x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Japonia secolului XVI

Japonia secolului XVI

03 Aug 2007   •   00:00

O poveste cutremurătoare şi fascinantă despre Japonia feudală, semnată de autorul bestsellerului Musashi.

O poveste cutremurătoare şi fascinantă despre Japonia feudală, semnată de autorul bestsellerului Musashi.

Frescă. Taiko este o amplă frescă istorică in care sunt urmărite vieţile unor personaje cu un impact semnificativ asupra destinului ţării lor. Spre mijlocul secolului al XVI-lea, o dată cu prăbuşirea shogunatului Ashikaga, Japonia se transformase intr-un uriaş cămp de luptă. Seniorii rivali concurau pentru supremaţie, dar dintre ei s-au evidenţiat trei mari personalităţi, mănate de aceeaşi pasiune de a controla şi unifica Japonia: Nobunaga - repezit, decis, brutal, Hideyoshi - increzator, subtil, complex, şi Ieyasu - calm, răbdător, calculat.

Filosofiile lor divergente au fost indelung rememorate de cultura tradiţională japoneză. Furia lui Nobunaga şi fatala aroganţă a lui Yoshimoto "cel cu dinţi negri", jalnica prăbuşire a Casei Takeda, istoria dispreţuitului Mitsuhide, cel care şi-a trădat stăpănul, sunt doar căteva din firele care alcătuiesc ţesătura romanului. Dar Taiko este in primul rănd povestea modului in care un singur om a transformat o intreagă naţiune. Cu scenele sale de fast şi violenţă, cu trădările şi sacrificiile de sine, cu tandreţea şi sălbăticia lui, Taiko este un roman care imbină spectacolul panoramic al unei epopei de Kurosawa cu o vie evocare a Japoniei feudale.

Autorul. Eiji Yoshikawa (1892-1962), născut intr-o familie de samurai, a debutat pe scena literară cu romane de aventuri de mare succes, consacrăndu-se apoi genului istoric. "Musashi" a apărut mai intăi in foileton in Asahi Shimbun, cel mai important ziar japonez, intre 1935 şi 1939.

×
Subiecte în articol: carte