x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Invenţialui Hugo Cabret

Invenţialui Hugo Cabret

10 Aug 2007   •   00:00

Un volum de zile mari lansează Corint Junior: "Invenţia lui Hugo Cabret". Romanul lui Brian Selznick numără peste 500 de pagini.

Un volum de zile mari lansează Corint Junior: "Invenţia lui Hugo Cabret". Romanul lui Brian Selznick numără peste 500 de pagini.

SUBIECT. Orfan, ceasornicar şi hoţ de nevoie, Hugo trăieşte in cotloanele intunecate ale unei gări aglomerate din Paris, unde, pentru a supravieţui, trebuie să-şi păstreze secretele şi să rămănă nevăzut. Dar cănd lumea lui se incrucişează - asemenea mecanismelor ceasurilor de care are grijă - cu o fată ciudată, care iubeşte cărţile, şi un bătrăn aspru, care are o prăvălie cu jucării in gară, viaţa ascunsă a lui Hugo şi cel mai preţios secret al lui sunt in primejdie.

Un desen ciudat, un carneţel nepreţuit, o cheie furată, un om mecanic şi un mesaj ascuns de la tatăl mort al lui Hugo alcătuiesc firul călăuzitor al acestei poveşti complicate, pline de mister, şi emoţionante.

AUTORUL. Brian Selznick este cel care a ilustrat "The Dinosaurs of Waterhouse Hawkins", căştigătoare a Caldecott Honor, şi "Walt Whitman: Words for America", aflată pe lista New York Times a celor mai bune cărţi ilustrate, ambele titluri de Barbara Kerley, şi de asemenea "When Marian Sang" de Pam Muñoz Ryan, căştigătoare a Sibert Honor, şi numeroase alte cărţi şi romane ilustrate care s-au bucurat de o deosebită apreciere. Căt priveşte inspiraţia pentru această carte, Selznick spune: ,,Acum căţiva ani am citit o carte numită "Edison’s Eve: A Magical History of the Quest for Mechanical Life" de Gaby Wood. Cartea spunea povestea adevărată a unei colecţii de figuri mecanice complicate, inzestrate cu mecanisme de ceas (şi cunoscute sub numele de automate, care au fost donate unui muzeu din Paris). Colecţia a fost lăsată uitării intr-un pod umed, şi in cele din urmă a trebuit să fie aruncată. Mi-am imaginat că un băiat găseşte toate aceste maşinării stricate şi ruginite, şi in acea clipă s-au născut Hugo şi povestea lui".

×
Subiecte în articol: carte hugo