x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Noaptea cărţilor deschise: 10.000 de cărţi, “epuizate” în mai puţin de cinci minute

Noaptea cărţilor deschise: 10.000 de cărţi, “epuizate” în mai puţin de cinci minute

de Geanina Vatcovici    |    24 Apr 2014   •   20:59
Noaptea cărţilor deschise: 10.000 de cărţi, “epuizate” în mai puţin de cinci minute

10.000 de volume oferite joi de Editura Litera, în Piaţa Universităţii, cu ocazia evenimentului “Noaptea cărţilor deschise” , au fost luate de 5000 de participanţi în mai puţin de cinci minute. Mulţi nu au mai apucat să ia nicio carte, iar pe esplanada de la Universitate au rămas doar câteva semne de carte călcate în picioare.

Joi în Capitală a avut loc a doua ediţie a evenimentului cultural “Noaptea cărţilor deschise”. Peste 5000 de oamenii au aşteptat, în zona cu statui a Pieţii Universităţii, să ia câte o floare, respectiv câte o carte dintre cele 10.000 oferite gratuit de Editură.

Imediat după ce evenimentul a fost deschis, fix la orele 18:00, oamenii au băgat în sacoşe şi au aşezat în braţe nu una, ci câte cinci, şapte sau chiar mai multe volume. Tinerii au fost printre puţinii care au respectat regula evenimentului. Ei au luat o singură carte, respectiv o singură floare.

Îmbulzeala i-a nemulţumit pe unii dintre cei prezenţi.”Sunt convinsă că oamenii care au avut comportamentul pe care l-au avut...e clar că nu citesc. Au venit, aşa cum sunt obişnuiţi, pentru că se dă ceva”, a spus o femeie care a participat la eveniment.

Chiar şi aşa, organizatorii au fost încântaţi de cum a decurs evenimentul şi sunt motivaţi să îl repete. “A iesit conform aşteptărilor noastre. Suntem la a doua ediţie şi anul trecut s-a întâmplat acelaşi lucru. În două, trei minute, cărţile au fost luate de cititori”, a afirmat unul dintre voluntari.

Anul acesta Litera a suplimentat numărul de cărţi gratuite la 10.000, faţă de cele 4.000 din 2013. Pentru cei care nu au apucat să ia niciun volum, editura continuă campania de încurajare a lecturii în online. Litera oferă o carte în format electronic, iar cei interesaţi sunt invitaţi să trimită până luni, 29 aprilie, un mesaj privat pe pagina de Facebook “Editura Litera”, care să conţină numele, prenumele şi adresa de e-mail.

“Noaptea cărţilor deschise” a fost un eveniment prin care organizatorii au marcat “Ziua Internaţională a Cărţii”, 25 de ani de la înfiinţarea Editurii, dar şi o modalitate de încurajare a lecturii, în condiţiile în care România ocupă ultimul loc la citit, conform raportului UNICEF din aprilie, anul trecut.

×