îndurerați care l-au cunoscut sau i-au citit cărțile”, transmite Patriarhul Daniel.

Alex Stefanescu s-a născut la 6 noiembrie 1947, la Lugoj, unde părinţii săi, amândoi din nordul Moldovei, se aflau temporar. A urmat Facultatea de Limba şi Literatura Română a Universităţii din Bucureşti, iar în 1970, după terminarea facultăţii a lucrat, succesiv, în redacţiile publicaţiilor Tomis, Suplimentul literar-artistic al „Scânteii tineretului”, România liberă şi Magazin (1971-1989). Din 1990 a devenit redactor la România literară, iar din 1995 – redactor-şef al acestei publicaţii. A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România, din 1977.

La sfârşitul anului 1994, Alex Ștefănescu a înfiinţat o editură particulară, Maşina de scris, condusă de soţia sa, Domniţa Ştefănescu. A fost membru al Consiliului de Administraţie al TVR (1998-2002) și vicepreşedinte al PNŢCD în anii 2003-2004.

Alex Ştefănescu a publicat peste 4000 de articole de critică literară, în principalele reviste de cultură din România.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: alex stefanescu a murit