x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Lecturile lunii februarie. Cărțile-făurar sau cum să ieși din iarnă cu mintea verde

Lecturile lunii februarie. Cărțile-făurar sau cum să ieși din iarnă cu mintea verde

de Florian Saiu    |    01 Feb 2023   •   06:00
Lecturile lunii februarie. Cărțile-făurar sau cum să ieși din iarnă cu mintea verde

Ai făcut bătături la dește tot butonând telecomanda netflixoidă și te aprinzi ca un rac ori de câte ori trebuie să-ți legi șireturile la bocanci, burdușit/ă de „ședințele” de pop-corn și alune prăjite prelungite până-n zori? Pune mâna pe o carte, deschide-o, citește-o și uită de „greutățile” cauzate de smartteve! (Titlurile de mai jos sunt orientative)

Voci la distanță

„Aș spune că, mai presus de orice, Voci la distanță este un puternic roman de familie. La urma urmei, bogați ori săraci, demnitari sau oameni simpli, toți au familii și suferă ori se bucură (mai ales suferă) din cauza lor, încercând să le mențină, după abilitățile fiecăruia, coeziunea sau, dimpotrivă, să le distrugă pentru a crea altele mai promițătoare. (...) Din zgomotul și disonanțele vieții, percepute cu necruțare, Gabriela Adameșteanu are harul de a crea armonia universului artistic” - Sanda Cordoș

 

Autor: Gabriela Adameșteanu

Editura: Polirom

Număr de pagini: 304

Preț: 44,95 de lei

 

Autobuzul rătăcitor

Premiul Nobel pentru Literatură 1962

 

Conceput ca pseudodramă de moravuri, romanul ne înfățișează o suită de personaje prinse în capcana propriilor ipocrizii şi afundate în noroiul lipsei de libertate. Aceşti oameni vor să ajungă din California în Mexic, în Sudul aproape mitic al libertăţii virginale, sacre. Nevoiţi să parcurgă acest drum într-un autobuz rablagit, botezat „Iubita”, ce seamănă izbitor de mult cu chitul care l-a înghiţit pe Iona, protagoniştii îşi dau arama pe faţă, exhibându-şi diferitele forme de minciună existenţială pe care le întrupează – căsnicia mincinoasă, falsa etică în afaceri, mirajul traiului confortabil, sexualitatea reprimată, prostia şi răutatea de sub masca inocenţei. Drumul le este întrerupt de tot felul de obstacole ce par să îndeplinească funcţia de „vămi ale văzduhului”: căci Mexicul, Sudul paradiziac în care vor toţi să ajungă, nu le permite accesul ipocriţilor şi celor care-şi trăiesc vieţile în minciună.

 

Autor: John Steinbeck

Traducere din limba engleză și note: Dana Crăciun

Editura: Polirom

Număr de pagini: 328

Preț: 44,95 de lei

 

Sunt și copii în zigzag

Roman picaresc despre copilărie, identitate şi aventura dureroasă a maturizării, Sunt şi copii în zigzag explorează, prin ochii unui copil cu totul aparte, o lume carnavalescă în care nimic nu e ceea ce pare şi măştile se schimbă la fiecare pas. Distins cu Premiul Mondello (1996) şi Premiul Grinzane Cavour (1997), romanul a fost ecranizat în 2012, în regia lui Vincent Bal, cu Thomas Simon, Burghart Klaußner și Isabella Rossellini în rolurile principale.

 

Autor: David Grossman

Traducere din limba ebraică: Gheorghe Miletineanu

Editura: Polirom

Număr de pagini: 384

Preț: 44,95 de lei

 

Limbaje ale adevărului

Reunind texte scrise între 2003 şi 2020, Limbaje ale adevărului cuprinde reflecţiile intelectualului Salman Rushdie în eforturile sale de a înţelege epoca de imense schimbări culturale pe care o trăieşte. Captivându-şi cititorul pe o serie extrem de largă de subiecte, Rushdie scrie despre natura povestirii ca necesitate umană, aşternând astfel, în nenumărate forme, o scrisoare de dragoste adresată însăși literaturii. Scriitorul explorează semnificaţiile profund personale ale operelor sau vieţilor reale ale unor autori ca Shakespeare, Cervantes, Samuel Beckett și Toni Morrison. În plus, oferă o perspectivă proaspătă asupra migraţiei, multiculturalismului și cenzurii.

 

Autor: Salman Rushdie

Traducere din limba engleză şi note: Iulia Gorzo

Editura: Polirom

Număr de pagini: 416

Preț: 69,00 de lei

 

Suntem de neoprit. Cum am luat în stăpânire lumea

Din savanele Africii până pe gheţurile Groenlandei, planeta Pământ este stăpânită de oameni. Dar cum am ajuns să fim atât de puternici? Suntem de neoprit dezvăluie faptul că oamenii au o superputere și că au folosit-o pentru a crea lucruri stranii și misterioase – de la năluci și spirite la guverne și corporaţii. Pășește pe urmele oamenilor care și-au început călătoria din Africa, iar pe parcurs vei afla cum ne-a micșorat focul stomacul, ce ne spune fotbalul despre calitatea de a fi om și de ce banii sunt basmul cel mai de succes din toate timpurile.

