John le Carré a acumulat o asemenea experienta literara incat izbuteste sa dezvolte, intr-un mod captivant, orice subiect abordeaza, continuand sa ramana maestrul incontestabil al romanului de spionaj contemporan.
In recentul sau roman 'Genul nostru de tradator', intalnim multe dintre obsesiile acestui scriitor interesat de razboiul din umbra: jocul periculos, la marginea legii, in care sunt angrenati spionii, esecul multora dintre actiunile la care participa acestia, disputele dintre cei care ii conduc si politicienii dornici sa tina totul sub control.
De data aceasta, autorul britanic se opreste la un flagel al lumii de astazi: spalarea banilor, o operatiune de proportii nemaicunoscute pana acum, infloritoare si datorita globalizarii, dar si internetului. Acesta din urma permite transferarea in cateva clipe a unor sume uriase de la o banca la alta, pana cand li se pierde urma.
Profituri uriase provenite din extorcari, trafic de droguri si de carne vie, false tranzactii imobiliare, crima, santaj sunt reciclate prin 'inginerii' bine puse la punct, deseori cu complicitatea unor guverne care, confruntate cu dificultati economice, inchid ochii la astfel de escrocherii de proportii.
Rusul Dimitri Vladimirovici Krasnov – pentru cei apropiati, Dima – se recomanda el insusi ca fiind 'cel mai priceput spalator de bani din lume'. La 50 de ani conduce un imperiu financiar, cladit cu dibacie prin mijloace necurate. Dar, la vremuri noi – oameni noi. In Rusia lui Putin este nevoie de un alt tip de mafiot, mai tanar si agreat de sferele puterii, dirijand spre acestea o parte din castigurile oneroase. Dima se simte amenintat, vrea sa scape cu viata si doreste sa-si puna si familia la adapost.
In schimbul cetateniei britanice si a unor noi identitati el este dispus sa ofere pe tava serviciilor secrete din Marea Britanie intreaga retea subterana pe care o conduce. Pentru a-si realiza scopurile, el apeleaza la un tanar cuplu englez – Peregrine Makepiece, profesor la Oxford si avocata Gail Perkins – intalnit intamplator in Caraibe, pe insula Antigua. Profesorul si avocata reusesc sa ia legatura cu personaje importante din spionajul Majestatii Sale, carora le transmit cateva documente incredintate de catre 'afaceristul' rus pentru a dovedi ca este o fabuloasa mina de informatii. Dar, inainte de a se lua o hotarare are loc o minutioasa verificare a surselor, pentru a nu fi vorba de o 'intoxicare'. Interogarea celor doi tineri, nimeriti intamplator in aceasta poveste, este descrisa in pagini magistrale.
Ca si in alte scrieri ale sale, John le Carré dezvaluie ce stiinta trebuie sa posede anchetatorii pentru a discerne ce e adevar si ce e minciuna in confesiunile pe care le asculta. La sfarsitul mai multor sedinte desfasurate in secret, intr-o casa conspirativa, se decide ca lui Dima merita sa-i fie satisfacute cerintele. Ca urmare, este pusa la cale o operatiune de anvergura, de 'extragere' a lui. Va avea ea sorti de izbanda, in conditiile in care Marea Britanie se confrunta cu o grava recesiune, iar mafiotii doresc sa infiinteze la Londra o banca avand un capital de pornire de 6 miliarde de dolari? Il las pe cititor sa descopere singur raspunsul, parcurgand cartea lui John le Carré.
O carte minunat scrisa de catre un prozator de mare talent, ironic, incisiv, un extraordinar inventator de biografii interesante, un fin observator al conditiei umane care ii prilejuieste multe reflectii amare de genul 'Lumea nu indrazneste sa spuna ce stie despre sine'. Si totusi…
Si totusi, prea marea siguranta a scrisului la care a ajuns autorul, i-a rapit din ingenuitatea pe care o avea odinioara, cand asternea cuvintele pe pagina parca fermecat el insusi de emotia pe care reusea s-o transmit?. Ultimele romane ale lui John le Carré sunt mai mult demonstratii de inteligenta, in care doar uneori descoperim vibratia din trilogia 'Pe urmele lui Karla' sau 'Spionul care venea din frig'.