x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Istoria umanităţii

Istoria umanităţii

de Sebastian S. Eduard    |    03 Dec 2010   •   15:09
Istoria umanităţii
Sursa foto: /Thinkstock

140885-thinkstock100316480.jpgAstăzi vă recomandăm un volum care aparţine unui laureat Pulitzer şi care îşi propune să treacă în revistă soarta societăţilor umane. Un volum admirabil, uşor de citit, apărut la Editura Allfa.

Volumul „Viruşi, arme şi oţel” culege cele mai puţin vizibile părţi ale istoriei umanităţii, expu­nându-le cititorului care are curiozitatea de a răspunde la întrebări la care istoria tradiţională nu oferă decât rareori şi doar întâmplător răspunsuri: De ce au ajuns europenii în America, nu amerindienii în Europa? Cum au ajuns oamenii în locuri izolate – ca Insula Paştelui sau Papua Noua Guinee – şi cum şi-au dezvoltat acolo civilizaţii care ne apar astăzi primitive şi magnifice în acelaşi timp? Cum au reuşit agricultorii să înlocuiască vânători-culegătorii şi de ce nu s-a întâmplat acest lucru peste tot şi în acelaşi timp?

Cum se face că scrisul a constituit una dintre cele mai puternice arme ale civilizaţiilor care s-au impus asupra celorlalte? Jared Diamond oferă câteva răspunsuri foarte convingătoare la toate aceste întrebări, introducându-l pe cititor într-o lume fascinantă, în care viruşii, armele şi oţelul au constituit actorii principali în mărirea şi decăderea popoarelor lumii. „O carte cu o arie de acoperire remarcabilă, o istorie a lumii în mai puţin de 500 de pagini, care reuşeşte admirabil, acolo unde atât de multe altele au dat greş, să analizeze unele dintre mecanismele esenţiale ale procesului culturii… Una dintre cele mai importante şi uşor de citit lucrări despre trecutul omenirii publicată în ultimii ani”, scrie Colin aRenfrew, de la Nature.

×
Subiecte în articol: arte carte jurnalul de duminică