x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Nemira aduce cinci invitați remarcabili la FILIT 2024: Ilja Leonard Pfeijffer, Mihaela Buruiană, Raluca Nag și Marian Coman

Nemira aduce cinci invitați remarcabili la FILIT 2024: Ilja Leonard Pfeijffer, Mihaela Buruiană, Raluca Nag și Marian Coman

de Magdalena Popa Buluc    |    18 Oct 2024   •   22:00
Nemira aduce cinci invitați remarcabili la FILIT 2024: Ilja Leonard Pfeijffer, Mihaela Buruiană, Raluca Nag și Marian Coman

Editura Nemira este onorată să participe la cea de-a XII-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT) cu o echipă de autori și coordonatori de prestigiu. În perioada 23-27 octombrie, autorii Ilja Leonard Pfeijffer, Mihaela Buruiană, Raluca Nagy, Marian Coman, împreună cu Eli Bădică, coordonatoarea imprintului n’autor, vor lua parte la evenimente literare, întâlniri cu cititorii și dezbateri.

Ilja Leonard Pfeijffer, autorul bestsellerului „Grand Hotel Europa” (Nemira, 2023), va avea două apariții deosebite în cadrul festivalului. Pe 23 octombrie, între orele 14:00 și 16:00, va participa la evenimentul „Scriitori printre studenți” la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, alături de Emilian Galaicu-Păun și Matei Vișniec, discutând teme precum metatextualitatea și memoria. Pe 24 octombrie, de la ora 18:00, publicul îl poate reîntâlni la Casa FILIT, în seria „Scriitori în Centru”, într-un dialog moderat de criticul literar Doris Mironescu.

 

Mihaela Buruiană, autoarea volumului de debut „Pe cine iubești mai mult”, va interacționa cu publicul pe 24, 25 și 26 octombrie, prin întâlniri cu studenții și liceenii și participare la seria „Scriitori în Centru” și la prezentările proiectelor editoriale FILIT 2024.

Mihaela e traducătoare literară și cititoare pasionată. După mulți ani de citit, tradus și chiar scris despre cărțile altora, și-a făcut curaj să scrie propriile povești. „Pe cine iubești mai mult", apărut în imprintul n’autor, este volumul său de debut.

 

Raluca Nagy, autoarea romanelor „Teo de la 16 la 18” și „Un cal într-o mare de lebede” (și a memoir-ului „Despre memoriile femeii și alți dragoni”), va participa pe 25 octombrie la o discuție cu elevii Colegiului Național „Vasile Alecsandri” și va încheia festivalul cu o apariție în cadrul Serilor FILIT la Teatrul Național, pe 27 octombrie.

Scrierile sale au fost premiate atât la nivel național, cât și internațional. „Un cal într-o mare de lebede” (n’autor, 2018) a obţinut premiile pentru debut „Sofia Nădejde“ şi „Observator cultural“ și a fost nominalizat la Festival du Premier Roman de Chambéry, Franța. Cea de-a doua carte, „Teo de la 16 la 18” (n’autor, 2021), a fost nominalizată la Premiile „Sofia Nădejde“ (2021), la Premiul Național de Proză „Ziarul de Iași“ (2022), la Premiile „Observator cultural“ (2022) și Premiul Leibniz pentru Proză (2022). De asemenea, a fost finalista din partea României la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură 2022.

 

Marian Coman, autorul volumelor „Omulețul din perete și alte povestiri” (n’autor, 2019, 2023, ed. a II-a) și „Ultima carte” (n’autor, 2024), va fi prezent la evenimentele de pe 23 și 25 octombrie, participând la discuții cu cititorii la Casa Fantasy, o întâlnire cu elevii Liceului „Miron Costin" și la o dezbatere despre literatură și benzi desenate la Casa FILIT.

Marian Coman este laureatul mai multor premii naționale dedicate literaturii F&SF și al unui premiu al Convenției Europene de Science‑Fiction. Din 2018, coordonează imprintul Armada la Editura Nemira.

 

Eli Bădică, coordonatoarea imprintului n’autor al Editurii Nemira, dedicat literaturii române contemporane, va participa în calitate de invitat special la FILIT, prin contribuția sa la promovarea noii generații de autori români. Sub îndrumarea sa, n’autor a devenit un spațiu de afirmare pentru talente literare emergente din România, punând accent pe originalitate și diversitate în peisajul literar contemporan.

 

Festivalul FILIT reprezintă una dintre cele mai importante platforme culturale din Europa de Est, reunind anual scriitori, traducători, editori și iubitori de literatură din întreaga lume. Autorii și echipa Nemira sunt entuziasmați să contribuie la această ediție și să interacționeze cu publicul din Iași.

 

Nemira este una dintre primele edituri independente din România. Editură independentă curajoasă, Nemira are ca prioritate să aducă cititorilor povești puternice și idei provocatoare. Nemira traduce unii dintre cei mai populari și îndrăzneți scriitori din toată lumea, dar totodată încurajează generațiile noi și emergente de scriitori români prin n’autor, singurul imprint din România dedicat în totalitate scriitorilor autohtoni contemporani. În legătură permanentă cu cititorii, firul roșu al tuturor cărților publicate este #plăcerealecturii.

 

×