x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Prezentarea volumului „Exil” de Ștefan Râmniceanu la Muzeul Național al Literaturii Române

Prezentarea volumului „Exil” de Ștefan Râmniceanu la Muzeul Național al Literaturii Române

de Magdalena Popa Buluc    |    09 Oct 2023   •   10:00
Prezentarea volumului „Exil” de Ștefan Râmniceanu la Muzeul Național al Literaturii Române

Avem deosebita plăcere de a vă invita la o întâlnire cu poetul Ștefan Râmniceanu. Evenimentul va avea loc vineri, 13 octombrie 2023, ora 18.00, la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din București, strada Nicolae Crețulescu 8.

Vor lua cuvântul scriitorul și traducătorul Dinu Flămând și jurnalistul Cornel Nistorescu. În centrul discuțiilor se va afla volumul „Exil”, semnat de Ștefan Râmniceanu, publicat la editura Charmides, în 2022, sub îngrijirea editorului Gavril Țărmure.

Ștefan Râmniceanu s-a născut la Ploiești, la 15 august 1954. A absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București în anul 1979. Din 1992, trăiește și lucrează la București și Paris, având dublă naționalitate din 1999. Este unul dintre artiștii importanți ai artei contemporane românești, desfășurând o bogată activitate plastică în plan internațional și în România: expoziții personale, de grup, saloane de artă. Colecții private, publice, muzee, galerii în Europa, din America de Nord, America de Sud și din Australia au achiziționat, de-a lungul carierei sale, lucrări de pictură, sculptură, obiect și desen. Personalități culturale importante au pus în valoare activitatea sa și contribuția importantă în afirmarea artei românești. Deține mai multe premii internaționale și românești, printre care Premiul Andreescu al Academiei  Române, în 2016. Ștefan Râmniceanu este un artist atras de interdisciplinaritatea limbajelor artistice, începând cu pictura, sculptura, literatura, filmul („Muzeon”, lansat în 2016) și, mai nou, poezia, domeniu care corespunde unei nevoi vechi de cunoaștere a destinului intim.

„Acest pelerin, care este poetul, atrage atenția asupra experienței vieții, a exilului care ni se impune și pe care nu-l putem evita. El ne pune întrebarea fundamentală, aceea a identității noastre interioare. Ne situează în fața pericolului alienării individului, a smulgerii lui din dreptul inalienabil de a fi liber”, mărturisea Ștefan Râmniceanu.

×