 

Autor: Yuval Noah Harari

Traducere din limba engleză şi note: Ioana Aneci

Editura: Polirom

Număr de pagini: 168

Preț: 69,00 de lei

 

Elita culturală și discursul antisemit interbelic

„Fie că e de stânga sau de dreapta, naționalist sau internaționalist, extremist de vreo parte sau alta, militant civic pentru tradiție sau modernitate, pentru drepturile omului sau ale colectivității, de bună- sau rea-credință, cititorul trebuie să știe că portretele adunate aici au un singur scop: să pună pe ecranul radarului cultural o ipostază sau numai o perspectivă asupra posibililor eroi culturali interbelici. Puzzle-ul nostru nu se referă însă în niciun fel la ceea ce ar putea fi considerată producția culturală a fiecăruia, fie ea literară, filosofică, eseistică etc. Pe noi ne-a interesat să povestim despre rolul lor societal, despre militantismul și valorile care s-au alimentat din viziunea și acțiunea lor socială. Recunoaștem că, descriind idei sau fapte petrecute acum mai bine de opt decenii, am vrut să dezvrăjim soclul lor societal. Pe cel cultural l-am pus în hibernare”. - Alexandru Florian, Ana Bărbulescu

 

Autori: Alexandru Florian, Ana Bărbulescu

Editura: Polirom

Număr de pagini: 264

Preț: 49,95 de lei

 

Ce s-ar fi întâmplat dacă…?

Ce s-ar fi întâmplat dacă Germania ar fi ieșit învingătoare în Al Doilea Război Mondial sau dacă Rusia ar fi câștigat Războiul Rece? Niall Ferguson și colaboratorii săi, prestigioși profesori de istorie de la Oxford, Cambridge sau Harvard, ne arată care ar fi fost cursul istoriei, dacă anumite evenimente s-ar fi desfășurat altfel decât știm. Pentru aceasta, ne propun nouă călătorii fascinante în „timpul imaginar”, corespunzătoare unor momente cruciale din istoria modernă și contemporană. La capătul călătoriilor, descoperim câteva tablouri foarte convingătoare ale unor posibile lumi – de la Anglia ocupată de naziști, până la Kennedy, care trăiește suficient ca să-și ducă la bun sfârșit mandatul sau o Europă unde comunismul nu a dispărut. Și mai important, poate, înțelegem de ce istoria a avut evoluția pe care o cunoaștem, iar lumea noastră arată astfel în prezent.

 

Autori: Niall Ferguson

Traducere din limba engleză: Cătălin Drăcșineanu

Editura: Polirom

Număr de pagini: 440

Preț: 59,00 de lei

 

Patrimoniu. O poveste adevărată

Cu sinceritatea unui biograf experimentat şi cu sensibilitatea unui fiu grijuliu, Philip Roth scrie cronica vieţii tatălui său, Herman, un om care, de-a lungul întregii sale existenţe, a rămas fidel principiilor sale şi a încercat să-i facă şi pe cei apropiaţi să adopte standardele lui riguroase. Roth îşi începe povestea în momentul în care tatălui său, în vârstă de optzeci şi şase de ani – celebru pentru vigoare, farmec şi repertoriul său inepuizabil de amintiri despre vechiul Newark, New Jersey –, i se descoperă o tumoare pe creier. Plin de dragoste, de anxietate şi de groază, fiul îşi va însoţi tatăl prin fiecare stadiu al chinurilor până în clipa morţii, dezvăluind astfel tenacitatea de supravieţuitor a lui Herman Roth, care i-a caracterizat lunga şi încăpăţânata încleştare cu existenţa. Cartea este, totodată, o analiză minuţioasă şi unică a comunităţii evreieşti din New Jersey de-a lungul secolului XX, punctată pe alocuri de umorul muşcător caracteristic lui Philip Roth.

 

Autori: Philip Roth

Traducere: Bogdan-Alexandru Stănescu

Editura: Polirom

Număr de pagini: 272

Preț: 39,95 de lei

 

Dostoievski

Fascinat în egală măsură de figura complexă și controversată a lui Dostoievski și de universul romanelor sale, Troyat zugrăvește o existență care, prin zbuciumul și dramatismul ei, nu este cu nimic mai prejos de cea a eroilor dostoievskieni. Proiectate pe fundalul transformărilor prin care trecea Rusia în secolul al XIX-lea, episoadele acestei vieți își dezvăluie treptat implicațiile și semnificațiile profunde: copilăria și adolescența scriitorului, a cărui mamă este răpusă de timpuriu de ftizie și al cărui tată autoritar avea să fie ucis de propriii iobagi; anii de tinerețe, când Feodor Mihailovici este arestat împreună cu grupul Petrașevski, condamnat la moarte și iertat în fața plutonului de execuție, apoi trimis la ocnă în Siberia; maturitatea, marcată de cele două căsătorii, dar și de pasiunea pentru Apollinaria Suslova, de epilepsie și de patima jocului, cu scrierea romanelor care l-au consacrat și recunoașterea târzie a geniului său. De neratat!

 

Autor: Henri Troyat

Traducere din limba franceză: Marina Vazaca

Editura: Polirom

Număr de pagini: 488

Preț: 49,95 de lei

 

O femeie iubită

Cine a fost cu adevărat Ecaterina cea Mare? O desfrânată cu tendinţe nimfomane? Sau un suveran luminat care a reformat Imperiul Rus, transformându-l într-o mare putere europeană? Dincolo de toate aceste clişee, investigațiile lui Makine aduc la lumină dramele intime ale celebrului personaj istoric, constituindu-se într-un roman memorabil, care transcende biografia, revelând totodată libertatea de a trăi și de a iubi.

 

Autor: Andreï Makine

Traducere din limba franceză: Daniel Nicolescu

Editura: Polirom

Număr de pagini: 312

Preț: 34,95 de lei

×