x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte “Hoţul de cărţi”: în librării şi, în curând, în sălile de cinema

“Hoţul de cărţi”: în librării şi, în curând, în sălile de cinema

de Sebastian S. Eduard    |    09 Feb 2014   •   15:36
“Hoţul de cărţi”: în librării şi, în curând, în sălile de cinema

Editura RAO are plăcerea să aducă în atenţia publicului român un roman de excepţie : “Hoţul de cărţi” al scriitorului australian Markus Zusak. Publicată pentru prima dată în 2006, cartea a primit  numeroase premii şi a fost în topul New York Time Bestseller List timp de 230 de săptămâni. Editura RAO a publicat “Hoţul de cărţi” în România în 2011 şi de atunci romanul este unul din preferatele publicului român. Cu Geoffrey Rush şi Emily Watson în rolurile principale, filmul cu acelaşi titlu va intra în sălile de cinema la finalul lunii februarie.

Este anul 1939. Germania nazistă. Moartea nu a avut niciodată mai mult de lucru, şi va deveni chiar mai ocupată. Liesel Meminger şi fratele ei mai mic sunt duşi de catre mama lor să locuiască cu o familie socială în afara oraşului München. Tatăl lui Liesel a fost dus departe sub şoapta unui singur cuvânt nefamiliar – Kommunist –, iar Liesel vede în ochii mamei sale teama unui destin similar. Pe parcursul călătoriei, Moartea îi face o vizită băieţelului şi o observă pe Liesel. Va fi prima dintre multe întâlniri apropiate. Lângă mormântul fratelui ei, viaţa lui Liesel se schimbă atunci când ea ridică un singur obiect, ascuns parţial în zăpadă. Este Manualul Groparului, lăsat acolo din greşeală, şi este prima ei carte furată. Astfel începe o poveste despre dragostea de cărţi şi de cuvinte, pe măsură ce Liesel învaţă să citeasca cu ajutorul tatălui ei adoptiv, care cânta la acordeon. În curând, va fura cărţi de la incendierile de cărţi organizate de nazişti, din biblioteca soţiei primarului, şi de oriunde le mai putea găsi.

Hoţul de cărţi este o poveste despre puterea cuvintelor de a creea lumi. Cu o scriitură superb măiestrită şi arzând cu intensitate, premiatul autor Marcus Zusak ne-a dăruit una dintre cele mai durabile poveşti ale timpurilor noastre.×