x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Enciclopedia loazelor

Enciclopedia loazelor

de Sebastian S. Eduard    |    06 Feb 2009   •   00:00

Ce probleme au avut cu şcoala Balzac, Churchill, Einstein...



O carte genială, pentru că vine de la o astfel de idee, dar şi pentru că ne prezintă geniile în tentativa lor... de a trece clasa.

PORTRETE.
Cine ar fi crezut că e ceva de capul lor pe vremea când erau tineri? Iată o galerie de portrete de bărbaţi şi de femei care au jalonat istoria, literatura, arta şi ştiinţa…  deşi începuturile lor au fost departe de a anticipa acest lucru. Elevi fiind, au fost consideraţi mediocri, lipsiţi de calităţi, sortiţi eşecului: nişte puşlamale! Familia, colegii de muncă erau disperaţi, exasperaţi de caracterul lor rebel. Cu timpul, istoria i-a acoperit de glorie, considerându-i adevărate genii. Aceste figuri impresionante, culmea, domină cultura noastra şcolară….

DECI… Părinţii lui Albert Einstein, când au văzut, la naştere, capul diform al copilului lor au fost siguri că acesta nu avea niciodată să fie normal. Mai ales pentru că până la vârsta de trei ani nu-i plăcea să facă nimic şi construia castele din cărţi de joc. "Am făcut pipi în pat până la vârsta de opt ani, pur şi simplu de plăcere", povesteşte şi Salvador Dali. Calificat drept "aiurit" de către profesorul său Thomas Edison, inventatorul becului, nu şi-a petrecut la şcoală decât o jumătate de an. Ca să compenseze s-a apucat să citească biblioteca tatălui său, pe care a dat-o gata până la vârsta de nouă ani…


Semnale editoriale


La minut

EDITURA CURTEA VECHE. În postmodernism, ne despărţim de trecut râzând. Chiar dacă el a fost umilitor, imbecilizant, ceauşist. În acest volum  Zsuzsanna Ferencz construieşte o structură serială cu explozii în cascadă, unde fiecare unitate textuală, jucând pe cartea umorului asasin şi a absurdului metodic, anihilează în poligonul memoriei demonii obsedanţi. Deoarece, potrivit autoarei, "cel care identifică aberaţiile poate păstra mai uşor normalitatea".

Echelon

EDITURA TRITONIC. Într-un viitor apropiat, războaiele au fost uitate, conflictele depăşite, iar viaţa e roz. Sau cel putin aşa pare. Dacă informaţia înseamnă putere, atunci SUA cu adevărat au devenit puterea numărul unu a planetei. Sistemul de supraveghere Echelon stăpâneşte tot: telefoane, faxuri, emailuri. Iar cine controlează Echelon stăpâneşte Pământul. Un roman modern, post-cyberpunk, un thiller SF despre ziua de mâine.

Cheia Gaudi

EDITURA RAO. Preţ de câteva veacuri, cei şapte cavaleri s-au succedat păstrând cel mai mare secret al creştinătăţii încă de la începutul erei creştine. Şi acum riscă să piardă totul în faţa unei tagme satanice: Oamenii Mensolei. O ramură deviată a masoneriei, care îi foloseşte simbolurile şi ritualurile, însă în chipul cel mai nelegiuit. Cum moartea marelui maestru al cavalerilor Mori pare iminentă, Antonio Gaudi, un membru important al ordinului, este numit mare maestru. El moşteneşte o dublă misiune: să facă tot ce îi stă în putere să protejeze relicva şi să-i păstreze secretul pentru ca apoi s-o transmită ucenicului său.

Ultima împărăteasă

EDITURA POLIROM. Conceput ca o continuare a poveştilor fascinante descrise în "Împărăteasa Orhidee" şi a intrigilor înfiripate în misteriosul "Oraş Interzis", acest ultim roman semnat de Anchee Min duce până la capăt reinterpretarea din perspectivă modernă a vieţii tumultuoase a ultimei şi celei mai controversate împărătese din istoria Chinei. Este de fapt povestea dramatică a transformării Orhideei dintr-o tânără puternică şi încrezătoare într-o conducătoare abilă, capabilă să ţină frâiele unui imperiu în declin, o poveste în care dramele personale din palate devin pe nesimţite tragediile istorice ale unui întreg popor.

×
Subiecte în articol: carte