x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Nobelul pentru Literatură: cine câştigă?

Nobelul pentru Literatură: cine câştigă?

de Sebastian S. Eduard    |    07 Oct 2014   •   16:04
Nobelul pentru Literatură: cine câştigă?

Japonezul Haruki Murakami şi kenyanul Ngugi wa Thingo (foto) sunt cel mai bine plasaţi la casele de pariuri engleze pentru a câştiga premiului Nobel pentru Literatură din acest an, relatează lefigaro.fr. Numele laureatului va fi anunţat joi de Academia suedeză.

Printre propunerile din 2014 se numără, alături de cei doi scriitori, Svetlana Alexievici, Adonis, Nuruddin Farah sau Milan Kundera. La ediţia din acest an s-au înregistrat 210 candidaturi.

În pofida faptului că deliberările sunt strict secrete, pariorii, cu o activitate intensă online în perioada anterioară decernării premiilor, îndrăznesc să mizeze pe unul sau altul dintre cei propuşi. Limba scriitorului este un criteriu în funcţie de care se pariază. Academia suedeză are de altfel tendinţa să nu premieze doi ani la rând scriitori de aceeaşi limbă. Se poate presupune aşadar că limba engleză va fi exclusă în acest an, după ce anul trecut premiul a fost acordat canadiencei Alice Munro.

Alt element luat în considerare este zona geografică de unde provine autorul. Continentul african, care numără foarte puţine premii Nobel pentru Literatură, ar putea reveni astfel în prim-plan, iar kenyanul Ngugi wa Thiongo este considerat un candidat mai mult decât credibil de către pariori.

×