LONDRA. A treia săptămână de „ROMANIA ROCKS”, cu dezbateri AL Kennedy - Ioana Pârvulescu și Ben Okri - Norman Manea
Seria de conferințe „Rock Talks” din cadrul Festivalului literar româno-britanic ROMANIA ROCKS a debutat, săptămâna aceasta, cu un dialog inedit între scriitoarea britanică Deborah Levy („Beautiful Mutants”, „Swallowing Geography”, „The Unloved”/ aflată de trei ori pe lista scurtă a Booker Prize) și poeta, prozatoarea și criticul de artă Magda Cârneci („Chaosmos”, „A Deafening Silence”, volume traduse în limba engleză). Seria de dialoguri între scriitori români și britanici va continua joi, 5 noiembrie, pe pagina Facebook a ICR Londra cu AL Kennedy și Ioana Pârvulescu, două autoare de renume, cu un simț al umorului desăvârșit, care se întâlnesc pentru prima dată într-o discuție moderată de Rosie Goldsmith. Iar poetul, romancierul și eseistul Ben Okri (câștigător al premiului „Booker”) îl va întâlni pe scriitorul Norman Manea vineri, 6 noiembrie.
Festival literar româno-britanic ROMANIA ROCKS va avea în programul de săptămâna aceasta și difuzarea online, tot pe pagina Facebook a ICR Londra, a filmului „Moromeții 2”, în regia lui Stere Gulea (sâmbătă, 7 noiembrie), și a filmului „Parking”, în regia lui Tudor Giurgiu (duminică, 8 noiembrie).
În această săptămână, Ruxandra Cesereanu (Cluj, România) și Andrei Codrescu (NY, SUA), două figuri literare importante, poeți și autori, sfidează spațiul și timpul prin lecturi și conversații pentru visători lucizi în cadrul evenimentului „When distance becomes air” / „Când distanța devine efemeră”. Vineri, 6 noiembrie, va avea loc lansarea cărții „Femei” de Mihail Sebastian, în cadrul unei discuții online între traducătorul Philip O‘Ceallaigh și Camelia Crăciun (Universitatea din București, Departamentul de Studii Iudaice).
Seria „Rock Talks” din cadrul Festivalului va continua, săptămâna următoare, cu un dialog între doi scriitori de succes și personalități publice: Elif Shafak, romancier turco-britanic și activist, și Matei Vișniec, romancier, dramaturg și poet. Discuția între doi traducători recunoscuți internațional, Sean Cotter și Philip Boehm, ce se întâlnesc pentru a dezbate viața și opera lor, modul în care abordează traducerea unor autori, precum Herta Müller și Mircea Cărtărescu, va încheia seria de dialoguri de succes.
Două evenimente speciale, „Voci românești în Marea Britanie”, ce reunește autori români și moldoveni pentru care Marea Britanie le este casă și inspirație de mulți ani, și „1-2-3-4 O’CLOCK ROCK!”, eveniment în cadrul căruia vor avea loc sesiuni live cu unii dintre cei mai sclipitori și plini de har scriitori ai României și un concert rock susținut de Ionuț Ruscior, vocalistul trupei Publika, împreună cu invitați britanici, vor încheia vineri, 13 noiembrie, această primă ediție de succes a Festivalului literar româno-britanic ROMANIA ROCKS, organizat de reprezentanța Institutului Cultural Român la Londra.
Festivalul literar româno-britanic ROMANIA ROCKS se desfășoară online până la 13 noiembrie 2020.

Ştiri din .ro
Triplă premieră: Gabriel Bebeșelea, dirijor principal, și Daniel Ciobanu, artist în rezidență, inaugurează printr-un concert live excepțional noul pian al Filarmonicii „George Enescu”

Program special de Ziua Unirii Principatelor Române, la Casa Artelor "Dinu Lipatti"
Trei autoare pe care să le citești dacă vrei să descoperi romanele de dragoste
Prietenul… o carte despre iubirea cu un terorist
Bach, inteligență artificială și baroc SF în noul video semnat Daniel Dorobanțu

Cele mai așteptate 10 cărți în 2021 de la Editura Litera
Ultimul interviu cu Ruxandra Garofeanu

Curtea Veche Publishing: cei mai citiți autori în 2020

Cele mai vândute și cele mai furate cărți din rețeaua CLB în 2020
Jim Carrey a împlinit 59 de ani
A fost ziua lui Eminescu. Ziua Culturii Naționale, 15 ianuarie 2021

Magdalena Popa Buluc în dialog cu George Banu: „Covid-ul afectează nu doar plămânii, ci și… spiritul”

Profesorul şi violoncelistul Marin Cazacu a primit ordinul „Meritul Cultural” în numele Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română”

Eveniment online de excepție dedicat Zilei Culturii Naționale
România văzută de Eminescu. Despre școală, biserică, parlament, cultură, armată, fiscalitate, judecători, imigranți, americanism
